Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla yaptığı denetimlerde önemli bulgulara ulaştı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan incelemelerde, doktorların 15 milyar TL'lik gelirini gizledikleri ortaya çıktı. Yapılan denetimlerde, doktorların kazançlarını sekreterleri veya eski eşlerinin banka hesaplarında sakladıkları tespit edildi.
GİB’in, elindeki veriler ve banka hareketlerini analiz eden yapay zeka destekli çalışmalarının ardından, 33 bin riskli doktor mükellefi belirlendi. Riskli bulunan doktorlar arasında yapılan ikinci aşama denetimlerinde, 3 bin 500 doktorun vergi kaçırdığı belirlendi. Bu doktorların hesaplarında yapılan incelemelerde, sekreterlerinin ve eski eşlerinin hesaplarında önemli miktarda para hareketi tespit edildi.
Bir örnekte, bir doktorun asgari ücretle çalışan sekreterinin hesabında 5 milyon liralık işlem olduğu görülürken, başka bir örnekte ise eski eşin hesabında şüpheli hareketlilikler saptandı. Yetkililer, bu hesapların kaynağını açıklamayan doktorlarla görüştü ve paranın kaynağının açıklanamaması durumunda bu paraların doktorlara ait olduğu kabul edilerek vergi cezası uygulamak için "gönüllü uyum" yöntemine başvuruldu.
Sonuç olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan denetimlerde, yaklaşık 15 milyar TL’lik matrah farkı tespit edildi. Tespit edilen doktorların çoğu, vergi borçlarını düzenlemek için gönüllü uyum sistemine dahil oldu. Gönüllü uyum sağlayan doktorlar, elde ettikleri gelir üzerinden beyanname vermek zorunda kaldı ve bu süreçte vergi zıii cezası uygulanmadı.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Üniversite hayali, işsizlik ve gerçekler!
Tarkan Demir
Daha kaç yüz bin vatandaş kaybedeceğiz?
Kerem Akyıl
Daha dün gibi aklımızda
Seval Erci
1 yıl sonra yine Seyitgazi!
Kaan Özcan
Gençliğin yakıştığı şehir
Ümit Polatbaş
Es Es’in yolu açık olsun
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy