Eskişehir'de elektrik yükü artıyor: Yeni riskler kapıda!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de elektrik yükü artıyor: Yeni riskler kapıda!
A
a

Eskişehir’de elektrikli araçlar ve klima kullanımındaki artış, enerji altyapısında yeni riskleri beraberinde getiriyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Şakar, trafoların mevcut yükü kaldıramama ihtimaline karşı uyarıda bulundu

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Ahmet Şakar, kentte elektrikli araçlar ve klimalarla birlikte artan enerji talebinin mevcut altyapı üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu belirtti. Özellikle apartmanlarda mühendislik hizmeti alınmadan kurulan bireysel şarj sistemlerinin yangın riski taşıdığını vurgulayan Şakar, Eskişehir’in de benzer sıkıntılar yaşamaması için trafo sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.



“Sayıları her geçen gün artan elektrikli otomobillerin elektriksel olarak yaratacağı bazı sıkıntılar var” diyen EMO Şube Başkanı Şakar,“Şu an için çok ciddi bir sorun yaşanmasa da önümüzdeki yıllarda bu durum ciddi boyutlara ulaşacaktır. Elektrikli araçların batarya dolum işlemleri iki şekilde yapılmaktadır. Ancak bireysel şarj cihazlarıyla yapılan şarj işlemleri için henüz bir yasal düzenleme bulunmamakta ve bu alan denetimden yoksundur. Araç sahipleri, konutlarında tesis ettikleri bireysel şarj cihazları ile araçlarını şarj ediyor. Üstelik batarya kapasiteleri her geçen gün arttığından, bu durum elektrik şebekesine ciddi bir yük getirmektedir. Bir konutun günlük tüketiminin yaklaşık 10 kilovatsaat olduğunu düşünürsek, elektrikli araçlar neredeyse bir hanenin günlük tüketimi kadar ek enerji tüketmektedir” diye konuştu. 

UZMAN ONAYI ŞART

Şakar, özellikle apartmanlar ve sitelerde, herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan kurulan bu sistemlerin ciddi tehlikeler barındırdığına dikkat çekerek,“Bunların başında da son dönemde sıkça karşılaştığımız elektrik kaynaklı yangınlar gelmektedir. Çünkü bir hanenin enerji tüketiminin iki katına çıkması durumunda, eğer tesisat bu yükü kaldıramazsa, oluşacak aşırı ısınmalar ve arızalar yangına sebebiyet verebilir. Bu, elektrikli araçların sayısının artmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda sıklıkla karşılaşacağımız ciddi bir tehdit olacaktır.Yaz aylarının yoğun sıcaklarında, özellikle şehirlerde klima kullanımı da artmış durumda. Ancak şebekeye vereceğiniz her ek yük, o şebekenin ve bağlı olduğu trafo sisteminin bu yükü kaldırıp kaldıramayacağı sorusunu doğurur. Bu nedenle klima sistemlerinin de evlere montajından önce onay alınması ve uygunluklarının kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrollerin uzman kişiler tarafından yapılması şarttır” dedi. 

YATIRIMLAR YAPILMALI

Sahil bölgelerinde klimalardan kaynaklı sorunların şimdiden yaşandığına vurgu yapan Şakar, “Gaziantep’te yaşanan elektrik kesintileri buna bir örnektir. Bu bölgede yeni trafo değişimleri yapılmak zorunda kalındı. Genel olarak aynı tabloya Eskişehir düşmeden, şehir genelindeki tüm trafo sistemlerinin bu yükü kaldırabilecek kapasiteye ulaştırılması için dağıtım firmalarının gerekli yatırımları yapması gerekmektedir.Son olarak, orman yangınları konusuna da değinmek istiyorum. Hepimizi derinden üzen bu yangınlar, doğal yaşamı bir anda yok etmekte, bitki örtüsünü, hayvanları ve ne yazık ki insan hayatını tehdit etmektedir. Sadece Ege Bölgesi’nde son 10 yılda 94 elektrik kaynaklı yangın çıkmış ve bu yangınlarda 5 bin 215 hektarlık alan yok olmuştur. Yani sadece bir bölgede ortaya çıkan tablo dahi, elektrik kaynaklı yangınların ciddiyetini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi