Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon verileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayında alacağı zamma ilişkin hesaplamalarda yeni tabloyu ortaya koydu. Ekimde aylık enflasyon yüzde 2,58, yıllık enflasyon ise yüzde 29,77 olarak açıklandı.
Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarının enflasyon verileriyle birlikte SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için dört aylık zam oranı yüzde 8,28 oldu. Ancak bu oran henüz kesinleşmiş ocak zammı değil. Kasım ve aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla altı aylık toplam oran netleşecek.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları yılda iki kez, ocak ve temmuz dönemlerinde artırılıyor. Zam oranının hesaplanmasında önceki altı aylık dönemde gerçekleşen enflasyon dikkate alınıyor.
Bu nedenle temmuz-aralık döneminin tamamlanması gerekiyor. İlk dört aylık verilerle yüzde 8,28'lik artış ortaya çıkarken, kasım ve aralık ayı enflasyonunun da eklenmesiyle emeklilerin ocak ayında alacağı kesin zam oranı belirlenecek.
En düşük emekli aylığına yapılacak artış, enflasyon oranından ayrı olarak yasal düzenlemeyle belirleniyor. Bu nedenle emeklilerin kök aylıklarına yansıyacak zam oranının açıklanması, en düşük emekli maaşının aynı oranda artırılacağı anlamına gelmiyor.
Emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılabileceği yönündeki iddialar gündeme gelirken, en düşük aylığa ilişkin kesinleşmiş bir artış oranı bulunmuyor. Gözler, ocak zammının netleşmesi için açıklanacak son iki aylık enflasyon verileri ile olası yasal düzenlemelere çevrildi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Başkan Ahmet Ataç’ın başarı reçetesi!
Tarkan Demir
Cumhuriyet’in Çocukları
Kaan Özcan
Külliye’de olması gereken oluyor
Kerem Akyıl
Eskişehir'in 37 gizli tarifi: Bu lezzetleri biliyor musunuz?
Ümit Polatbaş
MOTİVASYON ANLAMINDA DEĞERLİYDİ
Ahmet D. Canoruç
İsmini Eskişehir halkı belirleyecek
Seval Erci
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
Türkiye'de futbol
Osman Cemoğlu