Eskişehir'de neden kapatıldılar? Ayşe Ünlüce olaya el atıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de neden kapatıldılar? Ayşe Ünlüce olaya el atıyor
A
a

CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, Eskişehir Ticaret Borsası’nı (ETB) ziyaret etti. ETB üyelerinin ve üreticilerin sorularını yanıtlayan Ünlüce, kentteki mezbaha sorunu ile ilgili çalışmalar yürüteceklerini söyledi. 

Sütiş Eskişehir
ETB Başkanı Ömer Zeydan ve üyeler tarafından karşılanan Ünlüce, ETB’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı. ETB üyeleri ile bir toplantıda bir araya gelen Ünlüce, bir kadın olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Eskişehir’i çok iyi tanıdığını, sorunları ve çözümleri çok iyi bildiğini belirten Ünlüce, “Eskişehir Ticaret Borsası’yla çok yakın ilişkilerimiz oldu. Başkanımız Ömer Zeydan, her zaman sizlerin haklarını, sorumluluklarını, görevlerini yerine getirebilmek arzusuyla her zaman yakın ilişkiler içinde oldu” diyerek Zeydan’a teşekkür etti. Ünlüce, konuşmasının ardından salondaki ETB üyelerinden ve üreticilerden gelen soruları yanıtladı. 

BAŞARILI OLMASINI İSTİYORUZ

Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, “Biz kırsal belediyeler olarak neler yapabiliriz diye konuşurken, Seyitgazi, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın da yapıldığı bir ilçe. Bir taşınmazımız da vardı. O taşınmaz üzerinde Büyükşehir Belediyesi ile beraber küçükbaş hayvancılık çiftliği kurduk. 250 küçükbaş hayvanla başlamıştık, yaklaşık 10 gün sonra 250 adet daha dağıtımla beraber 350 adet dağıtmış olacağız. Elimizde şu anda 750-800 civarında küçükbaş hayvanımız oldu. Atıl tarım arazileri vardı. 4 yıldır bunları da tarıma kazandırdık. Birçoğu işlenmemiş arazilerdi. Tekrar işleyerek hem katma değerini yükselttik hem de küçükbaş hayvancılığın yem ihtiyacını karşılar duruma geldik. Tesisimize yaptığımız yatırımla, 9 bin metrekaresine küçükbaş hayvan çiftliği kurmuştuk, geriye kalan kısma ise Büyükşehir Belediyemiz ile ortak bir proje yazdık ve BEBKA desteği Taşlık Çiftlik Köy oluşturduk” diyerek kırsalda yapılan yatırım ve susuz tarım faaliyetlerin devam etmesi için Ünlüce’nin başarılı olmasını istediklerini söyledi. 

TÜRKİYE’DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selma Güder, Ünlüce ile oda olarak çalışmalar yaptıklarını belirterek, Ziraat Mühendisleri Odası ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 24 seminer verdiklerini söyledi. Ünlüce’nin önerisiyle birlikte ilçelerdeki çiftçilerle uygulamalı çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Güder, “Bu proje Türkiye’de bir ilkti” dedi.

MEZBAHA SORUNU GÜNDEMİMDE

Eskişehir’deki mezbaha sorununun sorulması üzerine konuşan Ünlüce, “2014 yılında Büyükşehir yasası çıktığında mezbahalarla ilgili hukuki bir süreç başladı. Mevcut mezbahalar kapatıldı, devredildi. Bu konu ile ilgili en son Beylikova’daki OSB’de bir girişim olmuştu. Valilik onunla ilgili bir proje hazırlayarak ‘beraber bunu yapabilir miyiz’ diye konuşmuştuk. Gündemde ve şekillendirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem Eskişehir’deki bu mezbaha konusu ile ilgili bir düzenleme yapmak istiyorum. Eskişehir’deki mevcut mezbahalar niye kapatıldı, özeller niye tam olarak işlemedi? Bunları da masaya yatırmak lazım. Büyük üretim çiftliklerinin kendi mezbahaları var. Devlet eliyle işletildiği zaman yaşanan sıkıntılar neler, nasıl ilerleyebiliriz? Bununla ilgili Ömer Başkanımla beraber çalışmak istiyorum” ifadelerini kullandı. 

İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE ETMELİYİZ

Üreticilerin yaşadıkları su sorunu ile ilgili açıklamalarda da bulunan Ünlüce, su sorunun tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirtti. Çifteler’deki Sakarıbaşı’ndan Eskişehir’e getirilmesi planlanan içme suyu projesi ile ilgili konuşan Ünlüce, projenin planlama safhasının devam ettiğini ve sonrasında uygulamaya geçileceğini söyledi. Tarımsal sulama ile ilgili olarak eldeki su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Ünlüce, “Eğer suyu bu şekilde kullanmaya devam edersek halimiz çok kötü. Bizim Porsuk dışında bir çaremiz yok. Yeraltı sularını kullandığımızda da Eskişehir’de obruk oluşumları başladı. Bunu çok tehlikeli buluyorum. Arkadaşlarımız gelecek dönemde zaten projelerden daha çok konuşacağımız şey iklim kriziyle ilgili olacak. Gidişat hiç iyi değil. Biz artık vatandaş olarak özellikle çiftçilerin su kaynakları kullanmak konusunda çok dikkatli olması lazım. Burada ETB’ye ve odalara büyük görev düştüğünü düşünüyorum. Ciddi bir yeraltı kullanma suyu başladı. Şebeke suyunun kullanımına engelleme ve kademe getirmeye çalıştık ESKİ ile beraber. Elimizdeki kaynakları çok dikkatli kullanmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Kaynak : M. Anıl Aksoy
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi