Eskişehir yerli otomobil yapmaya başladı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir yerli otomobil yapmaya başladı
A
a

EOSB Başkanı Nadir Küpeli aracın özelliklerini ilk kez ES TV'de açıkladı...

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, ES TV’de katıldığı programda elektrikli yerli otomobil yaptıklarını açıkladı.

Anadolu Gazetesi Yazıişleri Müdürü Cihan Yıldırım’ın konuğu olan Küpeli, aralık ayı başında kurdukları Eskişehir Yerli Otomobil Platformu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Küpeli, “Yerli otomobilin Eskişehir’de yapılması için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Son derece istekli ve kararlıyız. 1961 yılında talihsiz bir şekilde ara verilen Devrim Otomobili ve o günün şartlarında fevkalade yakışıklı bir otomobil. Olmamış ama artık olacak” dedi.

Küpeli, Eskişehir’in avantajlarını sıralarken “Eskişehir bütün yolların kavşak noktasında. Yapılacak otomobilin elektrikli olduğu konuşuluyor. Nikel maddesi bizde. Sivrihisar’da. Akü ile olacak bu iş. Demiryolu ciddi bir avantaj. Çok kaliteli bir iş gücü ve sanayici var Eskişehir’de. Eskişehir’de otomotive çalışan 49 yan sanayi var. ABD’ye, İngiltere’ye, Avustralya’ya yedek parça gönderen arkadaşlarımız var. Eskişehir’in birçok avantajı var” dedi.

“Biz bu sürecin uzamasından da hoşnut değiliz” diyen Küpeli, “Bu bir an evvel olsun istiyorum. Hevesimiz var. Ben otomobil yapmayı bilmiyorum ama iyi yapanları biliyorum. Araştırma yaptık. Onları Eskişehir’e davet ettik. Hocalar, profesörler var, bu işi yapanlar var.
Elektronikçiler var. işi bilenler var. İki otomobili biz yapalım dedim. Eskişehir’de yapalım. Bunların çalışmaları yapıldı. Resimleri çizildi, ileri gittik biraz daha. Öyle oturduğumuz yerde bir şey yok. Bunu şu ana kadar kimseyle paylaşmadım. Size kısmet oldu. O işle ilgili çalışıyoruz. Teknolojik olarak neler yapacağımız da ortaya çıktı. Basit bir araç falan olmasın, kesinlikle. Eskiden sağ aynasının lüks olduğu, ekstra olduğu araçları biliriz değil mi? Oturduğumuz koltuklarda kafalık yoktu. Böyle bir şey yok. Bir fren, bir gaz pedalı ve bir direksiyon ile olmayacak bu işler. Bugün sizin en donanımlı aracınızda ne varsa bizim aracımızda asgari onlar olacak. Asgari diyorum, fazlası var. Yazılımları falan yapılıyor. Kısmet olursa 29 Ekim’de kullandıracağız. Bu kadar da iddialıyız” diye konuştu.

Küpeli, şöyle devam etti: “Bizim aracımızı isteseniz de deviremeyeceksiniz. İddia ediyorum. Teknolojik olarak böyle yapıyoruz. İsteseniz de öndeki araca çarpamayacaksınız. Size izin vermiyor. Yani bütün yetki sizde değil. Önce güvenlik. Fren sistemleri ASB gibi değil, çok donanımlı. Onlardan çok daha güvenli. Motor gücümüz... Dünyada şu anda satılanların dörtte biri kadar bir güçle biz bunu döndürüyoruz. Hepimiz sürücüyüz. Aracınız beşinci vitesle kalkar mı? Kalkmıyor! Kalkar... 130-140 beygirlik motor yerine 400 beygir motor koyarsanız kalkarsınız. Elektrikli otomobillerde 400 beygirlik motor takıp bununla 400-500 kilometre gidecekseniz doğru. Batarya büyüklüğü çok artıyor. Şarj kapasitesi sorun oluyor. Biz onun yerine şanzıman takalım dedik. Ve çok gelişmiş bir şanzıman. 20-21 arası bir vitesle çalışacak. Şu anda dünyada böyle bir şey yok.”

Günde ortalama 60 kilometre yol yapanların olduğunu ifade eden Küpeli, “Onlar için 600 kilometre menzilli bir araca ihtiyaç var mı? Yok. 200 kilometrelik bir araç yapıyoruz. Ucuz, son derece ucuz. 40-45 bin lira civarında mal olacak. Akü kapasitesi de oldukça iyi. O da 400 kilometre menzilli. Onun fiyatı da bundan 25 bin civarı daha yüksek olacak. İki ayrı araç planlıyoruz. Biri şehir içi için, diğeri şehir dışı için. Bizim pillerimiz de son derece ucuz olacak. Telefonu şarj eder gibi şarj edilecek” dedi.

Tasarımların da hazır olduğunu ifade eden Küpeli, “Dört tasarım var. Baya da güzel araçlar var. Gençlerin içi gidecek tasarımlar var. Herkesin cazibesini çekecek araçlar” diye konuştu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
cihan 4 Şubat 2018 12:43

insallah Eskisehir bu potansiyele sahip olduguna inaniyorum.

0 1 Cevap Yaz
gürman yalçın er. 4 Şubat 2018 11:12

her şey iyi güzelde bursadan bize kalırsa izin verirler bizim vekil diye seçtiklerimiz ankaradan kaçarak geri gelip ilçe belediye başkanı oluyor bize bu güzel porojeyi ankara onaylıyacak oda vekiller bakanlar sayesinde olur bizim adam gibi vekilimiz bakanımız mı varki tuttugunu koparak adam olmadıkdan sonra hepsi bir hevesle kursagımız da kalacakdır eminim.

0 1 Cevap Yaz
Göksal Aktürk 4 Şubat 2018 10:41

Bizimde otomotiv sektöründe olmamız sebebiyle her türlü destege hazır olduğumuzu ve başarıyla sonuçlanmasını temenni ederiz

0 0 Cevap Yaz
Bülent 4 Şubat 2018 01:57

Tam Otomatik Viteslimi 🚗 🚘

0 0 Cevap Yaz
Ersel Özel 3 Şubat 2018 01:10

Allah yolunuzu açık etsin inşallah. Çok güzel olacak. Elektrikli olması iyi ancak birde BOR madenimiz var dünyada en zengin kaynağımız. Acaba BOR madeninin bu işte kullanılabilir mi olduğunu araştırabildinizmi, araştırma yaptıysanız sonuç nedir

0 4 Cevap Yaz
Alihan 2 Şubat 2018 23:34

35 _40bin gene pahali

4 1 Cevap Yaz
Ramazan karabulut 2 Şubat 2018 23:26

Allahım yolunuzu açık etsin inşallah daha iyilerini yaparsınız türk otomobili olsun artık inşallah sizler yaparsınız bütçemiz elverise bizde inşallah allahım nasip ederde alırız allahım işinizi rast getirsin attığınız adımlar hayırlı olsun başarılar diliyorum

0 5 Cevap Yaz
Mustafa 2 Şubat 2018 23:11

Inşallah herşey yolunda gider. Bekliyorum elimde iyi kötü bi aracim var . Yerli aracımız bu çıksın piyasaya ilk isim o otomobilimizi almak ve gururla kullanmak olacak.

0 5 Cevap Yaz
Hasan Kaptan 2 Şubat 2018 22:28

Öncelikle güzel gelişmeler olduğunu söylemek istiyorum ama artık somut birşeyler görmek istiyoruz. Menzili 200 ve 400 km araçlardan bahsetmişsiniz lakin tam depo ile 1000 km yaptığımız içten yanmalı motorlar gibi olmasını tercih ederdim. 0 dan 100 e 2.7 saniyede çıkması gerekmiyor sonuçta varsın 13 - 15 saniyede çıksın ama menzili 1000 km olsun isterdim. Emekleriniz boşa çıkmaz inşallah.

0 3 Cevap Yaz
Haluk

1000km menzil için iki yol var 1. Araca şanzıman ekliyecek veya batarya teknolojisinde lityum yerine daha verimli bir teknoloji geliştirmesi gerekecek . 2. Seçenek gerçekleştirilmesi sancılı bir yol , 1. Yol ise ilk modele eklenmesi zaman kaybına sebebiyet verecektir . Bknz: Tesla roadster

1 1
Hasmaksan 2 Şubat 2018 22:05

Türkiye'de.vatandasa.zorluk.cikaran.bir.memur.yapisivar.....omevkiye.gelen..vatan.ve.vatandas.icin.degil.kendi.ceypi.icin.orda.ondanzorluk.+rüşvet.cimento.fabrikasi6yil.da.oldu.gibi

2 0 Cevap Yaz
Caglar sofu 2 Şubat 2018 21:46

Fiyat ne olacak acaba merak icerisindeyim

0 0 Cevap Yaz
Talha 2 Şubat 2018 21:07

1960 yıllarındaki azimle yapıldıysa yine yapılacaktır hem de en iyisini yapacağız tek yapılacak şey zeki ve akıllı olduğumuzu bilmek ve cesur olmamiz.biz kendimizden sonraki nesillere bir kapı bir yol açmalıyız

0 2 Cevap Yaz
Toprak

Çok güzel bir noktadan değindin kardeş. Tebrik ederim, devrim arabası da Eskişehir de...

0 1
izmrli 2 Şubat 2018 20:55

Yerli oto için 40 bin t bence çok 30 bin t olmalı ki alalım

5 0 Cevap Yaz
Caner 2 Şubat 2018 19:32

Dilerim başarılı olursunuz Rabbim yardımcınız olsun inşallah...

0 2 Cevap Yaz
Mustafa Çelik 2 Şubat 2018 19:26

Nitelikli işgucu burda dogup buyuyup okuyup yurtdisina göçüyor, şartlar iyilestirilmeli, işadamlari yetenekli mühendisin, hukukçunun, siyasalcının önünü açmalı, yetenekli yönetici yetiştirilmeli, Eskişehir'de 2 bin lira maaşla kimse yazilim üretemez, düsünce ve fikirler refah sayesinde ortaya çikar, ver ayda 20 bini ve her türlü imkani tanı, batarya, motor, elektronik aksan, yazilim hep yerli çikarabilirsin, ben hem hukuk, hem mühendislik hem de siyaset bilimi kazandim ama adamim yok ki birseyler basarayim, bürokrat olarak bu islerin basina beni atasalar varya mercedesten donanimli volvodan sağlam arac yaparim.

0 1 Cevap Yaz
Türk Türkoğlu 2 Şubat 2018 19:12

Artık bu ülkeyi durduramayacaklar önümüzdeki on yılda biz artık yapamadığımız herşeyi yapar olacaz. Birde şu Türklerin birşey yapamayacağını düşünen ezikler destek olursa en azından Türkleri aşağılayıcı yorumlarını kendilerine saklasalar herşey daha kolay olacak

0 2 Cevap Yaz
Mehmet Alpaydın 2 Şubat 2018 18:49

Ben sayın küpeli başkanıma Eskişehir in sanayisine çok güveniyorum. Çok başarılı olacağına inanıyorum. Araç almak için sıraya girerim. Emekleri boşa gitmesin.Başarılarının kısa zamanda olacaktır inşallah

0 3 Cevap Yaz
Raşit ALGIN 2 Şubat 2018 18:33

İnşallah kardesim. Allah utandırmasın kolaylık versin. Bekliyoruz

1 0 Cevap Yaz
Ahmet 2 Şubat 2018 16:54

Türkiyede araç üretiliyor ama japonlar fransızlar üretiyor hiç türklerin kurduğu araba si üretim yapmiyor

6 0 Cevap Yaz
Hasan Küpeli

Kardeşim Türklerin önü hep kapatıldı biz bir çimento fb kuralım dedik 6 sene inşaat ruhsat i ile uğraştık otomobili de yapacağız bundan emin olun

5 15
Ahmet dertsiz 2 Şubat 2018 16:21

İyi de buúne kadar niye yapmadınız, bunca sene elin avrupalısína,hintlisine,korelisine,japonuna rusuna para akıtıyoruz,laf üretmeyin iş üretin, bakín hâlâ konuşuyorsunuz,biz de hâlâ araba için díşarı para akıtıyoruz.

9 3 Cevap Yaz
Hasan küpeli

1 sermayemiz yoktu 2 bürokrasi var

0 15
Milliyetci

Senin gibi ermeni tohumlari hep engel cikardi

0 3
Gelecek

Hicbir zaman geç değildir önemli olan kararlılık azim ve vazgecmemek

1 1
Akar

Sen söyliyecegine sen niye yapmıyorsun. Öyle niye yapmıyorsun demek kolay

0 2
Aybüke Sakın 2 Şubat 2018 12:56

Bu habere çok sevindim.Inşallah başarıyla sonuçlanır.Bizim de Türkiye yapımı arabamız olsun.Başarabiliriz.👍

4 11 Cevap Yaz
kelam 2 Şubat 2018 11:14

madem ki yapabiliyorsunuz kimden talimat bekliyorsunuz? yerli otomobil yapmak için bir kişiden talimat bekleyen tek ülkeyiz .

4 13 Cevap Yaz
Hasan küpeli

Talimat değil cesareti yeni bulduk

4 14
adil 2 Şubat 2018 10:32

eskişehir o gemiyi kaçırdı bu zamana kadar neredeydiler acaba

8 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi