Anadolu Üniversitesi’nde "2 bin yıllık ilaç" pişirildi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Anadolu Üniversitesi’nde "2 bin yıllık ilaç" pişirildi!
A
a

Anadolu Üniversitesi’nde “Dünya Çin Dili Günü” etkinlikleri kapsamında Çin mantısı atölyesi düzenlendi. Atölyede eğitim veren Çinli Lili Yang, Çin mantısının yaklaşık 2 bin yıl önce bir hekim tarafından kulakları donan insanları tedavi etmek amacıyla pişirildiğini söyledi.

Sütiş Eskişehir
Turizm Fakültesi’ndeki uygulama atölyesinde Jiaozi türü Çin mantısının yapılışını anlatan Lili Yang, Çin mutfağına karşı olan önyargının değişmesi için bu etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi. 2013 yılında beri Anadolu Üniversitesi’nde çalıştığını belirten Yang, “Uluslararası İlişkiler Birimi’nde çalışıyorum. Gelen öğrencilerden sorumluyum. Bu etkinlik aslında Dünya Çin Dili Günü kapsamında yapılıyor. Çin mutfağını çok seven de var, çok sevmeyen de var. ‘Acaba ne yiyorlar’ diye çok şüphe duyan da var. Bu yüzden Gastronomi Bölümü kapsamında gerçek Çin yemeklerini denemek istiyoruz. Gerçek Çin yemeği yapıyorum. Çakma Çin yemeklerine karşı çıkıyorum. Bu yüzden atölye düzenledim. Herkes gerçek Çin lezzetlerini sevdi” dedi.

TÜRK MUTFAĞI ÇOK ZENGİN

Türkiye’nin zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu söyleyen Yang, “Ben çok güzel Türk yemekleri de yapıyorum. Karadeniz mutfağı, Doğu mutfağı hatta İstanbul’da bile farklı. Türk mutfağında yağlı ve etli ürünler daha çok ama Çin’ yemeklerinde daha çok sebze var baharatlı. Türk yemeklerinde daha çok tuz, karabiber, kekik ve kimyon kullanılıyor. Türk mutfağındaki salça yerine bizde soya sosu kullanılıyor. Dolayısıyla bambaşka bir lezzet. Ben 20 sene önce Türkiye’ye geldiğimde sadece lahmacun yiyebiliyordum. Sonra aşık oldum. Bütün Türk yemeklerini seviyorum ve evde deniyorum” ifadelerini kullandı.

KULAKLARI DONAN İNSANLARIN ŞİFASI

Türk mantısıyla Çin mantısı arasındaki farkı anlatan Yang, Çin mantısının ilk olarak yaklaşık 2 bin yıl önce, dönemin ünlü hekimi Zhang Zhongjing tarafından soğuktan kulakları donan insanları tedavi etmek amacıyla yapıldığını söyledi. Yang, “Türk mantısında et, soğan, karabiber ve tuz kullanılıyor. Bazıları kimyon da koyuyor. Çin mantısında daha çok sebze ve et ya da sadece sebzeyle yapılıyor. Türü çok fazla. Hatta bu mantı ilaç olarak yapılmış ilk olarak. Baktığınız zaman kulak gibi gözüküyor. Çünkü kış gününde insanların kulağı donuyor. 2 bin sene önce bir tane ilaç hamurun içine katılıyor kuzu eti ile birlikte katılıyordu. Isınmak için sıcak sıcak yeniyordu. Bu yüzden Çin’de yeni yılda, bayramlarda, 22 Aralık’ta gelen kışı karşılamak için mantı yapılıyor” şeklinde konuştu.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi