Eskişehir'de sayı 11 bine ulaştı: Evcil hayvanı olanlar dikkat!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de sayı 11 bine ulaştı: Evcil hayvanı olanlar dikkat!
A
a

Kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Eskişehir’de 2023 yılı boyunca yaklaşık 11 bin kedi ve köpek aşılanırken, aşının her yıl düzenli şekilde uygulanması konusunda uyarı yapıldı.

Sütiş Eskişehir
Kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Eskişehir’de 2023 yılı boyunca yaklaşık 11 bin kedi ve köpek aşılanırken, aşının her yıl düzenli şekilde uygulanması konusunda uyarı yapıldı.

İnsanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini göstererek bulaşıcı ve ölümcül olan kuduz hastalığına dikkat çekmek ve hastalığa ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla 28 Eylül, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Kuduz Günü’ olarak ilan edildi. Bu özel günde, hayvanlardan insanlara bulaşabilen en tehlikeli hastalıklardan biri olan kuduz hastalığı hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak hedefleniyor.



Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt zarına salyanın temas etmesi yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Kuduzun belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmayıp ölümle sonuçlanıyor. İnsan vakalarının çoğuna kuduz hastalığına yakalanmış köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden oluyor.

Kuduz olma ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığında ya da tırmalandığında bireylerin, yara yerini hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekiyor. Sağlık personeli tarafından değerlendirilerek gerekli müdahalelerin ardından uygun görülürse hastalar, kuduz aşısı programına alınıyor. Aşıların ise zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması büyük önem arz ediyor.

Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması gerekiyor


Evcil hayvanların kuduz hastalığına karşı aşılamaları ülkemizde veteriner klinikleri ile il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yıl boyunca yapılabiliyor. 2023 yılı içerisinde hastalıkla mücadele amacıyla Eskişehir’de 10 bin 927 adet kedi ve köpek kuduz hastalığına karşı aşılandı. Kuduz hastalığına karşı uygulanan aşı ile 1 yıl süreyle koruma sağlanırken, köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor.

Evcil hayvanımı niçin kuduz aşısı yaptırmak zorundayım?

Kuduz olaylarının büyük çoğunluğu vahşi hayatla meydana geldiği halde evcil hayvanlara maruz kalmalarının bir sonucu olarak bir çok insan kuduz aşısı yaptırmaktadır. Bu durum evcil hayvanlardaki kuduzun önlenmesinin büyük bir maliyetinin olduğunu göstermektedir. Yabani hayvanlarda evcil hayvanlardan daha fazla kuduz görülürken evcil hayvanlarla insanların teması daha fazladır. Kendi evimizdeki hayvanlarımıza ya da diğer hayvanlara kuduz bir yabani hayvanın ısırması ile bulaşabilmektedir. Kuduz evcil hayvanlara dağıldığında insanlar için de risk artmaktadır. Bu nedenle evdeki hayvanları bir Veteriner Hekime düzenli olarak aşılatmalıyız.

Kuduzdan korunma ve kontrol

Kuduzun kuluçka dönemi çok değişken olduğundan temastan sonra geçen süreye bakılmaksızın aşılama başlanır. Hayvanın 10 günlük gözlemi sonunda kuduz olmadığı anlaşılırsa aşılamaya son verilir. Hayvan kaçmışsa kuduz olarak değerlendirmekte fayda vardır.

Kuduz hayvanın salyasında, semptomların ortaya çıkmasından 10 gün öncesine kadar virüsün bulunabileceğini kabul etmektedir. Bu nedenle kaide olarak insanı ısıran bir hayvan 10 gün süreyle gözlem altında tutulur. Hayvan kuduz ise bu sürede ölmektedir.

Kuruluğa, güneş ışınlarına ve ısıya karşı duyarlıdır. Ultraviole, X-ray ve deterjanlar ile kolayca etkisiz kalabilir. Dezenfektanlar ile infektivitesi kaybolur. Isırık yarasının beyine yakınlığı, virüsün beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara, beyine yakın ise en kısa sürede hekime başvurulmalıdır.  Diğer bölge ısırıklarında bu süre 0- 36, en fazla 72 saat içinde olmalıdır. Bölgenin derhal sabunlu su ile yıkanması gereklidir.

Çıplak deride, derinin sıyrılmasıyla olan kanamalı ısırıklarda yara sabunlu su ile temizlenir, dezenfektan, tentürdiyot sürülür, serum ve aşı programı uygulanır.

Isırılan insanda aşı programı 0,3,7,14,28. günlerde 5 doz, hayvanlarda her yıl tekrar edilen 1 doz aşı koruyucudur.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi