Eskişehir'in şansı yüzde kaç?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in şansı yüzde kaç?
A
a

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nadir Küpeli babayiğitleri Eskişehir'e davet etti. Türkiye'nin dev projelerinden biri olan yerli otomobile adeta talep yağıyor. 2021 yılında seri üretime geçmesi planlanan yerli otomobilin babayiğitlerinin açıklanmasının ardından, gözler bu kez de otomobilin üretileceği şehre çevrildi.

Sütiş Eskişehir
İlk olarak Bursa'da İnegöl ve Yenişehir ilçeleri talip olmuştu Türkiye'nin otomobiline... Eskişehir, Kütahya, Sakarya, Kayseri, Konya, Aliağa, Kocaeli, Ankara derken bugün iki talip daha çıktı. Mardin ve Diyarbakır da milli otomobilin üretim üssü olmak için aday oldu.

Yerli otomobili üretecek beş babayiğit Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yerli otomobil Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding'in ortak girişimiyle üretilecek.

Beş babayiğitin açıklanmasından birkaç ay önce ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yerli otomobilin TOBB camiasının içerisinden çıkarılması teklifini yapması üzerine, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 'Biz hazırız' karşılığını vermişti. Bunun üzerine, Bursa İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), yerli otomobilin üretim yeri için İnegöl'ü adres gösterip, üretim için talip olan ilk il oldu. İnegöl'den sonra Bursa'nın Yenişehir ilçesi de yerli otomobil için harekete geçti.


"BABAYİĞİTLERİ, ESKİŞEHİR'İN BABAYİĞİTLERİYLE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ"

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nadir Küpeli, yerli otomobilin üretim yeri için talip olduklarını bildirdi.

Küpeli, yaptığı açıklamada, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding yönetim kurulu başkanlarına birer mektup gönderdiklerini ve onları Eskişehir'e yatırıma davet ettiklerini belirtti.

 
Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'DEVRİM'

1961 yılında 4 adet üretilen DEVRİM otomobillerinden sadece birisi günümüze kadar ulaştı. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ Müze bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilen DEVRİM otomobili halen çalışır durumda.



Eskişehir'in şansı yüksek

1961 yılında Eskişehir’de üretilen Devrim arabası ruhunun halen Eskişehir’de var olması, alt yapısı, istihdam ve teknolojisiyle Eskişehir yerli üretime hazır ve şansı da yüksek gibi gözüküyor.


"YERİMİZ HAZIR"

Yerli otomobil üretiminin talipleri arasında olan bir diğer il ise Sakarya. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yerli otomobilin Sakarya'da üretileceğine inandığını belirterek "Yerimiz hazır, üretim üssü çalışmamız hazır, dosyamız hazır. TOBB Başkanımıza, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza son hazırlıklarımızı tekrar sunacağız ve çalışmalarımıza hep birlikte hız kesmeden devam edeceğiz." dedi.


"HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'nin yerli otomobil üretimiyle ilgili her türlü teknik altyapıya sahip olduğunu belirterek, proje için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Zeytinoğlu, "Başta yan sanayi olmak üzere Kocaeli'nin otomotiv endüstrisindeki birikiminden, yerli otomobil projesinin gerçekleştirilmesi sürecinde de yararlanılmalı." ifadelerini kullandı.


"ÜRETİM TEK BİR BÖLGEDE TOPLANMAMALI"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise, yerli otomobilin Kayseri gibi bir şehirde üretilmesinin gelişmişlik derecesini artıracağını söyledi.

Büyüksimitci, yerli otomobilin Marmara Bölgesi'nde değil de Kayseri'de üretildiği takdirde daha olumlu sonuçlar alınabileceğini belirterek, üretimleri tek bir bölgede toplamanın sakıncasına değindi. Büyüksimitci, "Marmara da çok büyük bir fay hattının üzerinde. Bunun yanında savaş gibi başka unsurlar var. Bu kadar büyük bir risk alınmamalı. Bu tür stratejik yatırımlar ülke geneline yayılmalı. Gelişmişlik anlamında da risklerin dağılımı anlamında bu çok önemli." dedi.


"EN DOĞRU ADRES KONYA"

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü de, Konya'nın bugün Türkiye'nin 3. büyük organize sanayi bölgesine sahip olduğunu belirterek yerli otomobilde en doğru adresin Konya olduğunu bildirdi.

Yatırımın Konya'ya yapılması halinde girişimciye 2 bölgede 5 farklı yer önerisi sunulacağını, ancak yatırımcının farklı bir alanı istemesi halinde bu konuya da çözüm üretmeye hazır olduklarının altını çizdi. 


BİR ÇAĞRI DA EGE'DEN GELDİ

Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin üretim yeri için çoğu ilden talepler gelmesi üzerine, bir çağrı da Aliağa'dan geldi. 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, yerli otomobilde en uygun yerin Aliağa olduğunu belirterek, otomobil üretiminde binlerce dönüm araziye ihtiyaç olduğunu kaydetti. 


"BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ LAZIM"

Saka, Yerli otomobilin üretim yeri için Torbalı'yı da adres gösteriyorlar. Orada 50 dönüm, 100 dönüm bir yer var, Opel fabrika yapmış. Siz yeni bir otomobil markası oluşturacaksınız, üretim yapacaksınız. 50-100 dönüm yerden ne olur? Binlerce dönüm arazi lazım bunun için. Aliağa bu iş için en doğru yer." dedi.

Ayrıca, Aliağa'da sac üretimi yapan bir fabrikanın bulunduğunu ve otomobil fabrikası için de sac üretebileceğini vurgulayan Adnan Saka, "İlçemizde HABAŞ'ın sac fabrikası var. İleriye dönük olarak otomobil sacı da üretmeye başlayacak belki. İkincisi, bu işin ana kaymağı ihracattadır. Fabrikadan doğruca limana verip gemiye bindirebileceğimiz, tren yoluyla dünyanın her yerine araç gönderebileceğimiz bir lokasyondayız biz. Bundan 7-8 sene evvel Başbakanlık Yatırım Ajansından yetkililer geldi, bu bölgede araştırmalar yaptı. 'Bize 2 bin-3 bin dönüm yer temin edebilir misiniz?' diye. Bizler de ön çalışmasını yaparak olabilirliğini söyledik. Ne olduğunu bilmiyorum; ama sonra vazgeçildi o yatırımdan. Şimdi de böyle bir arazi çalışması yapılırsa, böyle bir lokasyonda en uygun yer bize göre muhakkak ki Aliağa'dır" diye konuştu.


ANKARA İSE BEYNİNE TALİP

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuyla ilgili açıklama yapmıştı.

Başkan Baran, Ankara'nın yerli otomobili üretecek 'babayiğit'e, Ar-Ge çalışmaları yapacak, beyin ve yedek parçayı üretecek tedarikçi olmaya hazır olduğunu belirtip, şunları kaydetmişti:

"Ankara, üniversiteleri, 8 teknoparkı, 11 OSB'si, 29 Ar-Ge merkeziyle yerli otomobilin tüm Ar-Ge faaliyetlerini yürütebilir. OSTİM OSB'deki 5 bini aşkın işletmemiz sadece Ankara'ya değil, tüm ülkeye hatta Ortadoğu'ya rüşdünü ispatlamış durumdadır. Yerli uçağa malzeme üreten göz bebeğimiz OSTİM'imiz yerli otomobilin ihtiyacı olan yedek parçaları elbette üretir." 



KÜTAHYA DA TALİP OLDU

Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye araçlar için yedek parça gönderen Kütahya da yerli otomobil üretimine talip oldu. Kütahya'nın AK Parti'li dört milletvekili, "yerli otomobilin şehirlerinde üretilmesine talip" olduklarını söyledi.


"ORTADOĞU'YA YAKINIZ, ORADA DÜNYA KADAR OTOMOBİL İHTİYACI OLACAK"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap da bugün yaptığı açıklamada Mardin'in yerli otomobile talip olduğunu açıkladı.  

Başkan Kasap yerli otomobil üretim izni alan 5 firmaya çağrı yaparak, otomobil fabrikası için binlerce dönüm alanın mevcut olduğunu belirtti.

Kasap, sözlerine şöyle devam etti:

"Ortadoğu'ya yakınız; yarın öbür gün Suriye'de savaş bitecek, orada dünya kadar otomobil ihtiyacı olacak. Irak'a ihracatımız olacak ve diğer Arap ülkelerine ihracatımız olacak ve oraya özellikle benzinli motor ihracatı yapılıyor. Bir de teknolojisi yüksek, elektrikli ve hibrit otomobil üzerinde çalışma yapılması istendiğini de biliyoruz. Bu konuda, bu çalışmalar da yapılırsa Mersin Limanı da bize yakındır.

Gaziantep ile Mersin arasında da tüneller yapılacak, dolayısıyla buradan Mersin'e kadar olan mesafe 6 saatten yaklaşık 4 buçuk saate inecek. İşsizlik oranı şu anda bölgemizde çok yüksek düzeyde. Şayet otomobil fabrikasını burada yaptırabilirsek teknik anlamda da hiç kimsenin endişesi olmasın, fabrika kuruluncaya kadar burada açılacak teknik liselerde yetişecek öğrencilerle bu işin üstesinden geleceğimize düşünüyorum. Kadim şehir Mardin'e bu tesis yakışır. Otomobili Mardin'de yapmaları için firmaların talepleri değerlendirmeye almalarını bekliyoruz."


"CUMHURBAŞKANIMIZ BAZEN SÜRPRİZLER YAPIYOR"

Yerli otomobilin son talibi de Güneydoğu'dan geldi. Diyarbakır talip oldu. Doğu Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, yerli otomobil hasretinin şimdi atılan adımlarla hayata geçeceğini belirterek, "Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na daha önce sunduğumuz dosyada yerli otomobil fabrikasının Diyarbakır'da kurulmasını talep etmiştik. Biz bu talebimizi yineliyoruz. Cumhurbaşkanımız bazen sürprizler yapıyor. İnşallah yine bir sürpriz yaparak yerli otomobil fabrikasını Diyarbakır'a kurma kararı alır. Cumhurbaşkanımızdan bu desteği bekliyoruz."

Tüm bu gelişmeler devam ederken, Türkiye'nin yerli otomobilinin henüz nerede üretileceği konusu ise netlik kazanmadı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Naci 11 Kasım 2017 17:20

Kocaman bir sıfır..Fabrika büyük ihtimalle İzmir veya İzmit'e kurulur.

0 1 Cevap Yaz
Ytn 11 Kasım 2017 12:49

Eskişehir de iktidar ile Yerel yönetim birbirleriyle hizmet getirmeme için yarışıyor.Birbirlerine engelleme yarışının kaybedeni Eskişehir.

0 5 Cevap Yaz
Nadir 11 Kasım 2017 12:44

Siyasileri seçerken boyuna bosuna baktınız.Onlarda Eskişehir uzaktan bakıyor. Varmı etkili bir devlet adamımız.Eskişehire yatırm olarak ne geldi. Yerli oto için kim uğraşıyor ki.

0 4 Cevap Yaz
Yasin 11 Kasım 2017 11:42

Bugün kadar kaç araba fabrikasi geldi buraya kaçına yer verdiniz milleti kandırmayın yer yok diye yine gondereceksiniz araba fabrikasi ni actirmazlar Eskişehire bugüne kadar açtırmadı lar bundan sonra da olmaz öyle birşey

0 5 Cevap Yaz
Tati 11 Kasım 2017 10:58

Elimizdeki en değerli marka EsEs'ti. O'nun bile kıymetini bilemedik.3-5 kişi batırdı koca efsaneyi.Zaten istesekte bu devirde Eskişehire yatırm çok zor.

0 4 Cevap Yaz
Yerli Oto Ne Olacak 11 Kasım 2017 10:57

Bu Gayretsizlikle Eskişehir yine havasını alır!!!!!! Konuyla kimse ilgilenmiyor!!!!! Ne Siyasiler ortada Ne Vali zaten Yerelin kendine hayrı yok!!!!!

0 6 Cevap Yaz
Haluk 11 Kasım 2017 10:54

Şu anda Eskişehir'e hizmet edecek ön planda birisi var mı.Sadece Kemal Unakıtan çıktı..Allah rahmet eylesin.Kıymetini bilemedik.

0 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi