Eskişehir son dakika altın fiyatları 20.07.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir son dakika altın fiyatları 20.07.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira? Çeyrek altın ne kadar? Dolar ve Euro kuru kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altın dalgalanmayı sürdürüyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükselmiş ardından düşüşe geçmişti. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Küresel piyasalarda, artan koronavirüs vakalarının yarattığı endişeler fiyatlamalarda etkili olmayı sürdürüyor. Bilanço döneminin devam ettiği ABD'de vadeliler bu haftaya satıcılı başladı. Çin'deki yüzde 2'yi aşan yükselişler hariç Asya borsalarında hafif satıcılı seyir yaşanıyor.
BIST 100 Endeksi haftaya yatay bir seyirle başladı. Açılış 58,36 puan artışla 118 bin 844 puandan gerçekleşti. Dolar/TL 6,85'teki seviyesini koruyor. Euro/TL 7,85'ten işlem görüyor. 
 
Euro, Avrupalı liderlerin üç gündür devam eden müzakerelerde ekonomik kurtarma paketi üzerinde uzlaşıya varacağı beklentisiyle dolar karşısında yaklaşık dört ayın zirvesine yakın seyretti. Euro, 1.1415 dolardan işlem görerek %0.1 gerilemiş olsa geçen hafta Çarşamba günü gördüğü dört ayın zirvesi olan 1.1452 dolara yakın seyrediyor.

Dolar endeksi, ABD borsa vadeli kontratlarındaki gerilemeye paralel olarak %0.2 yükselerek 96.157 seviyesine çıktı.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, dünya genelinde geriledi. Brent petrolü cuma gününe göre 30 cent civarı düşüşle 42,85 dolar düzeyine gerilerken ABD ham petrolü 40,30 dolardan işlem görüyor.  Analistler, dünya genelinde koronavirüs vaka sayısının 14,5 milyonu, yaşamını yitirenlerin sayısının da 604 bini geçmesinin yatırımcıları tedirgin ettiğini belirtiyorlar.
Altın fiyatları ABD dolarının etkisiyle hafif gerilese de koronavirüs vakalarındaki artış ve bu artışın ekonomik etkisine dair endişeler altını 1,800 dolar bariyerinin üstünde tuttu. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek 1,807.80 dolarda seyretti.
Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 20 Temmuz 2020 (bugün) saat 11:03 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 656,60 Lira
  • Yarım altın: 1.311,60 Lira
  • Gram altın: 398,75 Lira
  • Cumhuriyet altın: 2.613,20 lira

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,8565 TL  6,8582 TL
  • Euro    : 7,8501 TL  7,8527 TL
  • Sterlin : 8,6180 TL  8,6219 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Yurt Dışı ÜFE haziranda arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) 2020 haziran döneminde yıllık yüzde 14,82, aylık yüzde 0,95 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 haziran dönemi yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; YD-ÜFE (2010=100) 2020 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,34, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,82 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,82 artış gösterdi.

Sanayinin iki ana sektöründen imalat endeksi yıllık yüzde 14,77 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 16,45, imalatta yüzde 14,77 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 13,00, dayanıklı tüketim malında yüzde 22,84, dayanıksız tüketim malında yüzde 15,94 artış, enerjide yüzde 37,01 azalış, sermaye malında yüzde 19,13 artış olarak gerçekleşti.

Sanayinin iki ana sektöründen imalat endeksi aylık yüzde 0,98 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0,32 azalış, imalatta yüzde 0,98 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 0,22, dayanıklı tüketim malında yüzde 0,54, dayanıksız tüketim malında yüzde 0,29, enerjide yüzde 36,01, sermaye malında yüzde 1,35 artış olarak gerçekleşti.

Yıllık azalış sadece yüzde 37,01 ile kok ve rafine petrol ürünleri endeksinde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinden kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 37,01 azalış gerçekleşti. Buna karşılık diğer mamul eşyalar yüzde 37,33, tütün ürünleri yüzde 24,52, motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) yüzde 20,09 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Aylık en yüksek azalış yüzde 1,15 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları endeksinde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinden temel eczacılık ürünleri ve müstahzarlarında yüzde 1,15, gıda ürünlerinde yüzde 1,05, tütün ürünlerinde yüzde 0,99 azalış gerçekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 36,01, motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) yüzde 1,69, kimyasallar ve kimyasal ürünler yüzde 1,34 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Borsa güne yatay başladı

Borsa, güne yüzde 0,05'lik hafif yükselişle başladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi güne yüzde 0,05'lik hafif yükselişle başladı. Endeks, 58,36 puanlık artışla 118 bin 844,45 puan oldu. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti. Holding endeksi ise 0,38 arttı.

eskisehir-altin-fiyatlari-20-07-2020.jpg

Türkiye, dünyada konut fiyatları en çok ucuzlayan ikinci ülke

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye’deki konut fiyatlarının 2015-2019 arasında reel olarak yüzde 8,4 ucuzladığını belirterek, "Türkiye bu oranla, Brezilya’nın ardından 42 ülke arasında konut fiyatlarının en fazla düştüğü ikinci ülke oldu. Bu da aslında sektördeki maliyetlerin fiyatlara yansımadığını, ev fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kaldığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Uytun, yaptığı yazılı açıklamasında, önümüzdeki dönemde bu maliyetlerin fiyatlara yansımasıyla fiyatlarda da yukarı yönlü bir hareket beklenebileceğini kaydetti.

Pandemi süreciyle birlikte zor günler geçiren gayrimenkul sektörü, son dönemde kamu bankaları ve Emlak Konut GYO tarafından başlatılan dev kampanyalarla yeniden hareketlendi. Uzmanlara göre satışlar, Haziran ayında pandemi dönemine göre 4-5 katlık artışlar yaşarken, bu talebe bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarının da bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte ortalama yüzde 10 civarında yukarı çekildiği ifade ediliyor. Gayrimenkul fiyatlarının mevcut seviyesi tartışılırken, son araştırmalar ise Türkiye’de reel konut fiyatlarının diğer ülkelere göre son yıllarda gerilediğini ortaya koyuyor.

Uytun, OECD verilerinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri araştırmaya göre Türkiye’de konut fiyatlarının, 2015-2019 yılları arası nominal olarak yüzde 47,5 arttığını belirtirken, "Türkiye bu oranla, Brezilya’nın ardından 42 ülke arasında konut fiyatlarının en fazla düştüğü ikinci ülke oldu. Bu da aslında sektördeki maliyetlerin fiyatlara yansımadığını, ev fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kaldığını gösteriyor. Nominal olarak değerlendirdiğimizde Türkiye 42 OECD ülkesi arasından konut fiyatlarının en çok arttığı üçüncü ülke konumunda. Konut fiyatlarının bizden daha fazla arttığı ülkeler olarak yüzde 67,7 ile Macaristan ve yüzde 51,5 ile İzlanda öne çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Konut alımı için çok uygun bir iklim var"
Farklı ülkelerdeki enflasyon verileri dikkate alınarak ortaya konulan reel fiyat değişimlerinde ise tablonun terse döndüğünü ifade eden Uytun, "Bu açıdan baktığımızda da özellikle gelişmekte olan ülkelerde son 5 yılda konut fiyatlarının ucuzladığını görüyoruz. Listenin birinci sırasında yüzde 18,2’lik düşüşle Brezilya var. Listenin ikinci sırasında yer alan Türkiye’de, 2015-2019 yılları arasında konut fiyatlarının ortalama yüzde 8,4 ucuzladığı hesaplanıyor. Listedeki üçüncü ülke ise İtalya." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda inşaat maliyetlerindeki yükselişin konut fiyatlarına etkisinin sınırlı olduğunu, bu doğrultuda gelecek dönemde özellikle birinci el konut fiyatlarında hızlı bir artış yaşanabileceğini aktaran Uytun, şunları kaydetti:

"Bu kampanyalarla da birlikte değerlendirdiğimizde, şu anda Türkiye’de konut alımı için çok uygun bir iklim oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu da sektörde ciddi bir hareketlilik yaratmış durumda. Bu ilginin devam etmesi durumunda, konut satışlarının da yılı tarihi rekora yakın seviyelerden kapatabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’de konut fiyatlarını etkileyen çok farklı unsurlar var, mobilya ve tamamlayıcı aksesuarlar da bu unsurlar arasında öne çıkıyor.

Bununla birlikte konuyla ilgili yaptığımız bir araştırmaya göre konutların içinde yapılan yenileme çalışmaları, bir yandan söz konusu konutun değerini ciddi biçimde artırırken, o konutun kiralanmasını ya da satılmasını da ciddi biçimde hızlandırıyor. Buna göre, kiraya sunulan evlerde 3 kira bedeli, satışa sunulan evlerde ise istenen bedelin yaklaşık yüzde 2'si ev yenilemeye ayrıldığı zaman söz konusu dairelerin yüzde 70-80 oranında daha hızlı kiralandığını ya da satıldığını gözlemliyoruz."

"Konutlarda algılanır kalitenin adı Hafele Concept"
Uytun, "2 bin 200 sayfalık kataloğumuzdaki ürünlerimizi evlerin büyüklüğü yada küçüklüğüne göre aynı anda evlerin modern yada klasik olmasına göre gene aynı anda evin satış fiyatına göre ayrı ayrı seçtik ve hazırladığımız Hafele Concept’lerin içine yerleştirdik. Konutlarda en kolay algılanan kalite unsuru olduk. Konuta değer katmanın yolu aslında kullanıcı deneyimine dokunmaktan geçiyor." ifadelerini kullandı.

Hafele Concept sayesinde kullanıcıların aldıkları konutun satış fiyatının yüzde 2'si kadar bir fark ödeyerek mutfak, banyo, gardırop ve vestiyer gibi tüm yaşam alanlarında hayatlarını kolaylaştıran ve güzelleştiren detaylara sahip olabildiğini kaydeden Uytun, şöyle devam etti:

"Mutfaklarda en altlardaki raflar çekmece sistemleri ile, köşeler köşe kiler sistemleri ile dışarı çıktığı için mutfaklar algılanır bir konfora kavuşuyor. Her evdeki işlevsizliğe karşı çözüm olarak zeytinyağı ve sirke şişeliğe, fırını kullanırken nereye koyacağımızı bilmediğimiz tepsiler tepsiliğe depolanıyor. Mutfağın kapısının kolu ile mobilya kulpları ve tüm Hafele ürünleri aynı renk ile mutfağın estetiğini daha da artırıyor.

Örneğin kapı kolu, kilidi ve menteşesi siyahken mutfak armatürü, kulplar ve raf tutucular da siyah seçiliyor. Banyolarda aynalar buğu yapmıyor, müzik dinlenebiliyor, ışıklı makyaj aynası var ve tabi ki tüm renkler uyumlu. Gardıropta kravatlar kravatlığa, tek pantolonlar ise pantolonluğa kavuşuyor. Acil durumlar için çekmece içinden açılan ütü masası ise tüm kadınların gözdesi. Bu küçük dokunuşlar, iş satışa geldiğinde evin satın alma tercihini belirliyor. Markamız mühendisliği ve kalitesi ile tanındığı için evin içinde her yerde olmamız son kullanıcıya güven veriyor."

Konut faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi

Ekonominin önemli sac ayaklarından birisi olan ve tek başına yüzlerce alt sektörü harekete geçiren konut sektöründe, kamu bankalarının haziran ayı başındaki düşük maliyetli desteklerinin etkisi her geçen gün verilere yansıyor. Konut satışları geçen ay yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 ile tarihinin en yüksek haziran rakamlarına ulaştı.

AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgiye göre 2018 yılı sonunda 188,5 milyar lira olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10,2 milyar lira artarak 198,7 milyar liraya yükseldi.

Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12,3 milyar liralık yükselişle 211 milyar liraya ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde ise konut kredileri 19,9 milyar artışla 230,9 milyar liraya çıktı.

Normalleşme süreci kapsamında hem inşaat sektörünün canlanması hem de vatandaşların konut edinebilmeleri için kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faiz oranları yüzde 0,64 ile tarihi düşük seviyeye indirildi. Böylece konut kredi kullanımı da haziran ayıyla birlikte ciddi şekilde yükseldi. Konut kredisindeki artışta, vatandaşların ertelenmiş talebinin yanı sıra ekonomide beklentilerin iyileşmesi de önemli rol oynadı.

1 Haziran-10 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 35 milyar lirayla tüm zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredi bakiyesi 10 Temmuz itibarıyla 246 milyar 288 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl sonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 47,6 milyar lira artışla rekor tazeledi.

Konut kredisinde bakiye artışının daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem 27,6 milyar lirayla 2017 yılı olmuştu.

"Temmuz rakamları haziranı aşabilir"
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, düşük oranlı kredi kampanyası sayesinde haziranda konuta başlayan ilginin devam ettiğini belirterek, temmuzda hazirandaki hareketliliğin sürdüğünü söyledi.

Temmuzda konut satış istatistiklerinde haziran rakamlarının aşılabileceğini dile getiren Aşa, "Ancak ağustosla birlikte azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi fırsatçı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketleri. Fiyatları aşırı artırmaları ve gerçek değerinin çok üstünde bedel istemeleri konutun satılmamasına neden oluyor. Ev arayan kişi de bu yüzden vazgeçiyor." dedi.

Aşa, başlangıçtaki aşırı ilginin başvuran herkesin kredi alamaması nedeniyle de azaldığını kaydederek, şu anda gerçek alıcıların konut için arayışını sürdürdüğünü anlattı.

Fiyatlarda henüz geriye doğru gidişin olmadığını ancak bu konuda beklentilerinin bulunduğunu aktaran Aşa, "Evini satamayan kişi mecbur fiyatı indirecek. Türkiye'de konut almak isteyen milyonlar var. Bu kesim uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla konut almayı sürdürecek." şeklinde konuştu.

"Gayrimenkul ve bankacılık sektörü ekonomik göstergelere yön verecek"
Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konut satışlarının, düşük oranlı kredi kampanyasını kapsayan destek paketiyle tarihinde görülmemiş bir rekora imza attığını belirterek, satışlardaki artışın, bankacılık sektörünün kredi bakiyesindeki yükselişte de çok net okunduğunu söyledi.

Bankacılık sektörünün daha önce 2017'de en yüksek kredi bakiyesi artışını yaşadığını anımsatan Akkuş, şu açıklamalarda bulundu:

"Son 1,5 ayda elde edilen bakiye 246,3 milyon liraya ulaştı. 1,5 aylık artış tutarı, 35 milyar lira oldu. Satışlarda haziranda yaşanan rekor artış, henüz bir başlangıç. Temmuzda da satışlarda yeni bir rekor bekliyoruz. Dolayısıyla bankacılık sektörünün kredi bakiyesi de aynı hızla artacak. Artan kredi kullanım oranıyla gayrimenkul ve bankacılık sektörü, yeniden birbirini besleyen sektörler olarak ekonomik göstergelere yön verecek.” 

"Yılı yine bir rekorla bitireceğimizi düşünüyorum"
Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, haziranda konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 olduğunu, ipotekli satışların ise yüzde 1.286,9 yükselerek 101 bin 504 adet olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Geçen ay hem en yüksek haziran ayı satışının hem de tüm zamanların en yüksek ipotekli konut satışının yaşandığını dile getiren Yılmaz, "Haziranda önceki aya göre konut satışları yüzde 64, 2019'un aynı dönemine göre ilk defa satılan konut sayısı yüzde 152, ikinci el konut satışları yüzde 245 arttı. Bunların hepsi rekor olarak gerçekleşti." dedi.

Yılmaz, bu yaşanan güzel gelişmelerin konut almanın zamanı olduğunu gösterdiğini kaydederek, "Konut satışlarında yaşanan ivmenin yıl sonuna kadar devam edeceğini, yılı da yine bir rekorla bitireceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

"Rekorlar, bekleyen talebin harekete geçtiğini gösteriyor"
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, haziranla birlikte başlayan kampanyaların sektörü fazlasıyla canlandırdığını ve performanslarda 3-4 kat artış yaşandığını söyledi.

Açıklanan sektörel verilerin de bu canlılığı desteklediğini dile getiren Akbal, hazır beton endeksinin tarihi zirveyi gördüğünü, konut kredi bakiyesinin tüm zamanların en yükseğine aylık bazda haziranda ulaştığını anlattı.

Akbal, haziranda ortalama konut kredi tutarının 50 bin lira artarak 218 bin liralara ulaştığını kaydederek, "Bu rekorlar aslında gayrimenkulde bekleyen talebin harekete geçtiğini, eve ulaşamayan kitlelerin de uygun faizlerle konut hayalini gerçeğe dönüştürmeye başladığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi