Email kullanıcıları tehlikede

Yaklaşık 773 milyon benzersiz e-posta adresi ve 21 milyondan fazla parola, Koleksiyon #1 olarak adlandırılan büyük bir veri dökümünde açığa çıkarıldı

20 Ocak 2019 11:08
A
a
Sütiş Eskişehir
Yaklaşık 773 milyon benzersiz e-posta adresi ve 21 milyondan fazla parola, Koleksiyon #1 olarak adlandırılan büyük bir veri dökümünde açığa çıkarıldı. Dünyada ilk kez bu denli büyük bir veri ifşa edilirken olayı güvenlik araştırmacısı Troy Hunt duyurdu. Hunt’a göre veri, toplam 87 gigabayt ağırlığında 12 binden fazla dosyayı içeriyor. Hunt: “Koleksiyon #1, toplam 2 milyar 692 milyon 818 bin 238 satırdan oluşan bir e-posta adresi ve parola setidir. Kelimenin tam anlamıyla binlerce farklı kaynaktan gelen birçok farklı bireysel veri ihlalinden oluşuyor” dedi. E-posta hesabınızın/hesaplarınızın, bilinen bir ihlalin parçası olup olmadığını şu siteden kontrol edebilirsiniz: https:// haveibeenpwned.com/

O videolar artık yasak

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube flaş bir karara imza attı. YouTube, ölüm veya yaralanmalarla sonuçlanan “meydan okumalara” yanıt niteliğindeki açıklamasında, tehlikeli veya duygusal açıdan acı verici materyalin “YouTube’da yeri olmadığını” vurguladı. Sitenin SSS bölümünde “Her zaman komik olanın, tehlikeli veya zarar verici çizgisini aşmamasının temin edilmesi politikalarına sahiptik. Topluluk Kılavuzumuz, ciddi zararla sonuçlanma ihtimali bulunan tehlikeli eylemleri teşvik eden içeriği yasaklıyor. Şu andan itibaren site, ‘ciddi fiziksel yaralanma tehlikesi hissedilen şakalar’ içeren videolara izin vermeyecek.” ifadesi kullanıldı.

Çinliler bunu da yaptı

Çin’de faaliyet gösteren Guanyu şirketi, derse girmeyen veya okula gelmeyen öğrencileri takip etmek için akıllı üniforma üretti. Şimdilik 11 okulda kullanılan üniformalar, öğretmenler ve velileri mutlu ederken, “özel hayatın gizliliği” ve çocukların gelişimine yönelik muhtemel etkileri olumsuz eleştirilere maruz kaldı. Guizhou eyaletinde 11 okulda kullanılan üniformalar, üzerindeki çipler sayesinde çocuğun okula gelişi ve gidişi sırasındaki tüm hareketlerini izleyerek veli ve öğretmenleri bilgilendiriyor. Yüz tanıma teknolojisiyle donatılan üniforma, öğrencilerin okula giriş ve çıkış zamanını kaydederek, istendiğinde bir mobil uygulama aracılığıyla ebeveynlerin çocuklarının videosunu izleyebileceği bir sistem de sunuyor.

3 bin liraya kadar 9 taksit

Fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırı 9 ay olarak düzenlendi. Yapılan değişiklikle fiyatı üç bin Türk Lirası’nın altında olan televizyon satışlarında banka kartları ve kredi kartlarına dokuz ay taksit uygulanabilecek. Geçtiğimiz kasım ayında yapılan düzenlemeyle, taksit süreleri; televizyon ile ses ve görüntü sistemleri satışlarında üç ay, bilgisayar ve tablet bilgisayar ile fiyatı 3 bin 500 TL’nin üzerinde olan cep telefonu satışlarında altı ay olarak belirlenmişti.

Hafız uygulaması yayında

Diyanet İşleri Başkanlığının geliştirdiği uygulama sayesinde kullanıcılar, Kur’an-ı Kerim-i dinleyip, okuyarak, istedikleri sureleri ve ayetleri ezberleyebilecek. Kullanıcılar, yazı fontlarının ayarlanabildiği uygulamada, belirledikleri ayetlerin okunuşlarını telefonlarına indirerek istedikleri platformda paylaşabilecek.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi