Eğitime ‘Doktor’ teşhisi

Cihan Yıldırım yazdı

16 Eylül 2018 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
‘’Ülkeler cehaletle savaşlarını kazanamazlarsa hiçbir ilerleme kaydedemezler. Tek tip insan yetiştirip, kendine seçmen yaratma gayretinin ülkeye yararı yoktur. Bu cehaletin kurumsallaşmasıdır.
Ülkeleri siyasi ekonomik kültürel çıkmazlardan ancak eğitim kurtarır. Çağdaş evrensel eğitim milyonlarca öğrenci, yüzbinlerce öğretmen, bina, bütçeden ayrılan yüzde 18’lik pay vs. bunca çabaya karşın eğitimde durumumuz nedir?
Çocuklarımıza, geleceğimizin teminatlarına ne verebiliyoruz. Değişik sınav sonuçlarına bir göz atalım. 2018 üniversiteye giriş sınav sonuçları içler acısıdır. Çocuklarımızın sorulara ortalama olarak verdikleri doğru cevap sayısı şöyledir.
Türk Dili ve Edebiyatı 24 soruda 5 cevap, Tarih 10 soruda 1,6 cevap, Matematik 40 soruda 4 cevap, Kimya 13 soruda 1 cevap, Fizik 14 soruda 0,5 doğru cevaptır.
PİSA denilen OECD ülkelerince tertiplenen ve dünya çocuklarının kantara çıktıkları öğrenci değerlendirme sınavı sonuçlarında da durum felakettir. 2015 yılında PİSA sınavlarında bizim çocuklarımız dünya çocukları arasında 50. sıradadır.
Durum iyiye mi gidiyor kötüye mi? Günümüz iktidarınca pek çok konuda milat gösterilen 2002 PİSA sınavlarında bizim çocuklarımız 32. sıradaydı. Bizim çocuklarımızın ilk sıralarda yer alan Singapurlu, Japon, Estonyalı çocuklardan neyi eksik? Niye onlar ilk üçe giriyor da bizim çocuklarımız 50. oluyor. Hiçbir şeyleri eksik değildir. Bizim çocuklarımızın PİSA’da, daha başarılı oldukları alanlar da var.
Çocuklar zeki, aileler zaten istekli ekonomik kaynaklar yerinde sonuç başarısızlık.
Neden sizce nedir? Çocuklarımızın tek eksiği onların eğitimlerinde iyi yöneticilerin olmamasıdır.
Çok yakında yayınlanan 50 bin öğrenciyi kapsayan bir araştırma çocuklarımız için iftihar vesilesidir. Kanadalı, Estonyalı, Güney Koreli 18-29 yaş, Y kuşağı gençler mukayese edildiğinde, bizim çocuklar uluslararası eğitim istiyorlar. Çünkü iyi eğitime açlar. Girişimcilik, yaratıcılık, yenilikçilikten yanalar. Bu özellikleriyle açık ara öndeler.
Bunun yanında idealist olmada, özel hayatlarıyla iş hayatlarını ayarlamada onlardan birazdan daha aşağıdalar. Yani elde her şey var yalnızca iyi eğitim verecek otorite yok.
Hem çocuklarımızın kendi içlerindeki karşılaştırmalarında hem de dünya çocukları ile karşılaştırılmalarında durum bu.’’
Yukarıdaki satırlar İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu’na ait. Yeni Yol Okulları’nın açılışında yaptığı konuşmadan aldım. Faydalı olması dileğiyle paylaşmak istedim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi