Eskişehir'i zor günler bekliyor: O ilaçlar yok!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'i zor günler bekliyor: O ilaçlar yok!
A
a

9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, aralarında astım, KOAH, demans, epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da olduğu çok uluslu bir ilaç firmasının Türkiye’den çekildiğini söyledi. Bunun nedeninin ilaç fiyatlandırma yöntemi olduğunu vurgulayan Çelik, “Acil önlemler alınmazsa maalesef bizi ve hastalarımızı daha zor günler bekliyor” dedi.

Sütiş Eskişehir
9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, Türkiye’de uygulanan ilaç fiyatlandırma politikası yüzünden çok uluslu bir ilaç firmasının daha Türkiye’den ilaçlarını çektiğini belirtti. Firmanın daha önce de organ naklinde kullanılan bir ilacını Türkiye’den çektiğini hatırlatan Çelik, “İlgili firma yayınladığı bildiri ile 14 ilacın artık temin edilemeyeceğini paydaşlarına aktardı. Bu ilaçlar içerisinde, astım, KOAH, demans, epilepsi, migren gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğu gibi göz rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar mevcut” dedi.

DAHA ZOR GÜNLER KAPIDA

Özellikle demans ve epilepsi için kullanılan ilaçların Türkiye’de eşdeğerlerinin bulunmadığını söyleyen Çelik, “Bunun gerekçesine baktığımızda daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi, bu ve bunun gibi birçok sorunun kaynağı ülkemizde uygulanan ilaç fiyatlandırma yöntemidir. Bu yöntem ilaç fiyat kararnamesi ile belirleniyor. Hatırlarsınız aralık ayı içerisinde ilaç fiyatlarında uygulanan euro kurunda  bir güncelleme yapıldı. O zamanda ifade ettik, bu güncelleme sorunlara merhem olmayacak. Sadece bu sorun değil, ilaçla ilgili yaşadığımız birçok sorunun kaynağı da bu fiyatlandırma politikasıdır. İlaç yoklarından tutun, dünya üzerinde  geliştirilen birçok yeni ilaç sırf bu fiyatlandırma politikalarından kaynaklı olarak ülkemize gelmiyor, hastalarımızın kullanımına sunulmuyordu. Biz bu konu ile ilgili yetkilileri uyarmaya çalışırken şimdi de ülkemizde mevcut ilaçlar elimizden bir bir gitmeye başladı. Tüm bu sorunlarla ilgili acil önlemler alınmazsa maalesef bizi ve hastalarımızı daha zor günler bekliyor” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : M. Anıl Aksoy
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi