ETİ 10 bin yıllık buğdaya sahip çıktı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ETİ 10 bin yıllık buğdaya sahip çıktı!
A
a

55 yıldır buğdaya dayalı ürünler çıkaran ETİ, ‘Buğdayın atası’ olarak kabul edilen 10 bin yıllık siyez buğdayına sahip çıktı. Piyasaya Eti Burçak Siyez’le çıkan şirket, son olarak 31 üreticiyle anlaşarak, 130 ton siyez alımı gerçekleştirdi

Sütiş Eskişehir

ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, siyez buğdayının ilgisizlikten dolayı uzunca bir süre sadece hayvan yemi olarak kullanıldığına söyledi.
55 yıldır buğdayla ürün ürettiklerini bildiren Polatoğlu, ürünlerinin en önemli girdisinin buğday olduğunu, ETİ Burçak'ın varlığını buğdaya borçlu olduğunu ifade etti.
Polatoğlu, "Önemli bir genetik miras olan ve nesilden nesile geçerek bugüne ulaşan siyezi korumak, siyez ile ilgili farkındalık yaratarak toplumda talep oluşmasını sağlamak ve dolayısıyla üretimini teşvik etmek amacıyla faaliyet gösterdiğimiz kategoride bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk defa, siyez buğdayını paketlenmiş atıştırmalıklar kategorisinde bir bisküvide kullandık ve ETİ Burçak Siyez Buğdaylı ürünümüzü pazara sunduk. Bilinirliği son derece düşük seviyede olan siyez buğdayına dair toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ETİ olarak büyük bir sorumlulukla hareket ediyoruz. Siyeze olan talebin artmasına vesile olmayı amaçlıyoruz. Biliyoruz ki tüketim talebi oluştukça üretim de artacak ve siyez gibi yerel çeşitlerimiz de yaşayacaktır" diye konuştu.
Üretimi teşvik etmenin en önemli araçlarından birinin sözleşmeli tarım olduğunu vurgulayan Polatoğlu, 2017 ve 2018 dönemine ait ETİ Burçak Siyez Buğdaylı üretimi için 31 çiftçi ile sözleşme yaptıklarını, 130 tonun üzerinde siyez alımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Polatoğlu, şunları kaydetti, "ETİ olarak yaptığımız işe, ürettiğimiz ürüne hiçbir zaman yalnızca ticari açıdan bakmadık. Siyez Buğdaylı Eti Burçak ürünümüzü de ticari bir yatırım olarak değil, sosyal sorumluluk bilinci ile geliştirdik. Maliyeti diğer buğday türlerine göre daha yüksek olan, on binlerce yıllık siyezin gelecek nesillere de ulaşabilmesine vesile olmak için bir bakıma elimizi taşın altına koyduk. Bu atalık buğdayın üretimini artırmak ve yaygınlaştırmak adına Türkiye’ye bir ilki gerçekleştirdik."

ETİ BURÇAK SİYEZ PİYASADA
ETİ, 10 bin yıllık geçmişiyle tüm buğdayların atası kabul edilen siyez buğdayını gelecek nesillere aktarmak ve üretimini teşvik etmek üzere, Türkiye’de ilk defa, siyez buğdayını paketlenmiş atıştırmalıklar kategorisinde bir bisküvide kullanarak ETİ Burçak Siyez Buğdaylı ürününü pazara sundu.
Biyolojik çeşitliği korumak ve insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek için çalışan WWF Türkiye, sürdürülebilir tarıma verdiği önemi, siyez buğdayını üretim sürecine dâhil ederek ortaya koyan ETİ Burçak iş birliği, başta siyez olmak üzere Anadolu’nun yerel buğday çeşitlerini toplum gündemine taşıyarak, bu konuda bilinirliğin artırılmasını amaçlıyor.

NEDİR SİYEZ BUĞDAYI
10 bin yıllık bir tarihi olan yerel buğdayların en önemlilerinden siyez, mineral zengini lutein gibi etkin bir antioksidan içeriyor. Bugün dünyada az miktarda Fransa, Hindistan, İtalya ve eski Yugoslavya'da yetiştirilen siyez buğdayı, ülkemizde en çok üretimi yapılan Kastamonu dışında, Sinop, Çankırı, Çorum, Bilecik ve Kayseri'de üretiliyor.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Halil turhan 24 Kasım 2017 21:47

Siyes buğdayı ektim kime pazarliyacagim

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi