Buhara’ya var, Emek Mahallesi’ne yok!

Bugün, 800 öğrenci ile aşağı yukarı 2 bin velinin mağduriyetini dile getireceğim.

31 Ocak 2020 09:35
A
a
Sütiş Eskişehir
Bugün, 800 öğrenci ile aşağı yukarı 2 bin velinin mağduriyetini dile getireceğim.
 
*
 
Yer, Emek Mahallesi.
 
*
 
Çetinsoy sokakta bulunan 24 Kasım İlkokulu, 2017 yılında, riskli bina olduğu gerekçesiyle yıkılmış ve yetkililer tarafından, aynı yere hızla yeni bir ilköğretim okulu yapılacağı söylenmiş.
 
*
24 Kasım İlkokulu Gündüzalp Ortaokulu
 Aynı binada iki okul ve iki yönetim 

Yıkılan ilkokulun öğrencileri ise 500 metre aşağıdaki Gündüzalp Ortaokuluna taşınmış ve Gündüzalp Ortaokulu tabelasının hemen yanına, 24 Kasım İlkokulu tabelası asılmış.
Bununla beraber okul binasını, sabahtan öğleden sonraya kadar ortaokul öğrencileri, öğleden sonradan akşam 19.00’a kadar ise ilkokul öğrencileri kullanmaya başlamış.
 
*
 
Yani bir binada iki okul ve bununla beraber iki yönetim var!
 
*
 
Yetkililer, 24 Kasım İlkokulunun yıkılmasıyla beraber, her ne kadar “mevcut alana ivedilikle yeni okul yapacağız, sizi mağdur etmeyeceğiz” deseler de, aradan üç yıl geçmesine rağmen yıkılan okulun yerinde yeller esiyor.
Okul Aile Birliği, okul yönetimi ve velilerin bu yönde attığı adımlara, hiçbir biçimde karşılık verilmiyor.
 
*
 
Bu noktada çaresiz kalan Okul Aile Birliği ulaştı ve konuya ilişkin açıklama yapmak istedi.
 
*
 Buhara'ya yapılan tam donanımlı iki okuldan biri
Buhara'ya yapılan tam donanımlı iki okuldan biri

Bununla beraber Emek Mahallesine gittim ve mağduriyeti yerinde görmek, mağdurları dinlemek istedim.
 
*
 
Veliler adına konuşan 24 Kasım İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Hacer Erten, şunları söyledi:
 
YETKİLİLERDEN ADIM YOK
“Okulumuz yıkılalı 3 yıl oldu, ancak hala bir gelişme yok. Veraset var deniliyor, o nedenle anlaşamıyoruz deniliyor. Yıkılan okulumuzun mevcut alanına olmasa da, makul bir alana okul istiyoruz. Çok zorlanıyoruz. Okul giriş çıkışları sıkıntılı oluyor. İdaremiz yeni okul binası için uğraş veriyor, ama yetkililerden adım atan yok. Bakın, saat 14.00’te ders başlıyor ve 19.00’da bitiyor. Yıkılan okulumuzda saat 09.00’da başlıyordu ders ve sağlıklı bir eğitim ortamı vardı. Şu an çocuklarımız eve geldiğinde hiçbir etkinlik veya ders yapamıyorlar. Yemeklerini yiyip hemen uyuyorlar.
 
BÜYÜK BİR KAOS YAŞANIYOR
Şimdiki okulda yaşadığımız sıkıntıları dile getirmemize ve çözüme kavuşturulmasını istememize rağmen, Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından dikkate alınmadık. Mesela okul giriş çıkışında trafik-ulaşım sorunu var. Biz Okul Aile Birliği olarak bunu dile getirdiğimiz halde, hala bir adım yok. Emniyet, belediye ve kaymakamlık bir araya gelip okul giriş çıkışlarında trafik güvenliğini sağlayamıyor. Orası, giriş çıkış saatlerinde öyle yoğunlaşıyor ki; servis araçları, özel araçlar, yaya giden çocuklar ile veliler… Çoğu zaman kazalar da meydana geliyor. Hatta bir çocuğumuza araba çarpıyordu, zor kurtardık. 800 öğrenci var, bunun iki katı veli var. Yani okul çıkışı kapıda bin 500, bin 600 kişi oluyor, büyük bir kaos oluyor burada.”
 
*
 Gündüzalp boş kamu arazisi
Gündüzalp Ortaokulunun yanında bulunan ve yeni  ilkokul binası yapılabilecek boş kamu arazisi 

Şimdi de, 24 Kasım İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Denetleme Kurulu Üyesi olan Musa Kabakçı’ya kulak verelim.
Diyor ki Kabakçı:
 
BOŞ KAMU ARAZİSİ VAR
“2019 yılında, Okul Aile Birliği yönetimi olarak, 71 Evler’deki ETİ Maden İşletmeleri ilkokulunda Odunpazarı İlçe Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin tarafından düzenlenen toplantıda bu sorunu görüştük. Hatta Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan da toplantıdaydı. Bize, yıkılan okulun alanına ya da Gündüzalp Ortaokulunun üst kısmında bulunan boş arsaya ilkokul yapmayı düşündüklerini söylediler. Ancak herhangi bir gelişme yok. Gündüzalp Ortaokulunun oradaki arazi kamuya ait. Ancak yıkılan okulun alanı ise şahsa ait ve onlarca kişinin hissesi var. Hissedarlar içerisinde, 3 tane müteahhit var, bunu İlçe Milli Eğitim Müdürümüz de söyledi. Hadi yıkılan okulun alanına hissedarlar ve müteahhitler nedeniyle yeni okul binası yapılamıyor. Ama Gündüzalp Ortaokulu’nun oradaki boş kamu arazisine niye okul yapılamıyor? Bunu sorunca da, bize diyorlar ki: Para yok.
 
ÇOCUKLARIN DENGESİ BOZULDU
Biz zorlanıyoruz, çocuklarımız zorlanıyor. Saat 13.50’de Gündüzalp Ortaokulu öğrencileri çıkıyor. Aynı anda bizim çocuklarımız giriyor. Aynı binada iki okul birden hizmet veriyor. Sıralar, malzemeler, çocuklarımızın yaş grubuna göre değil. Yani 7 yaşındaki bir çocukla, 14 yaşındaki çocuk bir olur mu? Bizim çocuklarımızı akşamcı yaptılar. Tek binada iki okul yönetimi var. Çocuklarımız gecenin karanlığında okuldan çıkıyorlar. Çalışan velilerimiz var, vardiyalı olanlar var, bebekli ailelerimiz var, bu nedenle zorlanıyorlar. Bazı ailelerimiz, çocuklarını okuldan alma imkanı olmadığından, şuradan şurası için, çocuklar gece karanlığında çıktığı için, servis tutmak zorunda kalıyorlar ve servis ücretini ödemekte zorlanıyorlar. Okulumuz yıkılmadan önce, çocuklarımız 09.00’da giriyorlardı ve 15.00’te çıkıyorlardı. Hem eğitim daha sağlıklı oluyordu, hem de çocuklarımız gündüz gözüyle rahatlıkla evlerine gidebiliyorlardı ve çocukların aktivite yapmasına, ders çalışmasına, aileleriyle vakit geçirmesine zaman kalıyordu. Ve bu çocuklar gelişme çağında, hepsinin dengesi bozuldu, alıştıkları düzen bozulunca bocaladılar.”
 
24 KASIM İLKOKULUNUN PARASI NEREYE GİDİYOR?
Bakın önemli bir şey daha var. Bizim okulumuz yıkıldı, ama çocuklarımızın gittiği okulun ihtiyaçları da karşılanmıyor. Yani eğer bizim okulumuz yıkılmasaydı, mutlaka ödeneği olacaktı. O ödenek şimdi verilmiyor. Peki, bizim okulumuzun ödeneği nerede, yani 24 Kasım İlköğretim Okuluna ayrılan para nereye gidiyor? Bizim bu okula, yani çocuklarımızın akşamcı olarak okuduğu Gündüzalp Ortaokuluna, Okul Aile Birliği olarak, 2019 yılında ayırdığımız ödenek 35 bin TL civarında. Velilerimizin cebinden çıkıyor bu para. Gündüzalp Ortaokulu velileri de 35 bin TL civarında para harcadı. Yani veliler, iki okulun olduğu bir bina için toplam 70 bin TL harcadı; kapısı, penceresi, tadilatı…”
 
*
 Yıkılan okuldan geriye kalan Atatürk Büstü
Yıkılan okul alanında sadece Atatürk büstü kalmış

24 Kasım İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği yöneticilerinin ifadeleri bu yönde.
İsyan etme noktasına geldikleri görülüyor.
Tek istedikleri, yetkililerin sözlerini tutmaları ve yeni bir ilkokul binası yapılması.
Bunun için hiçbir engel yok aslında.
Tamam, yıkılan okulun alanına hissedarlar ve müteahhitler nedeniyle yeni bir okul inşaatı yapmak oldukça zor.
Ama Gündüzalp Ortaokulunun orada, oldukça geniş bir kamu arazisi var ve sanıyorum ‘eğitim alanı’ olarak geçiyor.
Oraya, modern bir ilkokul binası yapılabilir.
Ha, “para yok” diyebilirler.
Yok, öyle bir mazeret!
Gerekli gereksiz her yere para bulunuyor, okul inşaatı için mi para bulunamıyor?
Yani, Sivrihisar-Buhara’ya, müşterisi olmayan tam donanımlı devasa iki okul binası birden yapılıyor da, bu ülkenin yurttaşlarının yaşadığı Emek Mahallesine, Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımız için 3 yıldır okul yapılamıyor öyle mi?
Sakın ha, insanların aklıyla dalga geçmeyin!
 
*
 
O nedenle söz verilen ilkokul binası bir an önce yapılsın, bununla beraber yurttaşlarımızın mağduriyeti giderilsin.
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Seyfullah Emek 31 Ocak 2020 12:21

yorum yazan bazı arkadaşlar particiliği bırakalım okul yapılması lazım çocuklarımız bu şartlarda mı eğitim görsün istiyorsunuz,hangi partili olursak olalım devletimizden bunu istememiz ve bunu basın yoluyla duyurmamız en doğal hakķıdır vatandaşların...

0 3 Cevap Yaz
Uğur .K 31 Ocak 2020 11:45

Peki Yunus Emre M.T.A.L binası neden yenilenemiyor.

0 2 Cevap Yaz
Lütfü 31 Ocak 2020 11:38

Maşallah Okul Aile Birliği üyeleri Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşlar.

2 1 Cevap Yaz
Emek Esnafı 31 Ocak 2020 10:41

Sayın Musa Kabakçı Beyfendiye sormak gerekir 24 kasım ilkokulunun yapılamama nedenleri imar sorunlarından olma ihtimalini araştırdımı acaba

4 3 Cevap Yaz
hee 31 Ocak 2020 10:33

al sazan gibi atlanmış bir haber daha gidin bir de ilin valiliğine sorun işin aslını en iyi orası bilir hee valla vali bey de palandöken deyse de şansınıza küsün

9 3 Cevap Yaz
Orhan

Sazan gibi atlanmış bir haber değil . Algı yapmaya yönelik bilinçli yapılmış bir haberdir.

3 4
serhat

Ülkede her şey dört dörtlükmüş gibi çu sorunda bile siyasi malzemeyi bulabilmek , sizin adınıza büyük başarı. Yaradan , yukarıdaki anlatılan sıkıntıyı başınıza versin işallah.

4 4
Adnan 31 Ocak 2020 10:30

ben o okulda 800 öğrenci için 1600 velinin kapıda beklediğini hiç görmedim.

9 4 Cevap Yaz
serhat

mağduriyeti anlatmak adına sayılar abartılabilinir ama gerçeği yaşayanlar bilir. görmeyen gözler için tedavi ne yazık ki yok.

2 6
Hani 31 Ocak 2020 10:07

Her zaman heryerde söylerim, Türkiyenin kalkınmasının önünde en büyük engel bürokrasidir. Para falan anca bahanesi olur. Bak mesela sırf Eskişehirdeki eski otogar bile bir işadamına satılmasına karşı bu iş adamı kendi mülküne bir çivi bile çakamıyor. Neden çünkü bürokrasi kardeşim bürokrasi engelliyor. Bir kişi sigortalı ama adı sanı bilinmedik ağır bir hastalığa yakalanmış, belki yatalak ilaç alması lazım ama ilaç bedelini sgk karşılamıyor. Neden çünkü ilaç pahalıymış. Hasta kişi mecburen kaderine mahkum ediliyor. Bürokrasi yüzünden kaç tane hasta hayatını kaybetti. Önce bu işgüzar bürokrasinin ortadan kalkması şarttır...

0 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi