Şirk Koşmak Ne Demek? Şirk Çeşitleri Nedir? Şirk Koşmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Şirk Koşmak Ne Demek? Şirk Çeşitleri Nedir? Şirk Koşmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?
A
a

Hem İslam dininde hem de günlük dilimizde pek çok kez ''şirk koşmak'' kelimesini duyarız. Anlamını bilmediğimiz pek çok kelimeden biri de Şirk Koşmak olabilir. Merak edenler için Şirk Koşmak ne demek, anlamı, çeşitleri ve TDK anlamını detaylıca açıkladık.

Sütiş Eskişehir

Şirk Koşmak Ne Demek?

Şirk koşmak, kelime anlamıyla "ortaklık yapmak" demektir. İslam hukukunda ise şirk, Allah'a ortak koşma anlamına gelir ve en büyük günahlardan biridir. Şirk koşmanın çeşitleri bulunmaktadır ve bunlar tevhid aleyhine yapılan eylemlerdir.

TDK Şirk Koşmanın Anlamı Nedir?

TDK'ya göre şirk koşmak, dini açıdan tanrıya ortak koşmak veya başka bir varlığı tanrı gibi kabul etmek anlamına gelir. Bu durum İslam inancında kesinlikle yasaklanmıştır ve tek tanrı inancını zedeler.

İslam'a Göre Şirk Koşmak

Şirk koşmanın İslam dinindeki önemi büyüktür ve Müslümanlar için en büyük günahlardan biri olarak kabul edilir. Bu nedenle İslam inancına sahip olan bireyler için şirkten kaçınma çok önemlidir ve tevhid ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmak gerekmektedir. Kuran'ı Kerim'de en çok geçen kelimeler arasında Şirk vardır. Aynı şekilde en büyük günahların başı da Şirk Koşmak olarak kabul edilmektedir. Kuran'ı Kerim'in öenmli surelerinden Lokman Suresi'nin 13. ayetinde şirkin çok büyük bir zulüm olduğu bildirilir. Çünkü şirk koşan kişi, her şeyden önce kendi nefsine zulmetmektedir. 

Şirk Koşmanın Çeşitleri

Şirk koşmanın çeşitleri arasında en yaygın olanları "şi'r-i küfür" ve "şi'r-i şirk" olarak bilinir. Şi'r-i küfür, Allah'ın varlığını inkar eden veya ona hakaret eden sözler söylemek veya yazmak anlamına gelirken, şi'r-i şirk ise Allah'a ortak kabul edilen başka bir varlığa ibadet etmek veya ona tapmak demektir.

Şirk Koşmanın Örnekleri Nelerdir?

Allah tarafından affedilmeyecek tek günah olması nedeniyle çok önemli bir konu olan Şirk Koşmak başka kişilerin de şirk koşmasına neden olduğu için oldukça tehlikeli bir günahtır. Hak'tan ayrılıp, batıla inanmanın her din ve inanışta  karşılığı olumsuzdur. İşte en bilinen şirk örnekleri...
  • Çoğu durumda Allah'a dua eder ve ondan isteriz bazı şeylerin gerçekleşmesini. Ancak yaratana dua etmek, ondan dilemek yerine büyücülerden ya da falcılardan yardım istemek şirk koşmanın en büyük örneklerinden biridir.
  • Tarihte de ders çıkarılacak pek çok  şirk koşma örneği vardır. Firavun'un ve Nemrud'un "Ben Tanrı'yım" demeleri gibi.
  • Şirk Koşmaaya tarih öncesi çağlarda da rastlarız, insanların kabile olarak güneşe, aya ve yıldızlara tapınmaları da bir şirktir. 
  • Zerdüştlük dininde biri iyilik ve biri kötülük olmak üzere iki ayrı Tanrı'ya inanılması durumu vardır. Bu da şirk koşmaya örnek verilebilir. 

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi