yandex

Çiçek bakımında en sık yapılan hata belli oldu: Yaşatmak isterken öldürmeyin!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Çiçek bakımında en sık yapılan hata belli oldu: Yaşatmak isterken öldürmeyin!
A
a

Eskişehir’de 48 yıldır çiçekçilik yapan Zeki İlk, evde bitki bakımı yapan vatandaşların en sık yaptığı hataları anlattı. İlk, özellikle bilinçsiz sulamanın çiçeklerin kısa sürede ölmesine neden olduğunu belirterek doğru toprak, saksı ve sulama konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Eskişehir’de 48 yıldır çiçekçilik yapan Zeki İlk, evlerde bitki bakımında yapılan en büyük yanlışın bilinçsiz sulama olduğunu söyledi. Vatandaşların toprağın kuruduğunu gördükçe yeniden su verdiğini belirten İlk, bunun bitkilere zarar verdiğini ifade etti. İlk, “Müşterilerimize çiçeği haftada bir ya da iki kez sulamalarını söylüyoruz, ancak ‘Toprak kurudukça su verdim’ yanıtını alıyoruz. Her gün kuruduğu için her gün su veriyorlar ve çiçek dayanamayıp ölüyor” dedi.

Bitkilerin bakımında düzenli ve doğru uygulamanın önemine dikkat çeken İlk, her çiçeğin ihtiyacının da aynı olmadığını vurguladı.

TOPRAK SEÇİMİ DE ÇİÇEĞİN ÖMRÜNÜ BELİRLİYOR

Çiçek bakımında yalnızca sulamanın değil, kullanılan toprağın da büyük önem taşıdığını belirten Zeki İlk, saksı topraklarının yaklaşık 6 ayda bir yenilenmesini önerdi. Kalitesiz toprakların bitkilerde çeşitli sorunlara yol açabileceğini söyleyen İlk, gübreli ve kaliteli toprakların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Bazı marketlerde satılan toprakların yeterli kaliteye sahip olmayabileceğini belirten İlk, bu tür toprakların sinek ve benzeri sorunlara da neden olabildiğini dile getirdi.

KESME ÇİÇEKLERDE BAKIM FARKLI

Kesme çiçeklerle saksı çiçeklerinin bakımının birbirinden farklı olduğunu belirten İlk, özellikle vazoda bulunan çiçekler için suyun düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kesme çiçeklerin vazo suyunun iki günde bir yenilenmesini tavsiye eden İlk, çiçek saplarının alt kısmından hafifçe kesilmesini ve doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde tutulmasını önerdi. Ancak serin ortam konusunda da vatandaşları uyaran İlk, bunun buzdolabı anlamına gelmediğini belirtti.

HER ÇİÇEK AYNI GÜNEŞİ SEVMİYOR

Saksı çiçeklerinin konumlandırılmasında da türüne göre hareket edilmesi gerektiğini söyleyen İlk, bazı bitkilerin gölgeyi, bazılarının ise güneşi sevdiğini aktardı. Güneş seven bitkilerin dahi camın arkasında doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerektiğini belirten İlk, balkon ve bahçe gibi uygun alanların tercih edilebileceğini ifade etti.

EVE YENİ GELEN ÇİÇEĞE İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ

Yeni alınan bir çiçeğin eve getirildiğinde öncelikle saksısının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Zeki İlk, saksının küçük olması halinde bitkinin daha geniş bir saksıya alınmasını önerdi. İlk, “Saksı küçük geliyorsa zaman kaybetmeden geniş bir saksıya geçilmeli ve kaliteli bir toprakla yenilenmelidir” dedi. Sulama sıklığının ise doğrudan bitkinin türüne göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden İlk, vatandaşların çiçeği satın aldıkları kişiden bakım konusunda bilgi almalarının önemli olduğunu söyledi.

“ÇİÇEĞİN İLACI SEVGİ VE DOĞRU SAKSI”

Yaklaşık yarım asırlık deneyimiyle vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Zeki İlk, bitkilerin de canlı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek bakımın yalnızca su vermekten ibaret olmadığını vurguladı. İlk, çiçeklerin doğru saksı, kaliteli toprak ve düzenli bakımla uzun süre sağlıklı şekilde yaşayabileceğini belirterek, “En önemlisi de çiçeklerin canlı olduğunu unutmamak, onlarla konuşmak ve sevgimizi vermektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...