Eskişehir deprem riski hakkında önemli açıklama

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir deprem riski hakkında önemli açıklama
A
a

Eskişehir deprem riski hakkında konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr.  Can Ayday'dan önemli açıklamalar.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir deprem riski Eskişehirliler tarafından en çok merak edilen konuşardan biri. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday depremin tekrarlanma aralığı 70 ile 90 yıl olan Eskişehir için 1956 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının yeniden yaşanması riskine işaret ederek, "Kuzey ve güney Anadolu fay hatlarının yanı Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçelerindeki fay hatlarının arasında kalan Eskişehir, riskli bölge olma özelliğini taşıyor. Depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi'nce işbirliği yaptığı Tepebaşı Belediyesi’nin Özdilek Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte "Eskişehir ve Deprem" konulu konferans veren Ayday, Şubat 1956'da evlerin yıkıldığı, can kayıplarının yaşandığı 6,4 büyüklüğünde bir depremle sarsılan Eskişehir'de depremin tekrarlanma periyodunun 70 ile 90 yıl olduğunu kaydetti. 

Eskişehir afet toplanma alanları nerede?

Eskişehir’de 1956 yılında meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının yeniden yaşanması riskine dikkati çeken Ayday, şöyle konuştu: 

"Kuzey ve güney Anadolu fayının yanı sıra Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçelerindeki fay hatlarının arasında kalan Eskişehir, riskli bölge olma özelliğini taşıyor. Buna ilave olarak ‘deprem boşluğu’ denilen ve etkisi büyük olan bir bilimsel olgu var. Marmara Denizi'nde İstanbul'un Silivri ilçesinin 70 kilometre açıklarında bir deprem boşluğunun yıkıcı etkisinden endişe eden meslektaşlarımız var. Bunun gibi deprem boşluğu olan bir yer de bana göre Pamukova-Geyve bölgesi. Burası Eskişehir'e 50-60 kilometre mesafede. Depremin buradaki etkisi çok daha fazla olacak. Yani Eskişehir kuzeyinde ve güneyindeki deprem faylarıyla pek şanslı bir bölge değil. 1956 yılına 70 eklediğimizde 2026 yılı önümüze çıkıyor. Yani bu bire bir aynı tarihte olacak diye bir şey yok ancak buna hazır olmalıyız." 

Eskişehir'de bina envanteri çalışması yapılması gerektiğine işaret eden Ayday, "Şehirdeki 120 bin binanın yarısı 1999 depreminden önce yapılmış. Öncelikle bunlar ele alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
onuncu köy 22 Ekim 2019 21:29

Hocamızın bu habere göre anlattıkları, liselerdeki coğrafya kitaplarında yazılanlardan öteye gitmiyor. Herkes mesleki uzmanlık alanlarına yönelse, bu konuları da gerçek meslek uzmanlarına bıraksa çok daha faydalı iş yapmış olacaktır diye düşünüyorum.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi