Bozuk parada yeni dönem: Madeni 5 TL dolaşıma girdi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bozuk parada yeni dönem: Madeni 5 TL dolaşıma girdi!
A
a

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce 5 TL değerindeki madeni paralar basıldı. Peki dolaşıma giren madeni 5 TL'nin özellikleri neler? İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir

Cumhuriyetin 100. yılını anmak üzere hazırlanan madeni 5 Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın onayıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılarak tedavüle girdi. 28 Mayıs 1970 tarihli Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Kanunu uyarınca üretilen bu özel para, bakır, nikel ve çinko karışımı kullanılarak üretildi.

Madeni 5 Türk Lirası'nın özellikleri neler?

Madeni 5 Türk Lirası'nın özellikleri şu şekilde belirlendi: Ağırlığı 8,25 gram, çapı 28,15 mm ve kalınlığı 1,70 mm olarak belirlendi. Kenarları tırtıklı olan bu madeni paranın dış halkasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi bulunmaktadır. Ayrıca, halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız motifine yer verilirken, paranın ortasında "Türkiye Yüzyılı" logosu yer almaktadır. Arka yüzünde ise Atatürk rölyefi, altta Cumhuriyet'in yüzüncü yıl logosu ve "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı bulunmaktadır.

Bu madeni paralar daha önce de Cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde hatıra amaçlı sınırlı sayıda basılarak tedavüle girmişti.

Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi