Eskişehir esnafına büyük darbe

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir esnafına büyük darbe
A
a

Eskişehir'de yaşayan öğrencilerin büyük bir bölümü uzaktan eğitim kararıyla memleketlerine geri döndü. Kararın ardından Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak ikamet ettiği Yenibağlar’da bulanan esnaf, öğrencilerin gitmesinin ardından zor günler yaşıyor.

Sütiş Eskişehir
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından YÖK üniversiteler için uzaktan eğitim kararı almıştı. YÖK’ün kararının ardından üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Yenibağlar bölgesindeki esnafın işlerinde büyük düşüş yaşandı.
YÖK, Yaşanan deprem felaketinin ardından, 2022-2023 bahar döneminde, yükseköğretim kurumlarında 20 Şubat'tan itibaren uzaktan eğitime başlanacağını açıklamıştı. Depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi sebebiyle verilen kararın ardından üniversite kenti olarak geçen Eskişehir’de de öğrencilerin büyük bölümü memleketlerine döndü. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak ikamet ettiği Yenibağlar’da esnaf, öğrencilerin gitmesinin ardından zor günler yaşıyor. Kafe ve fastfood restoranı işletmecileri pandemi dönemindeki yaşadıkları zorlukların ardından alınan uzaktan eğitim kararıyla bir kez daha zor günler yaşadıklarını ifade etti.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

Kafe işletmecisi Arda Cankul, bu kararı beklemediklerini ifade ederek, “Zor bir pandemi sürecinden çıktı. Esnaf zor bir dönemden geçti. Daha yeni kendimizi toparlamışken, öğrencinin şehirden gitmesi esnafa eksi olarak yansıdı. Paket servis de çözüm olmuyor çünkü öğrenci yok. Öğrenci olmadıktan sonra şehirdeki bütün akış bozuluyor. Şu an kara kara düşünüyoruz” dedi.

ESKİŞEHİR'DE ESNAF BORÇ BATAĞINDA

Fastfood restoranı sahibi Samet Doğan, “Başlı başına yanlış bir karar. Zaten pandemide biz küçük esnaflar olarak çok yıprandık. Birçoğumuz zor ayakta duruyoruz. Hiç lüzumu yokken şimdi de okullar kapatıldı. Bizi çok etkiledi. Esnaf tamamen borç batağında. Bizim sokağımızdaki bütün esnaflar bu durumda. Umarım bu yanlış karardan bir an önce dönülür” ifadelerini kullandı.

CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR

Bir başka kafe işletmecisi Özgür Çotuk ise Ramazan ayında yapmayı planladıkları tadilatı öğrencilerin gitmesi sebebiyle öne çektiklerini belirterek, “Bizim iki tane işletmemiz var. Buradakinde tadilat kararı aldık. Diğer işletmemizde de çalışma saatlerimizi düşürdük. İşlerde ciddi bir düşüş var. İşletme sahipleri olarak rahatsızız, çalışanlarımız da mağdur oldu” dedi.

MÜŞTERİ PORTFÖYÜ DEĞİŞTİ

Tatlı ve kahve dükkanı işletmecisi Nur Sarıkaya ise öğrenci olmadığı zaman müşteri portföylerinin değiştiğini belirterek, “Biz çok etkilenmedik ama çevredeki dükkanlar etkilendi. Öğrenciler veli nimetimiz. Her zaman için burada olmalarını istiyoruz. Uzakta oldukları zaman hem Eskişehir’in neşesi bitiyor hem de bizim işlerimiz düşüyor. Eskişehir esnafı öğrenciden kazanıyor” şeklinde konuştu.
 
 
 
Kaynak : Anıl Aksoy
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Uğur 2 Mart 2023 17:32

Kazıkladıklarını saysınlar.

0 3 Cevap Yaz
Bülent 2 Mart 2023 17:01

Demek ki neymiş? Bütün yumurtaları aynı sepete koymamak gerekliymiş. O kadar fazla kafeye ihtiyaç var mı acaba?

0 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi