Eskişehir'de maliyet uyarısı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de maliyet uyarısı!
A
a

Sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar hakkında konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, enerji maliyetleri konusunda devletten destek beklediklerini söyleyerek, “Hem doğal gazda hem de elektrikte rakamlar, imalatta maliyetleri etkilemeye başladı” dedi

Sütiş Eskişehir
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarına 1 Haziran 2022 itibarıyla zam yapıldı. Doğal gazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi. Sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar hakkında konuşan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, enerji maliyetlerinin 2020 yılından bugüne dek 6 kattan fazla arttığını ifade etti. Enerji zamlarının sanayiye yönelik negatif etkisine dikkat çeken Kesikbaş, enerji zamlarının sanayinin büyümesinin önünde en büyük engellerden biri olacağını ve istihdamın da bu anlamda yerinde sayacağını belirtti.

İMALATTA MALİYETLER ARTTI
Enerji zamlarının imalatta maliyetleri etkilediğini söyleyen Kesikbaş, “Elektrik ve doğal gaz zamlarına artık alıştık. Doğal olarak da bunun üretime yansımaları, maliyetlere yansımalarıyla ilgili de her platformda hem devlete hem hükümete hem bütün kuruluşlara problemlerimizi, sıkıntılarımızı, yarattığı negatif etkiyi anlatıyoruz. Enerji maliyetleri özellikle son 2 yıl içerisinde 2020’den bugüne baktığımızda 6 kattan daha fazla atmış durumda. Şu anda hem doğal gazda hem de elektrikte rakamlar gerçekten de imalatta maliyetleri etkilemeye başladı. Bunun iki tane çıktısı var. Bir tanesi rekabetçiliğimiz azalıyor. Bugün 225 milyar dolar 2021 ihracat rakamımız. Bu sene 240 milyar dolara koşuyoruz ama en büyük korkumuz da maliyet yapısının bozulması ve rekabetçiliğimizin kaybetmesi. Rekabetçiliği kaybettiğimiz sürece de ihracat tabi ki belli bir yerde kalmaya devam edecektir. İkinci konu da enerji maliyetlerindeki artış doğal olarak da maliyet yapısını bozuyor ve karlılıklar düşüyor. Bunun da 2 tane çıktısı var. Bunlardan bir tanesi istihdam yaratmaya yönelik olarak yeni yatırımların daha az seviyede yapılacak olması. Bugün baktığımız zaman ihracatta büyüyen sanayide, üretimle büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Bunlar pozitif. Bunda hiçbir sıkıntı yok. Özellikle 2022 yılında bu tip yatırım maliyetlerini karşılayabilecek sermaye yaratamadığımız sürece de birçok problemle karşı karşıya geliyor olacağız” diye konuştu.

KAZANDIĞINI EKONOMİYE YATIRAMIYOR
2022 yılında girdilerin çok yüksek olduğunu bu nedenle sanayicilerin kazandığı parayı tekrar ekonomiye, sanayiye yatırmakta zorlandığını kaydeden Kesikbaş, “Türkiye’nin ihracat gidişine baktığımız zaman 270 milyar dolarlık bir potansiyeli var ama yatırımların da bir an önce gelmesi gerekiyor ki biz bu seviyelerin üzerine çıkalım. Bunlardan bir tanesi yatırımlar, diğeri de insan kaynağı. 270 milyar dolar ihracat da bu işin kırılma noktası. Bizim bugün tekrardan yatırım yapmaya başlamamız gerekiyor. Kazanılan paraları tekrardan ekonomiye, sanayiye yatıracağız ama 2022 yılında girdiler o kadar yüksek, enerji maliyetleri o kadar yüksek ki maalesef son 3 aylık bilanço yapılarına baktığımızda bunu son derece net olarak da görüyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİCİ DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR
Sanayicilerin devletten destek beklediğini vurgulayan Kesikbaş, “Sanayicilerin buradaki en büyük beklentileri özellikle enerji maliyetlerinde bu işin sübvansiyon kısmıyla ilgili devletten destekler bekliyor. Çünkü çarkları durdurmamak lazım, istihdamı durdurmamak lazım. Bugün için sıkıntısı gözükmese dahi önümüzdeki dönemler içerisinde bunun sıkıntılarını yaşayacakmışız gibi, bugünden sonuçlarını görmeye başladık. Küçülme daralma belki olmayacak ama büyüme olmayacak. Büyüme olmayınca da ne olacak? İşte bu sefer yatırımlar ve istihdam olduğu yerde kalmış olacak. Ekonomi bir denge” dedi.

ŞU AN İÇİN ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
Sanayicilerin şu an için önünü göremediğini belirten Kesikbaş, “Özellikle kurların ne olacağı, bununla birlikte enerji maliyetleri, ham madde maliyetleri, lojistikteki kırılmalar, tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar, bunların önemli birer kısmı global de olabilir. Dünyanın birçok yerinde problemler var. Ama özellikle girdileri düşürmediğimiz sürece maliyetleri de düşüremeyiz. Bu enflasyonla da alakalı. Hayat pahalılığının olma sebebi üretimdeki girdi maliyetlerinin yüksek olması. Bu tarımdan sanayiye kadar bütün üretimden kaynaklı girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekliliğini ortaya koyuyor ki biz aslında enflasyon ya da hayat pahalılığı yaşamayalım” diye konuştu.

MALİYETLER AŞAĞI ÇEKİLMELİ
“Mutlaka elektrik, doğal gaz ve tüm enerji maliyetleri için maliyetlerin aşağı çekilmesi lazım” diyen Kesikbaş, “Son 2 yıldır sonsuz sayıda bu konuyla ilgili sosyal medyada ve raporlarla hem de Eskişehir Sanayi Odası olarak neredeyse her ay deklarasyon yapıyoruz, raporlarımızı hazırlıyoruz. Bütün kurumlara gönderiyoruz. Özellikle bu enerji maliyetlerinin sanayinin üzerindeki negatif etkisi ile ilgili elimizde sonsuz rapor var ve hepsini cumhurbaşkanlığından tutun da ilgili bakanlıklara kadar tamamına gönderdik. Özellikle TOBB sadece biz değil Türkiye’deki 365 tane odadan aslında bu enerji maliyetleriyle ilgili veriler gidiyor. Bunlar da bu çalışmaları yapıyorlar. Mutlaka elektrik, doğal gaz ve tüm enerji maliyetleri için maliyetlerin aşağı çekilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

MADENCİLİK SEKTÖRÜ DE SIKINTILI
Kesikbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Özellikle madencilik sektörü belki doğal gaz, elektrik çok kullanmıyor olabilir ama motorindir, benzindir çünkü tamamı araçların neredeyse madencilik sektöründe benzinle, motorinle çalışıyor. Onlarda da maliyet girdileri uçmuş durumda. Onlar da ne yapacaklarını bilmiyorlar. O yüzden bu işlere çok daha yapısal, gerçekçi temelden bakıyor olmak bence son derece önemli. Bu anlamda da biz elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz.”

 
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ismail 18 Haziran 2022 12:59

sayın kesikbaşın ilerleyen günlerde yükseliş olarak hangi görevlere geleceğini çok merak ediyorum

0 2 Cevap Yaz
Fd 17 Haziran 2022 23:32

Daha gecen haftaki baslıgınız eskişehir ihracat rekoru kırıyor idi simdi sanayici aglıyo. Sanki ürüne elektrik fiyatını yansıtmıyor batsınlar

0 3 Cevap Yaz
Es esli 17 Haziran 2022 17:21

Sayın kesik baş ve Erşen hoca ikiniz ucuza işçi bulamayız diye Torku ve toyatayı Eskişehir sokmadiniz şimdi maliyet sorunmu oldu

2 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi