Hamsinin beyni 32 GB

Japonlar hamsinin beyninden USB bellek yaptı

8 Eylül 2019 10:41
A
a
Sütiş Eskişehir
Japonlar hamsinin beyninden USB bellek yaptı. Bu yılki "el yapımı" festivali, yılın en ilginç gelişmelerinden birisine sahne oldu. Gün geçmiyor ki teknoloji dünyasına dair şaşırtıcı bir haber almayalım. Bir grup Japon kimya öğrencisi, reçineler üzerine çalışırlarken akıllarına ilginç bir fikir geldi. "Acaba canlıların beynini dijital bellek olarak kullanabilir miyiz" diyerek hamsi üzerinde çalışmaya başladılar. Hamsinin beynine bağladıkları bir takım elektronik aygıtlarla yaklaşık 32 GB veriyi depolamayı başardılar. 32 GB verinin saklanabildiği hamsi beyinli USB'ler festivalde satışa sunuldu.

Önemli olan kişiliğiniz

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bilir, internet kullanıcılarına çağrıda bulunarak, "Takipçi sayısı, beğeni sayısı kişisel verilerinizden, sizden daha önemli değil. Önemli olan sizsiniz, sizin kişiliğiniz." dedi. Bilir, KVKK uygulamalarını ve kayıt süresi 31 Aralık 2019’da sona erecek olan Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’nin (VERBİS) detaylarını paylaşmak amacıyla sektör profesyonellerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Bilir, "Çevrimiçi ortamlarda paylaşım yaparken, paylaştığımız kişisel verilerin gelecekte olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de düşünelim, paylaşım yaparken ilerisini de düşünerek hareket edelim. Birkaç basit adımla, biraz dikkat ile birçok siber tehditten korunmak mümkün olabilir. Biz de o yüzden dedik ki; kişisel veri güvenliği, kişinin kendisiyle başlar. Takipçi sayısı, beğeni sayısı kişisel verilerinizden, sizden daha önemli değil. Önemli olan sizsiniz, sizin kişiliğiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Kirin 990 5G işlemci

Teknoloji devi Huawei, Berlin’de düzenlenen IFA 2019'da tanıttığı, Dünya’nın ilk 5G amiral gemisi işlemcisi Kirin 990 5G ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yeni işlemci, yoğun işlemlerde pil ömrünü uzatacak bir dizi verimlilik geliştirmesi ile geliyor. İşlemcinin 5G özelliği yongaya dahil edildiğinden, cihazda daha az yer kaplıyor. 10.3 milyar transistöre sahip olan çip, 7nm’lik EUV teknolojisi ile güçlendirilmiş sekiz çekirdekli bir işlemci. EUV teknolojisi, ekran kartlarının harcadığı enerjiyi düşürürken performansı artırarak, ekran kartlarının daha soğuk çalışmasını sağlayacak özelliğe sahip.

Chandrayaan-2 2 km kala 

Hindistan'ın Ay görevleri için tasarladığı Chandrayaan-2 uzay aracı, Ay'a inemedi. Chandrayaan-2, 22 Temmuz 2019'da Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden Ay'a fırlatılmıştı. Yaklaşık 1 buçuk aylık yolculuğunun ardından Ay'ın güney kutbuna iniş gerçekleştirmeye çalışan araçla yüzeye 2 kilometre kala iletişim koptu. İçerisinde bulunduğu Pragyan robotik aracını Ay'ın güney kutup bölgesine indirme planları olan Chandrayaan-2, Ay'ın "karanlık yüzü" olarak bilinen güney kutup bölgesinde su arayan ilk uzay aracı olacaktı.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi