Eskişehir Şehir Hastanesi'nin sorunları TBMM'de

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Şehir Hastanesi'nin sorunları TBMM'de
A
a

CHP, Eskişehir Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunları Meclis’e taşıdı. CHP milletvekili Utku Çakırözer: “Açılış yapılalı 2 ay oldu, sorunlar hala çözülmedi. Koca hastane açtınız, eski hastanelerin yükü arttı. Hekimler hastalara ulaşamıyor, ilaç bulunamıyor, çalışanlar mutsuz” dedi.

Sütiş Eskişehir

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir Şehir Hastanesi’nin açılmasından bu yana yaşanan sorunların artarak devam ettiğini belirterek, hasta, hekim ve hastane personellerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Hastanenin şehir dışına yapılması ve mekanın büyüklüğünün diğer şehir hastanelerinde olduğu gibi benzer sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Çakırözer, “Hastanenin açılmasının ardından 2 ay geçmesine rağmen ne hastaların, ne hastane çalışanlarının yaşadığı mağduriyetler hala giderilmiş değil. Hastanedeki AVM havası bir yana, hastanede birbirini bulamayan hekim ve hastalar, dakikalarca asansör bekleyenler, uzun nöbetler, döner sermayesini alamayan hekimler, hastane yakınında ilaç bulamayan hastalar, yönetimdeki çok başlılık, çalışanların mutsuzluğu yaşanan mağduriyetlerden başlıcaları” dedi.

Yeni hastanenin açılmasına rağmen, şehir merkezindeki eski hastanelerdeki hasta sayısının son zamanlarda artığına da dikkat çeken Çakırözer, “Bizler yurttaşlarımızın en iyi, nitelikli sağlık hizmetini, eşit biçimde, rahatça ulaşarak ve bedel ödemeden almasından yanayız” dedi.

HASTANELER AVM’LEŞTİRİLDİ, HASTALAR MÜŞTERİ YAPILDI

Meclis Genel Kurulu’nda Eskişehir’in sorunlarına ilişkin söz alan CHP’li Çakırözer, Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlara değinerek, Şehir Hastaneleriyle birlikte vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak yerine, sağlığı ticarileştiren ve özelleştiren bir yapı inşa edildiğini de vurguladı. Çakırözer, “Sadece Eskişehir’imizde değil, Türkiye’nin dört bir yanında açılan Şehir Hastaneleri’nde yaşanan sorunlar ortak. Hastaneleri adeta AVM’leştiren, şehrin dışında, vatandaşı ulaşım anlamında hem maddi hem manevi olarak yoran şehir hastaneleri; hastayı hasta olarak değil, müşteri olarak görmektedir. Kendini maksimum 5 yılda amorti edecek şehir hastaneleri için devlet 25 sene kira ödeyecek, vatandaşın cebinden ödediği vergiler israf edilecek, olan yine vatandaşa olacaktır” dedi.

SORUNLARI SIRALIDI

Ulaşım zorluğu, mekânın büyük olmasından kaynaklı işlerin aksaması, hem hastaların hem de hastane çalışanlarının ortak sorunları arasında geldiğini belirten Çakırözer, Devlet Hastanesi’nin kapatılarak, Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladı:

  • YARIM ASIRLIK HASTANELERİN KAPISINA KİLİT VURULDU

Şehir hastanesi kuruluyor diye Eskişehir Devlet Hastanemiz boşaltıldı. Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi boşaltıldı. Yunus Emre Hastanesi’nin büyük bölümü oraya taşındı. Hem de hastanelerin içinde millî servet denecek tüm sağlık araç gereçleri bırakılarak. Neden? Bu araç gereçlerin ne olacağı hala belirsiz!

  • ÇALIŞANLARIN MUTSUZ, DENEYİMSİZLİK İŞLERİ AKSATIYOR

Devlet Hastanesi’nde çalışan 2 bine yakın personel büyük bir mutsuzluk içinde buraya taşındı. Bazı çalışanlar tamamen hürmetsizce istemedikleri çalışma şekline zorlandı. Personel memnun değil. Yerine alınan şirket personeli aynı yeterlilikte değil. Mesleğini orada öğrenme çabasında. Bu nedenle, testler, ameliyatlar uzuyor.

  • HASTALAR DAKİKALARCA ASANSÖR BEKLİYOR

Bina hastane için uygun değil. Katlar arası bağlantı ya da geçiş yapmak isteyen hasta ve personel dakikalarca asansör beklemek zorunda kalıyor. Örneğin, bir idari bölümden bir başka birime gitmeye çalışan bir sağlık çalışanı, sadece kendi birimine gidebilmek için dakikalarca yol alıyor. İnsanlar hastane içinde kayboluyor.

  • YÖNETİMDE ÇOK BAŞLILIK VAR

Hastanede iki başlı bir yönetim var, inşaatı yapan şirket ve başhekimlik. Onun yanı sıra hastanedeki taşıma, yemek, güvenlik, temizlik vb. işlerin farklı taşeron şirketlerce yapılması ve sağlık personelinin bu duruma ve yeni düzene alışkın olmaması da işlerin aksamasına ve hasta mağduriyetine sebep olmakta.

  • ŞEHİR MERKEZİNDEKİ HASTENELERDE HASTA SAYISI ARTTI

Şehir Hastanesi açılınca ne olmasını beklersiniz? Yurttaşların orada sağlık hizmeti almasının kolaylaşmasını, diğer hastanelerin yükünün azaltılmasını. Ama ne hikmetse hem Yunus Emre Hastanesi hem de Tıp Fakültemizde Şehir Hastanesi açıldığından bu yana hasta sayılarında önemli ölçüde artış gözükmektedir. O kadar büyük yatırım yapılmasına rağmen bunlar yaşanmaktadır.

  • DÖNER SERMAYELER ÖDENMEDİ, NÖBETLER ARTTI

Hastanede aylık nöbetler iki katına çıkmıştır. Ayrıca doktorlar ayın sonu gelmesine rağmen hala döner sermayelerini alamamış durumdalar.

  • KÜÇÜLMEYE GİDİYORUZ’ DİYE İNSANLARI İŞTEN ÇIKARDILAR

Binlerce personel alımı yapılmış ama hastanenin çalışanları başka kurumlara ilçelere gönderiliyor! Ayrıca hastanenin açılmasından daha 15 gün sonra personel ihtiyacını karşılamak için şirket tarafından işe alınan personelden 15 kişinin işine son verildi. İşten çıkarılma sebebi ‘küçülme’ olarak gösterildi.

  • ECZANE YOK, İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTILAR YAŞANIYOR

Şehir Hastanesi’nin çevresinde tek bir eczane dahi yok. Her gün doktorlara mesaj gidiyor ‘Birçok ilacın temininde sıkıntı var’ diye. Bu temel sıkıntılar nedeniyle hükûmetin kamuoyuna beş yıldızlı otel havasında sunduğu şehir hastaneleri çözüm değil, sorunların temelini oluşturmuştur.”

AKP’Lİ YÖNETİCİLERİN PAYLAŞIMLARINI ÖRNEK VERDİ

Hastanede yaşanan sıkıntılara ilişkin AKP’li yöneticilerin sosyal medya paylaşımlarını örnek vererek, “Anlatacaklarıma inanmıyorsanız AKP’li hemşehrimizin anlattıklarını dinleyin. ‘Birinci sorun, güvenlik görevlileri. İkinci sorun, vatandaşın gözü önünde Matrix gibi ortalıkta dolaşan Akfen personelinin temizlikçi ve yardımcı personeli azarlaması. Üçüncü sorun, bazı hemşirelerin duyarsızlıkları. Dördüncü sorun, yönlendirme personelinin kendisinin yönlendirmeye ihtiyaç duyacak bilgisizliği. Burada yönetimin ne iş yaptığını merak ediyorum. Kadın doğum bölümünün duvarlarında inşaat tozları duruyor. Vatandaşa, sabah altıda doğan çocuğunu 'Hijyen ve enfeksiyon riski var.' diyerek akşam altıya kadar bekletip cinnet geçirtiyorlarsa bu işte bir iş var demektir’ İşte sorunlar, işte anlatılanlar. Bizi dinlemiyorsanız Eskişehirli hemşehrilerimizi dinleyin” dedi.

NİTELİKLİ, EŞİT SAĞLIK HİZMETİ İSTİYORUZ

Çakırözer, kendi taleplerine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bizler yurttaşlarımızın en iyi, nitelikli sağlık hizmetini, eşit biçimde, rahatça ulaşarak ve bedel ödemeden almasından yanayız. Maalesef şehir hastaneleri bu amaca hizmet vermemektedir, vermeyecektir”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Can can 30 Aralık 2018 00:54

UTKU Abi hastane vallahi çok güzel gelde bir gör , Vallahi tadından yenmiyo. Utanma gel.......

0 0 Cevap Yaz
Hastane ve yıllar sonrası 29 Aralık 2018 17:28

Bu hastane sadece bugün için tasarlanarak yapılmamış. Büyük yapılmasının sebebi 20 yil sonrasına . Nüfus artıyor ve mevcut hastaneler 20yil sonra pert

0 0 Cevap Yaz
Vahdet 29 Aralık 2018 13:39

Tabi benim soylediklerim hukumet le degil hastane yonetimi ile ilgili

0 0 Cevap Yaz
Vahdet yilmaz 29 Aralık 2018 13:37

Abim sehir hastanesinde ameliyat oldu olmasaydi keske is gormezlik raporu icin bile 4 sefer hastaneye gittik raporu islememisler bidaha gittik sgk ya gondermemisler bidaha gittik onay vermemisler yattigi katta 5 hemsire var bilgisayardan cikti alamadilar yatis islemleri icin dusunun ne kadar kalifiye elemanlar var hastanede bir yer soruyorsun calisanlari dahi bilmiyor pansumana gittik polikinlikmi acil mi yapacak 2 saat telefon trafiginden sonra karar verebildiler rezillik diz boyu yani

1 0 Cevap Yaz
Ömer 29 Aralık 2018 10:18

Söylediklerinize tamamıyla katılıyorum çalışan olarak, aynı zamanda hasta yakını olarak.. Bir kan sonucu en az 3 saatte çıkıyor mesafeler çok uzak idare çalışanlarına AKP partiye üye olması gerektiğiyle zorlama yapıyor hastane içerisinde çalışanları partiden gelen torpile göre çalıştırıyor. Hak hukuk yok en önemlisi kendisinden olmayanı ötekeleştiyor eziyor. Hastalara müşteri gözüyle bakılıyor

2 2 Cevap Yaz
vatandaş 29 Aralık 2018 06:18

vatandaş olarak bütün hastanelerden memnunuz aksaklıklar varsada zamanla giderilir büyükşehir belediyesinin sorumluluğundaki kurtuluş kapalı pazar yerinin haline bakılsın lütfen 20 yıldır neden hiç bir bakım ve çevre düzenlenmesi yapılmadı

3 3 Cevap Yaz
mehmet Refik 29 Aralık 2018 00:22

Gecen hafta perşembe günü babam hastaneye yatdı cumagünüde bel fıtıgından ameliyat oldu doktorundan vede hastaneden çokta memnundu hiçde anlatdıkları gibi deyildi evet hastane 5 yıldızlı otel konforunda heryer tertemiz ha bide ulaşımdan bahsediyordu ulaşımı chp belediyesinin sorunu ogiderecek hastane deyil bu konudan belediye şikayetci deyildir bu vekil napmaya calışıyor ben anlamadım gerci bir ata sözü vardır kedi ulaşamadıgı ete mındar dermiş ondan olsa gerek. Her yapılan şeyın elbette sorunları olur onlarda yavaş yavaş rayına girer bu büyüçünün deyneyi deyil hokus pokuz deyince herşey bir anda 4 .4luk olsun ya insan hastaneye şunuda yapsaydınız bunuda yapsaydınız demesi gerekirken sikayet ediyor nasıl bir zihniyet anlamadım

3 8 Cevap Yaz
Ayşe 28 Aralık 2018 21:50

Hastanede bloklar arası mesafe cok uzun. Bu gerçekten hem personel icin hem hasta icin buyuk sıkıntı. Hijyen acısından yapılan eleştiri haksız. Devlet hastanesine göre mükemmel düzeyde hijyen mevcut. Yatan hastalar cok memnun. Devlette 13 yataklı serviste bir bayan tuvalet vardi. Burda her odada var. Yönetimde iki başlıklı gerçekten sorun. Akfen bir inşaat sektörü. Saglik acısından zaruri bir seyi anlamayabilir. Amaci para kazanmak. Mesela tekniksartnamede gözden kaçmış onemli hususu yapmamak icin direnebiliyor. Ayrica yeni yapilacak Şehir hastanelerin projesi aceleye getirilmemeli. Projeyi çizen kisi malesef pratik düşünerek çizmemiş.o kadar gereksiz ölü boşluk var ki. ŞEHIR diyince sadece büyüklük aklına gelmiş sanki.Yogun bakim odaları tek kişilik. Mahremiyet acısından guzel ama yogun bakim hemşiresisin takibi icin olumsuz. Hastane Avm gibi degil sağlık personeli hastaya en hızlı şekilde müdahale edebilecek şekilde dizayn edilmeli.

2 6 Cevap Yaz
Rıfkı 28 Aralık 2018 17:44

Syn çakır Özer ben esk liyim ve bu soylediginiz yaptığınız eleştiri lerin 10 tanesinden 9 doğru değil yazıklar olsun size şehir Hastanesi'ne kaç defa geldiniz hatta vekil olarak yılda kaç gün esk bulunuyorsunuz ben çarşı esnafının iki dönemdir v kilsiniz sizi hiç görmedim zaten birgün bile olsa sade vatandaş olarak hakim için ne ciksaniz böyle konusmazdiniz

2 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi