Bilecik’te 29 Aralık 1958 tarihli bir ders defteri, yaklaşık 68 yıl sonra kentin eğitim geçmişine ışık tutan önemli bir belgeye dönüştü. Öğretmen Semiha Göncü tarafından öğrencileri için tutulan ders notları, Bilecik Kent Belleği Arşivi sayesinde yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Özenle saklanan defterde, 1950’li yılların Bilecik’inde bir sınıfta uygulanan ders programı, öğrencilere aktarılan konular ve öğretmenin kullandığı yöntemlere ilişkin ayrıntılar yer alıyor.
29 Aralık 1958 Pazartesi günü Türkçe dersiyle başlayan kayıtlarda, öğrencilerin İstiklâl Marşı’nı ezberden okuduğu ve öğretmenleri tarafından dinlendiği görülüyor.
Türkçe dersinin ardından tarih dersine geçilirken öğrencilerin geçmiş uygarlıklardan insanlığın gelişimine kadar uzanan konular üzerinden bilgilerinin ölçüldüğü görülüyor.
Semiha Göncü’nün tuttuğu defterde tarih dersi kapsamında Cilâlı Taş Devri, göçlerin sonuçları, Sümerler ve Kadeş Savaşı gibi dönemin müfredatında yer alan başlıklar bulunuyor.
Öğrencilere “Cilâlı Taş Devri’nin özellikleri nelerdir?”, “Göçlerin sonuçları nelerdir?”, “Sümerler neleri bulmuştur?” ve “Kadeş Savaşı ne zaman, niçin ve kimlerle yapılmıştır?” gibi sorular yöneltildiği görülüyor.
Tarih dersinin ardından ise Tabiat Bilgisi gibi derslerle öğrencilerin doğayı, insanı ve çevreyi tanımalarına yönelik eğitim aldığı anlaşılıyor.
Bugün sıradan bir ders defteri gibi görülebilecek belgeler, aradan geçen onlarca yılın ardından Bilecik’in eğitim tarihine dair önemli bir tanıklık niteliği taşıyor.
Yaklaşık 68 yıl önce bir öğretmenin sınıfında tuttuğu notlar, dönemin eğitim anlayışını, ders içeriklerini ve öğrencilerin gördüğü konuları günümüze taşıyor.
Özenle korunan ders notları, Bilecik Kent Belleği Arşivi’ne kazandırılarak kentin eğitim kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağladı. Bu tarihi belgelerin çok yakında Semiha Göncü Koleksiyonu adıyla araştırmacıların, öğrencilerin ve kent tarihine ilgi duyanların erişimine sunulması bekleniyor. 1958’in bir kış gününde bir sınıfta tutulan ders notları, aradan geçen 68 yılın ardından Bilecik’in eğitim hafızasının bir parçası haline geldi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Çakırözer’den Sivrihisar Belediye Başkanı Dökmeci’ye katıl çağrıs…
Tarkan Demir
Melih Aydın ES TV’de bombaladı
Kerem Akyıl
Geleceğe bırakılan en büyük miras
Ümit Polatbaş
ESKİŞEHİR ULAŞILABİLİR OLMALI
Seval Erci
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Mobilya sektörünü kim bu hale getirdi?
Kaan Özcan
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy