Genellikle algılama, konuşma, iletişim ve sosyal davranış sorunları yaşayanlara uygulanan hippoterapi, topluma entegrasyona sağladığı faydalardan dolayı tercih ediliyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Bahattin Çini Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenim gören engelli çocuklar, belirli zamanlarda Kütahya Belediyesi Atlı Spor Kulübü'ne götürülüyor.
Merkezin Müdürü Ahmet Hamdi Karamete, yaptığı açıklamada, araştırmaların, hayvan besleyen ve onlarla ilgilenen çocukların daha uyumlu, mutlu ve başarılı olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, eğitim merkezindeki çocukların hayata bağlanması amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi.
Hayvanların insanlar üzerinde büyük etkileri olduğunun bilimsel araştırmalarda da ortaya çıktığını aktaran Karamete, şöyle konuştu:
"Bunun nedeni ise hayvan sevgisinin, insanları duygusal ve fiziksel olarak olumlu etkilemesidir. Hayvanların kendisine ihtiyaç duyduğunu hisseden çocukların öz güveni pekişiyor. Hayvanlarla tensel temas, zihinsel engelli bireylerin sakinleşmelerini, rahatlamalarını sağlıyor. Hayvanlar, engelli bireylere sevme, paylaşma, koruma ve kendine yeterek bağımsız bir kişi olmanın öğretilmesinde de yardımcı oluyor."
- "Projenin amacı engelli çocukların sosyal paylaşımlarını artırmak"
Karamete, projenin engelli çocukların sosyal paylaşımlarını artırmayı, hayvan sevgisi kullanarak günlük yaşamının yol açtığı stresin, gerginliklerin azalmasını sağlamayı, hayvan sevme ve besleme yöntemleriyle engellilerin sosyalleşmesini daha çabuk ve sağlıklı gerçekleştirmeyi amaçladığını vurguladı.
Hazırladıkları proje kapsamında merkezde eğitim gören özel çocukların zaman zaman Kütahya Belediyesi Atlı Spor Kulübü'ne götürülerek terapi uygulandığını anlatan Karamete, "Merkezimizde eğitim gören öğrencilerin büyük bölümü hafif zihinsel ve hafif bedensel engelli çocuklar. Tesisteki atlara bakım yapan, yiyecek veren ve binen öğrencilerimizde büyük değişiklikler olduğunu gördük. Çocuklarımızın mutlu olduklarına ve öz güvenlerinin arttığına şahit olduk." diye konuştu.
- "Onların mutlu olmaları bizi mutlu ediyor"
Tesisin sorumlusu Rahvan Atlı Spor Kulübü Başkanı Birol Babanoğlu da "Burada engelli çocukların at bindiklerinde, atlarla ilgilendiklerinde çok mutlu olduklarına defalarca şahit oluyoruz. Onların mutlu olmaları da bizi mutlu ediyor." dedi.
Merkezde çocuğu eğitim gören Zeliha Batmaz, uygulamanın ardından çocuğunda gözle görülür farklılıklar gözlediklerini aktardı. Batmaz, "Oğlum 10. sınıf öğrencisi. Okulumuzun projesi kapsamında oğlum ata bindiğinde ya da atların bakımını yaptığı gün çok mutlu olduğunu gözlemledik. Bu farklılığının da günlerce devam ettiğini gördük. Bu terapinin sık sık uygulanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.
Nurten Zengin de hafif zihinsel engelli kızının atlarla uygulanan terapiden sonra çevredeki insanlara ve diğer hayvanlara karşı davranışının olumlu yönde değiştiğini dile getirdi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Yılmaz Hoca yine haklı çıktı
Tarkan Demir
Kazım Kurt bu kadar yalanı bir arada görmemiştir
Kerem Akyıl
Festivale hazır olun!
Seval Erci
Çağın sessiz salgını sinsice yayılıyor!
Ümit Polatbaş
ŞAMPİYONLUK AŞKINA
Kaan Özcan
Sağduyu her şeyden önemli
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
