Eskişehir'de o sayı açıklandı: Kadınlar erkekleri geçti

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de o sayı açıklandı: Kadınlar erkekleri geçti
A
a

Eskişehir Valiliği tarafından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün 2023 yılı çalışmalarına dair yapılan açıklama, 2023 yılı itibariyle kayıtlı işsiz sayısının önemli bir mesele olduğunu ortaya koydu. İlgili istatistiklere göre, kayıtlı işsizler arasında kadınların sayısı, erkeklerin sayısından fazla. İşte ayrıntılar...

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne kayıtlı işsiz sayısı 2023 yılında 27 bin 860 kişi oldu. Geçen yıl 17 bin 749 kişi işe yerleştirilirken, işsizlik sigortasını hak eden 10 bin 672 kişiye toplam 149 milyon 836 bin lira ödeme yapıldı.
    
Eskişehir Valiliğinden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün 2023 yılı çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı itibariyle kuruma kayıtlı işsiz sayısı 28 bin 860 olarak raporlandı. Kayıtlı işsizlere bakıldığında kadınların sayısı erkeklerin sayısından fazla. 

İŞSİZLERİN ÖZELLİKLERİ

Eğitim durumuna göre işsizlerde ilk sırayı lise ve dengi okul mezunları alırken ikinci sırayı ilköğretim mezunları alıyor. İşsizler en çok nitelik gerektirmeyen meslek grubunda yoğunlaşıyor. Bu meslek grubunu hizmet ve satış elemanları takip ediyor.
İşsizlik sigortasını hak eden 10 bin 672 kişiye toplam 149 milyon 836 bin lira ödeme yapıldı. 
İşsizlik sigortasından en fazla imalat sektöründe çalışmış ve işini kaybetmiş olanlar yararlandı. İşsizlerin yarısına yakını 0-6 ay kadar bekledikten sonra işe yerleştiriliyor. 
2023 yılında 7 bin 645 farklı özel iş yeri ziyaret edilerek özel sektörden 38 bin 860 açık iş alındı. Bunun yanında 76 kamu işçi ilanı yayınlandı. 
İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında 2 bin 244 engelli olmak üzere 40 bin 758 kişi ile bireysel görüşme yapıldı. 

17 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

2023 yılında toplam işe yerleştirme 17 bin 749 olarak gerçekleşirken, 17 bin 649’u özel sektör iş yerlerine ait. 
Engelli işe yerleştirme 504 olarak gerçekleşirken, engelli kontenjan doluluk oranı yüzde 95,5 olarak kayda geçti. 
İşe yerleştirme sonuçları analiz edildiğinde erkekler işe yerleştirmelerin yüzde 62’ini, kadınlar ise yüzde 38’ini oluşturdu. 
En fazla işe yerleştirme ve açık iş; tesis ve makine operatörleri ile montajcılar meslek grubu. 
Açık işlerin yüzde 46’sı karşılandı.  En fazla işe yerleştirilen yaş grubu 20-29 yaş olup, toplam işe yerleştirilenlerin yüzde 51’ini oluşturdu. 
Eğitim durumuna göre en fazla işe yerleştirilenler lise ve dengi okul daha sonra da ilköğretim mezunları. 
İşe yerleştirilenlerin sektörel dağılımına bakıldığında sanayi sektörü başta geliyor. 
Sanayi sektörü işe yerleştirmelerin yüzde 64’ünü oluşturuyor. 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

2023 yılında aktif işgücü programları kapsamında; kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla 700 kişilik 209 işbaşı eğitim programı (İEP) düzenlendi. 
Bunun yanında tren makinisti mesleğinde 200 kişilik 2 adet Meslek Eğitim Kursu (MEK) açıldı.  
İşsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere 1571 kişilik toplum yararına program (TYP) uygulanmıştır. Dezavantajlı gruplardan engelli ve eski hükümlü bireyler için kendi işini kurma proje başvuruları alınmış ve 4 Eski Hükümlü ve 1 Engelli projesinin hayata geçirilmesi sağlanmıştır. 
Gençlere yönelik geliştirilmiş İş ve Meslek danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında okullarda 10 bin 778 öğrenciye meslek seçimi ve iş arama becerilerinin önemi konulu seminerler verildi. 
Ayrıca okullarda meslek tanıtım günleri düzenlendi. Üniversitelerde İş Kulübü projesi kapsamında birimler oluşturuldu, 699 vatandaş iş kulübü hizmetlerinden yararlandı. 2023 yılında Genel Müdürlüğümüzün tertip ettiği 2 sanal fuara Eskişehir firmaları ile katılım sağlanırken, başvurular alınarak online seminerler gerçekleştirildi.
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi