Eskişehir'de büyük törenle anıldı: "Siyasi cinayettir"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de büyük törenle anıldı: "Siyasi cinayettir"
A
a

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Gazeteci Uğur Mumcu’yu katledilişinin 31’inci yılında düzenlediği törenle andı. Törende konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Siyasi cinayetin sağı solu olmaz. Siyasi cinayettir bu. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Bu cinayetler çözülünceye kadar biz direneceğiz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, 31 yıl önce katledilen Uğur Mumcu için bombalı suikasta uğradığı aracının da bulunduğu Uğur Mumcu Parkı’nda anma töreni düzenledi. Anma törenine, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hasan Ünal, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreninde Uğur Mumcu’nun saldırıya uğradığı aracının önüne kırmızı karanfil bırakılarak, barış güvercini uçuruldu. Anma töreninde konuşan Başkan Kurt, Uğur Mumcu cinayetinin siyasi bir cinayet olduğunun vurgulayarak, “Her 24 Ocak'ta bu katliamı lanetliyoruz. Ama duymuyorlar. Anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar. Siyasi cinayetin sağı solu olmaz. Siyasi cinayettir bu. Bu siyasi cinayete, sağcılar ses çıkarmadığı için sağcılar öldü. Solcular ses çıkarmadığı için solcular öldü. Bu bir politikadır. İnsanları susturmak, sömürüyü, zulmü devam ettirmek için uygulanan bir politikadır. Ve bu politikanın sebeplerini bilenler asla ve asla çözmek istememektedirler. Bizim de bunu unutmamızı beklemektedirler. Unutmayacağız. ‘Vurulduk ey halkım unutma bizi’ diyoruz. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Bu cinayetler çözülünceye kadar biz direneceğiz. İtiraz etmeye devam edeceğiz. Çünkü demokratik, sosyal bir hukuk devleti oluncaya kadar mücadele etmek zorundayız. Bu mücadeleden vazgeçtiğimiz anda hepimizi susturacaklar. Buna izin vermemeliyiz” şeklinde konuştu.

KAZANMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK

Yerel seçimlerde kazanmaktan başka çarelerinin olmadığını belirten Başkan Kurt, “Geçen yıl burada konuşurken Sinan Ateş cinayetinin sorduk hesabını. Sinan Ateş cinayetinin ne hesabı soruldu, ne faili bulundu, ne de rahatsız olundu. Bu memleketin sağcıları, solcular öldürüldüğü zaman sustu. Şimdi konuşacak adamları kalmadı. Biz ona da itiraz ediyoruz. Hiç kimse düşüncesinden, siyasi etkinliğinden, siyasi eyleminden dolayı susturulamaz. Biz Türkiye'nin solcuları, Türkiye'nin aydınları buna itiraz etmeye devam etmeliyiz. Etmediğimiz takdirde yeni cinayetler gelir. Yenileri geldikçe bunlar palazlanır. Ve bu palazlanma sürdükçe sömürü, açlık, yoksulluk devam eder. Emniyet müdürünü koruyamayan bir devlet, devlet olamaz. Gaffar Okan'ı katledenlerden hesap sormayanlar, onları bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili yapanlar, bu hesapları soramaz. Biz hukukun üstün olduğu demokrasinin işlediği bir sosyal devlet istiyoruz. Bunun temeli de laik, demokratik eğitimden geçer. Bunu engelledikleri sürece daha çok siyasi cinayet olacaktır. Bunlara şimdiden tedbirli olmalıyız. Şimdiden uyanık olmalıyız. Önümüzde 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri var. Bu yerel seçimlerde hükümeti frenlemek, tek adamı zincirlemek için kazanmaktan başka çare yok. Birleşeceğiz, birleşe birleşe kazanacağız ve elimizdeki belediyelere yenilerini ekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇOK DEĞERLİ YAZILARI VAR

Uğur Mumcu’nun çok değerli yazılarının olduğunu söyleyen Başkan Ahmet Ataç, “90'lı yılların başında Sivas'taki toplu katliamlardan sonra, 93 ile 99 arasında Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı gibi çok değerli yazar, demokrat, halkın yanında olan insanları, laik Cumhuriyet değerlerini kaybettik” dedi. Uğur Mumcu'nun silah ticareti, uyuşturucu, din ticareti ve tarikatla ilgili birçok kitapları ve değerli yazıları olduğunu söyledi. Uğur Mumcu’nun 2000’li yıllar ile ilgili bir yazısına değinen Ataç, Uğur Mumcu'nun Türkiye ile ilgili çok ciddi söylemleri olduğuna dikkat çekti.

SÖYLENENLER YAPILMADI

Uğur Mumcu’nun yıllar öncesinden bugünkü Türkiye’nin profilini çizdiğini söyleyen CHP İl Başkanı Talat Yalaz, “Bunu o kadar net bir biçimde açıklamış ve anlatmıştır ki bu uğurda da şehit edilmiştir. Uğur Mumcu karanlık güçler tarafından şehit edildi. Bu cinayet aydınlanacak, bu cinayetin failleri ortaya çıkacak denildi, ama bunlar yapılmadı. Uğur Mumcu’nun bugünün Türkiye’sini tezgahlayanlar tarafından katledildiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

KATİLLER ARAMIZDA GEZİYOR

Uğur Mumcu ve katledilen diğer aydınların katillerinin aradan geçen zamana rağmen bulanamadığına dikkat çeken CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, “Süreç zaman yayıldı. Kimi davalar zaman aşımına uğratıldı. Kimileri tuğlayı çekersek yıkılacak bir sistemden söz etti. Ama aradan geçen onca zamanda ne tuğla çekildi, ne sistem çöktü. Faillerde aramızda elini kolunu sallaya sallaya geziyor” diye konuştu.

GÜN GELDİĞİNDE DERSİNİ VERECEĞİZ

Uğur Mumcu’nun bugünün Türkiye’sini o günlerde gördüğünü anlatan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Uğur Mumcu katledildiğinde parçalananın Mumcu’nun aracı olmadığı parçalanın Türkiye’nin geleceği olduğunu söyledi. Türkiye’nin çok sayıda demokrasi şehidi verdiğini ifade eden Süllü “Yüreğimiz yanıyor. İsteriz ki bu ülkenin usta kalemleri cezaevinde olmasın. İsteriz ki bu ülkenin usta kalemleri ülkemizin güzel dağlarını, ovasını, kuşlarını yazsın. O günleri yaşayana kadar mücadelemizi bırakmayacağız. O günleri hep birlikte yaratacağız. Umutsuz değiliz. Bize bunları yaşatmaya çalışanlara gün geldiğinde dersini vereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : Berivan Halis
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi