İçişleri Bakanlığı tarafından araç içi elektronik sistemlere yönelik yapılan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Mustafa Çiftçi, multimedya cihazlarının kullanım şartlarını netleştirdi.
Bakan Çiftçi, sürüş güvenliğini riske atan uygulamaların önüne geçmek için iki temel kriter belirlediklerini söyledi. Buna göre araçlarda kullanılan multimedya sistemlerinin sürücünün görüşünü engellememesi ve sürüş sırasında video oynatıcı olarak kullanılmaması gerekiyor.
Çiftçi, yaptığı açıklamada trafik güvenliğinin öncelikli olduğunu belirterek, “Düzenlemenin çerçevesi çok net. Araç sürüş halindeyken sürücünün görüşüne engel olmayacak ve sürüş sırasında video oynatıcı kullanılmayacak. Amacımız hem direksiyon başındaki sürücünün hem de trafikteki diğer vatandaşların güvenliğini sağlamaktır” dedi.
Bakan Çiftçi, yeni nesil otomobillerde fabrikadan çıkan multimedya sistemlerinin herhangi bir sorun oluşturmadığını ifade etti. Araçların üretim aşamasında bu sistemlere göre tasarlandığını belirten Çiftçi, sonradan monte edilen ekran ve cihazların ise yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olması gerektiğini vurguladı.
İçişleri Bakanlığı ayrıca 15 Mart 2026 tarihinde yaptığı açıklamada, multimedya cihazlarına yönelik cezai yaptırımların yeni yönetmelik çıkana kadar geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.
Buna göre 27 Şubat 2026’dan sonra bu nedenle kesilen trafik cezaları da iptal edilecek.
27 Şubat 2026’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanunu değişikliği, araçlarda kontrolsüz şekilde yaygınlaşan büyük ekranlı multimedya ve görüntü sistemlerine yönelik yaptırımlar getirdi.
Yasa kapsamında sürücünün görüş alanında bulunan görüntü cihazlarını bulundurmak veya kullanmak ceza nedeni sayılıyor.
Yeni düzenlemeye göre araçlarda yönetmeliklere aykırı ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları bulunduran sürücülere 21 bin TL idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca söz konusu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilebiliyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
MHP’de siyasi kırılma!
Tarkan Demir
Eskişehir’de emekli ne yiyecek?
Kerem Akyıl
Silahları evinizden uzak tutun!
Kaan Özcan
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bu bayram ihmalin bedeli ağır olmasın
Ümit Polatbaş
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
