Ahmet Ataç’ın siyasi hayatının kırılma noktası

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç o kırılma noktasını, ES TV ekranlarında şöyle anlattı

7 Mart 2019 08:04
A
a
Sütiş Eskişehir
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 1999’da seçimi kazanarak, ilk kez başkan seçildi. 2004’te kaybetti. 2009’da tekrar aday olarak bir kez daha ipi göğüsledi. En son 2014 seçimlerini de kazanarak başkanlığa devam etti. Ve Ataç, önümüzdeki seçimlerde yine Tepebaşı Belediye Başkan Adayı ve oldukça avantajlı görünüyor. *
Ataç’ın kaybettiği 2004 seçimlerine dönelim.
Kaybetmesine rağmen pes etmeyen Ataç, beş yıl boyunca çalışarak 2009 seçimlerine hazırlandı ve kazandı. O beş yıllık nadas döneminde, bir kırılma noktası olduğunu öğrendim. Ataç, o kırılma noktasını, ES TV ekranlarında şöyle anlattı:

AK SAKALLI DEDE KAMÇILADI
“Şirintepe’de, Yayla Camisinin çay ocağında bir şey oldu. O beni kamçıladı. Ramazandı, teraviden sonra Hasan Tutucu’yla beraber çay ocağına gittik, Yayla Camisinin. Orada genelde ak sakallı dedelerimiz olurdu. İşte onlarla öpüştük, çay içiyoruz filan... Çıkarken biri geldi boynuma sarıldı. ‘Oğlum seni biz anlayamamışız, bizi ne olur affet’ dedi. ‘Ne oldu dedem’ dedim. ‘Ya, sen bunu böyle bil, başka bir şey söylemek istemem’ dedi. Bu sefer ben ona sarıldım. ‘Bana büyük bir moral verdin, bundan sonra beni kimse tutamaz’ dedim. Ve hakikaten bu olaydan sonra daha yoğun bir çalışmayla, hak etmediğim, kaybettiğim seçimi… Tekrar kazandım.” 

Kaybettiğinde daha çok saygı görmüş

Yine 2004… Yani Ahmet Ataç’ın nadasa bırakıldığı yıl…
*
Ahmet Ataç, kaybettiği 2004 seçimleri ve sonrasında yaşadığı olaylarla birlikte ciddi bir tecrübe kazandığını kaydetti. Okuyalım…

BEN BUNU NASIL SÖYLEDİM?
“Kaybetmek de bir deneyimdir, kazanmak da bir deneyimdir. Benim hayatımda çok önemli rol oynamıştır o kaybettiğim dönem. İnanın, başkanlığımdan daha çok saygı görüyordum. Nereye gidersem gideyim en ufak bir tepki, en ufak bir zorlayıcı şey olmadı. Gittiğim her 
yerde sevgiyle, saygıyla karşılandım. Muayenehanem zaten dolup taşardı, gelen insanlar, şu bu… Zaten insan hayatında her gün deneyimdir yani, onu hiç kimse unutmasın. Bazen öyle bir şey söylüyorsun ki, ‘ulan ben bunu nasıl söyledim, bunu benim söylememem gerekiyordu’ diyorsun. Ama ağzından çıkmış oluyor.” 
 

Tepebaşı’nın anketi

Anketler, seçim dönemlerinin vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Ahmet Ataç, her ne kadar rakam vermeyi sevmese de, Tepebaşı Belediyesinin rutin olarak yaptığı anketlerden sonuncusunu ES TV ekranlarında açıkladı. Şöyle ki:

YÜZDE 15 KARARSIZ
“Biz belli dönemlerde, belediye memnuniyetiyle ilgili anket yapmak zorundayız. Bunu da biz kendimiz yapıyoruz. En son 2 bin denek üzerinde yapılan bir anketimiz var. Memnuniyet oranı yüzde 70’e yakın çıktı. Mesela yüzde 15 kararsız var. Bu kararsız yüzde 15’in yarısı da memnuniyetini ifade etse, memnuniyet oranı çok ciddi yükseliyor. Bir de şuna dikkat ettim. Memnuniyetsiz olanların rakamları yüzde 2 ile yüzde 5 arasında. Tabi bu anket, muhakkak seçime de, oya da yansıyacak.” 

Dört ilçeden umutlu

12 dış ilçeden Mahmudiye ve Han, CHP’nin elinde. Ahmet Ataç, bu iki ilçeyi yine CHP’nin kazanacağını ifade etti. Peki, CHP, bu iki ilçenin yanı sıra yeni ilçeler kazanabilecek mi? Ahmet Ataç bu anlamda umutlu. Ataç’a göre Seyitgazi’yi, Alpu’yu, Çifteler’i ve İnönü’yü CHP’nin alma şansı yüksek.
 

İYİ Parti Ataç ilişkisi

CHP ile İYİ Parti, bir tek Odunpazarı’nda ittifak kuramadı. Dahası, İYİ Parti’nin Odunpazarı’na ilişkin tavrının, CHP’ye zarar verdiğini dahi söyleyebilirim. Peki, İYİ Parti teşkilatıyla Ahmet Ataç’ın arası nasıl? Ataç, bu sorunun cevabını şöyle veriyor:

‘AHMET ABİ’NİN YANINDAYIZ’
“Tabi İYİ Parti Tepebaşı’nda aday çıkarmadı, İl Başkanı Ramis Tunca açılışlarımıza geliyor ve ‘bütün gücümüzle Ahmet Abi’nin yanındayız’ diyor. ‘Tepebaşı’nda Ahmet Abi alacak, bu çok net gözüküyor’ filan gibi şeyler söylüyor, İYİ Parti İl Başkanımız. Tabi bunlar güzel şeyler.
 

Sol’un Tepebaşı’ndaki yükselişi

Ahmet Ataç, sağcı seçmenin yoğun olarak yaşadığı Tepebaşı’nda, solun yükselişini, genel seçim sonuçlarından örnekler vererek açıkladı. Şöyle ki:

34 BİNDEN 136 BİNE
“2007 genel seçiminde -Biz DSP’deyiz o zaman- CHP’nin Tepebaşı’ndaki oyu 34 bin. 2011 genel seçiminde -biz CHP’ye geçiyoruz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu oluyor- CHP’nin oyu 66 bine çıkıyor. Yani yüzde yüz bir artış yaşanıyor. 2015 seçiminde, oyumuz 85 bine çıkıyor. Ve referandumda 136 bine çıkıyor. Zannetmiyorum, Türkiye’nin başka bir yerinde böyle bir artış yok.”
 

Vah vah vah…

Bazılarının görüşü şöyle: Bu seçimler ideolojilerin yarıştığı seçimler. Bazılarının görüşü ise şu şekilde: Bu seçimlerde projeler yarışıyor. Peki, Ahmet Ataç’a göre, 31 Mart yerel seçim süreci hangi yönde ilerliyor? Okuyalım…

ASFALT KATILIM PAYI TARTIŞMASI
“Tamamen pazarlık üzerinden bir seçim süreci yaşanıyor. İşte asfalt parasını almayacağım, suyu indireceğim, bunu kaldıracağım… Yani üzülüyorum. İstanbul’da da aynı şey, Ankara’da da aynı şey, Eskişehir’de de aynı şey… Yahu, bunlar, ne diyeyim…  Bunları, başkanlığı kazandığında da yapabilirsin, yapabiliyorsan. Ama ‘ben nasıl olsa kazanamayacağım, ben bunları vaat edeyim de bunun sayesinde kazanalım’ deniyorsa; o zaman, vah vah vah, çok üzülürüm ben. Çünkü burada, herkes yapacağı şeyleri anlatması lazım. Ben siyasette hayatım boyunca hep yapacaklarımla seçim kazandım veya yaptıklarımı anlatarak seçim kazandım.”

Bir çıkarma daha olacak mı?

Tepebaşı Belediyesi, kültür gezileriyle de anılan bir belediye. Özellikle Çanakkale’ye gerçekleştirilen ziyaretler, büyük ilgi topluyor. Önümüzde önemli bir tarih var. 18 Mart Çanakkale Zaferi! Peki, belediye, 18 Mart’ta Çanakkale’ye bir çıkarma daha yapacak mı? Evet, yapacak. Ahmet Ataç, önce pazarcılarla, ardından büyük bir kadın kafilesiyle Çanakkale’ye kültür gezisi yapılacağını açıkladı. Tabi kadın kafilesinin içerisinde erkekler de olabilirmiş, bu konu henüz netlik kazanmamış.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Kış domatesi 7 Mart 2019 10:40

Ben şunu merak ediyorum. Yılmaz hoca gelecek beş yıl hangi projeyi ortaya koydu. Göreme dim ben. Manda ve fide dağıtırken onları unuttumu?

9 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi