Fotoğraflanan ilk kara delik Powehi

Dünyanın merakla takip ettiği ve geçtiğimiz günlerde ilk kez fotoğraflanan kara deliğe, Hawaii dili profesörü Larry Kimura tarafından Powehi adı verildi

14 Nisan 2019 10:52
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünyanın merakla takip ettiği ve geçtiğimiz günlerde ilk kez fotoğraflanan kara deliğe, Hawaii dili profesörü Larry Kimura tarafından Powehi adı verildi. Bilim tarihinde ilk olarak 10 Nisan'da fotoğrafı yayınlanan kara deliğe"Powehi" adı verildi. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından 2012'de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek amacıyla kurulan, Event Horizon Teleskobu'ndan (EHT) 10 Nisan'da tarihin ilk kara delik fotoğrafı yayınladı. Kara deliğe ismini veren kişi, Hilo'daki Hawaii Üniversitesi'de Hawaii dili profesörü olan Larry Kimura oldu.Powehi isminin Hawaii dilindeki anlamı ise, "yaratılışın sonsuz karanlık kaynağı" olarak tanımlanıyor.

İsrail Ay'a çarptı

İsrail'in insansız uzay aracını Ay'a indirme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Dünyanın uydusuna indirme girişimi sırasında İsrail'in kendi üretimi olan ve "Beresheet" (Başlangıç) ismi verilen insansız uzay aracıyla bağlantı kesildi. Ay'ın yüzeyine doğru inişe geçtiği sırada Beresheet'in motorunun arızalandığı belirtilirken, uzay aracının Ay'ın yüzeyine çarptığı tahmin ediliyor. Girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ay'a insansız uzay aracı gönderme denemelerini sürdüreceklerini ve İsrail'in iki ya da üç yıl içerisinde bunu başaracağına inandığını söyledi.

Buzullar hızla eriyor

Küresel ısınma, dünyadaki buzulları bilim insanlarının tahminlerinden bile daha hızlı yok ediyor. Yeni yapılan araştırmaya göre, buzullar 1960’lara göre 5 kat daha hızlı küçülüyor. 1961’den bu yana 10 trilyon 600 milyar ton buz yok oldu. Uzmanlar gelinen noktada gerekli önlemlerin alınmasının bile buzulların erimesini hemen durdurmayacağını açıkladı.

Hırsızlar Ford'u çalamayacak

Ford, otomobil hırsızlarının relay box cihazı ile gerçekleştirdikleri saldırılara karşı güvenli bir anahtar sistemi geliştirdi. Relay box cihazlarına karşı geliştirilen yeni anahtar sistemi ile otomobil sahiplerinin artık araçları için endişelenmesine gerek kalmayacak. Bu güvenli anahtar sistemi düşüncesi, 2017 yılında İngiltere’de iki kişinin yaşadığı bir evden Mercedes-Benz marka bir otomobilin sadece 60 saniye içerisinde çalınması ile ortaya çıktı. 

Relay box nedir?
Relay box evin içinde yer alan otomobilin anahtarının sinyallerini çekiyor ve anahtarsız olarak araç içine girmeyi sağlayan sistem devreye giriyor. Sistem otomobile ait anahtar sanki araca yakın bir mesafedeymiş gibi algılayarak kapıları otomatik olarak açıyor.

WhatsApp tatil moduna giriyor

Popüler mesajlaşma platformu WhatsApp kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir güncelleme için kolları sıvadı. Dünyanın en fazla kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a yeni bir özellik daha geliyor. WhatsApp'a 'tatil modu' geliyor. Böylece rahatsız olduğunuz grup mesajlarını en üstte, anlık olarak görmeyeceksiniz. Özellik henüz geliştirme aşamasında ve sadece belirli kullanıcılara sunulmakta.

Türkiye’de internet 26 yaşında

ODTÜ'den 64 Kbps kapasiteli kiralık hat ile Türkiye’nin ilk internet bağlantısının gerçekleştirilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Bu bağlantının yapıldığı 12 Nisan tarihi, "Türkiye’de İnternetin Doğum Günü" olarak kabul ediliyor. Ülkemizde beş yıl önce yüzde 50’ler civarında seyreden düzenli internet kullanımı günümüzde yüzde 84’e ulaştı


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi