Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs (Rum) Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Lefkoşa Ekonomi Forumu'nun kurulmasına karar verdiklerini duyurdular. Toplanan odalar, Kıbrıs sorununu çözmek amacıyla sürdürülen müzakerelere destek verdiklerini belirterek, sürece ellerinden gelen katkıyı sağlama yönündeki kararlılıklarını ifade ettiler.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Ara Bölge’de Chateau Status Restoran’ta basın toplantısı düzenledi. İngilizce, Rumca ve Türkçe olarak 3 dilde okunan açıklamanın ardından Hisarcıklıoğlu ile Michalos kısa birer konuşma yaptılar.
Okunan açıklamada odalar, liderler tarafından imzalanan ortak açıklama metnine destek verdiklerini kaydettiler ve çözümün ada ekonomisine önemli katkı sağlayacağını, Kıbrıslı Türkler ile Rumların refah ve zenginliğini artıracağına inandıklarını belirttiler.
Ortak açıklamada, “Odalar ayrıca kapsamlı çözümün tüm bölgeye özellikle demokratik değerler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hakim olduğu refah içinde ortak bir geleceğin sağlandığı genişlemiş bir Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin de yer alacağı coğrafyada önemli yararlar sağlayacağına inanmaktadırlar” denildi. Statükonun kabul edilebilir olmadığı kaydedilen açıklamada, çözümsüzlüğün devamının tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracağı, bu çerçevede odaların sürece katkı yapma ve siyasi liderlikleri çabalarına destek olma yönünde kararlı olduğu vurgulandı.
Odaların olumlu bir atmosferin oluşturulması ve güven artıran önlemlerin uygulanmasına katkı sağlamakla kalmayıp, ekonomik ve ticari işbirliğinin önünün açılmasına katkı sağlayabileceği de ifade edilen açıklamada, “Önümüzde Kıbrıs sorununu doğru şekilde çözmek için büyük bir fırsat vardır. Odalar bu fırsatın kaçırılmaması için ellerinden geleni yapacaktır” denildi.
“Lefkoşa Ekonomi Formu” olarak isimlendirilen grubun 14 Eylül’de İstanbul’da yeniden bir araya geleceği, bu toplantı öncesinde odaların amaca yönelik inisiyatifler geliştireceği ve bunların İstanbul’da ortak bir karara bağlandıktan sonra ilgililere iletileceği de belirtildi.
Ortak açıklamanın ardından, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir hayalinin gerçek olmasından mutluluk duyduğunu kaydetti ve tarihi bir ana şahitlik edildiğini, ilk defa odaların bu şekilde bir araya geldiğini belirtti. Sadece bunun bile Kıbrıs görüşmelerinden ne kadar umutlu olduklarının bir göstergesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti.
Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos da tarihi bir an yaşandığını belirtti ve bu ana tanıklık edenlere teşekkür etti. Ortak açıklamanın bir kısmını tekrar okuyan Michalos, çözümün ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağını, refah ve zenginliği artıracağını kaydetti. Kapsamlı çözümün tüm bölgeye ve özellikle de içinde Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’ın yer alacağı AB’ye önemli yararlar sağlayacağını vurguladı. Michalos, belirledikleri hedeflerin yerine gelmesi için çaba sarf edeceklerini de dile getirdi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Kesikbaş’ın ekonomik krize çözüm önerisinin odağında tarım var!
Tarkan Demir
Ataç sert çıktı
Kerem Akyıl
Her şeye rağmen Eskişehirspor!
Kaan Özcan
Bu korkunç tabloyu kimse konuşmuyor!
Ümit Polatbaş
Eskişehir’in ihtiyacı vardı
Seval Erci
Eskişehir'in komşusunda öyle bir miras var ki...
Funda Morgül
Bornova Afyonspor’dan daha zor rakip
Ahmet D. Canoruç
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
