Eber Sarısı'na dokunmanın cezası dudak uçuklatıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eber Sarısı'na dokunmanın cezası dudak uçuklatıyor
A
a

Türkiye'nin nadir ve değerli endemik bitkilerinden biri olan Eber Sarısı, bu yıl da çiçek açtı. Yalnızca Eber ve Akşehir Gölleri çevresinde yetişen bu bitki, eşsiz güzelliğiyle dikkat çekerken, koparılmasının cezası ise dudak uçuklatıyor

Türkiye'nin en değerli endemik bitki türlerinden birisi olan ve yalnızca Eber Gölü çevresinde yetişen ‘Eber Sarısı' bu yılda çiçek açarken, bitkiyi koparmanın cezasının ise 557 bin 212 TL olduğu belirtildi.

Baklagillerin kraliçesi olarak adlandırılan ve dünyada sadece Eber ve Akşehir Gölleri'nin çevresinde yetişen Eber Sarısı bu senede eşsiz güzelliği ile bu yılda açtı. Eber Gölü'nün Afyonkarahisar Bolvadin sınırları içerisinde kalan kısmında açan Eber Sarısı ile göl çevresi sapsarı bir renk ile kaplandı.

İçeriğinde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal maddeler sayesinde ilaç sanayinde kullanılma potansiyeli mevcut. Eber Gölü'nde her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın gelmesi ile Eber Sarısı (Vuralia turcica- Thermopsis turcica) açtı. Eber Sarısı'nın açması aynı zamanda bölgede baharın ve sıcak havalarında gelmesinin müjdecisi olarak biliniyor. Eber Sarısı yeryüzündeki yaklaşık 18 bin baklagil türü içerisinde tek çiçekten 3 meyve veren tek tür olarak biliniyor. Bu özelliği ile dünya üzerinde eşsiz bir öneme sahip genetik kaynak olarak bilinmekte.
Endemik bitki türleri arasında yer alan izinsiz koparılmasının cezasının çevre kanununa göre 557 bin 212 TL olduğu belirtildi.

Eber Gölü Kılavuz ve Rehberi Kadir Ateş, Eber Sarısı'nın dünyada bir tek bu bölgede yetiştiğini kaydederek, vatandaşların bitkiye karşı hassas davranmalarını istedi.
Kaynak : İHA
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi