Cumhurbaşkanı Eskişehir’de ne konuşacak?

Arif Anbar yazdı

2 Şubat 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 17 Şubat 2017’de yapılacak olan AKP il kongresine katılmak üzere Eskişehir’e gelecek.
Bununla birlikte Erdoğan, Eskişehir’de kurulması planlanan ve kentimizin bir numaralı gündem maddesi olan kömürlü termik santrale ilişkin mutlaka bir konuşma yapacak.
Durum böyle olunca santrale ilişkin katıldığım toplantılar ve yaptığım siyasi sohbetlerde herkes, Erdoğan’ın nasıl bir konuşmaya yapacağını merak ediyor ve tahmin yürütmeye çalışıyor.
 
*
 
Erdoğan’ın Eskişehir’de yapacağı kömürlü termik santral konuşmasında hangi ifadeleri kullanacağını merak etmek oldukça doğal ancak tahmin etmek güç değil.
 
*
 
Merak edenler için, Erdoğan’ın Eskişehir konuşmasında kömürlü termik santralle ilgili aşağı yukarı kullanacağını düşündüğüm ifadeleri aktaracağım ki meraklıların merakı giderilsin.
 
*
 
İşte Erdoğan’ın kullanacağını düşündüğüm o ifadeler:
 
 
  • “Yerli kömürün elektrik üretimindeki payını yüzde 16’ya yükselttik. Elektrik üretiminde 10 bin 550 megavat olan yerli kömürün kurulu gücüne yakında 5 bin megavat daha ilave kapasite ekleyeceğiz. Sadece ülkemizde değil, bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımı yaygınlaşıyor. Birileri bize çok farklı şekilde akıllar veriyor. İçeriden akıl veren var, dışarıdan akıl veren var. Son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya, yani kendi kaynaklarını değerlendirmeye borçludurlar. Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 42, İngiltere yüzde 39, Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa’da hali hazırda işletmede olan 682 kömür santraline ilaveten 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor. Durum bu kadar açık ortadayken ülkemizde sayıları az fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın, bu kervan gidiyor, gidecek. Bunların bu ülkede dikili taşları, dikili ağaçları yok. Bunlar sadece gelsinler bu tür gösteriydi vesaire yapıp kendilerine göre kendilerini tatmin etsinler. Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoruz. Tüm tesislerimizin makinelerini takır takır çalıştığı bir Türkiye’yi yaşamak istiyoruz. Bütün kömür rezervlerimizi kullanmak durumundayız ve bunu da başaracağız. Enerji Bakanımıza, diğer bakanlarımıza da söyledim, ithal kömür kullananlar kusura bakmasınlar, dedim ki arkadaşlar kusura bakmayın, bizim cari açığımız fazla, bu cari açığı indirmek istiyorsak kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız. Bunu yaptığımızda cari açığımızı ciddi miktarda azaltırız.”
 
*
 
Evet…
Erdoğan’ın aşağı yukarı bu ifadeleri kullanacağını düşünüyorum.
Niye bu kadar emin konuşuyorum peki?
Çünkü bu ifadeler benim ürettiğim ifadeler değil.
Erdoğan’ın, 21 Kasım 2017’de Külliye’de gerçekleştirilen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmanın bir bölümü.
Yani Erdoğan’ın bizzat kendi ifadeleri.
Ve sıklıkla konu enerji olunca aynı ifadeleri kullanıyor.
 
*
 
Merak edenler için Erdoğan’ın Eskişehir’de yapacağı kömürlü termik santral konuşmasında aşağı yuları kullanabileceği ifadeleri paylaştım.
Umarım bu merak giderilmiştir ve umarım biraz kafa yorularak Erdoğan’ın ifadelerine ciddi bir bilimsel muhalefet hazırlığı yapılır!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
İbrahim 2 Şubat 2018 23:07

Cidden düşüncesizce davranmayın kim kömürü arttırmaya çalışıyor herkes güneş enerjisine yatırım yapıyor saçmalamayın ithal kömürlede alakası yok zehir mi soluyalım onun yerine güneş paneli felan yapın kömür artık çağa uygun değil

0 3 Cevap Yaz
Salih Karabacak 2 Şubat 2018 11:52

Arif Bey, Almanya son yıllarda kömür yatırımı hiç yapmıyor ve 2017 yılı itibariyle, Termik santrallerin toplam içindeki payı %23'e düştü. 2010 öncesinde %42 gibi seviyeleri vardı. 7 yılda her şey çok değişti İyi Çalışmalar, . https://www.energy-charts.de/power_inst.htm Datasource: AGEE, BMWi, Bundesnetzagentur Last update: 03 Jan 2018 00:38

1 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi