Eskişehir altın fiyatları son dakika hareketliliği! 08.06.2020 Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları son dakika hareketliliği! 08.06.2020 Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira? Çeyrek altın ne kadar? Dolar ve Euro kuru kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altın düşmeye başladı. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükselmişti. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Küresel piyasalarda geçtiğimiz cuma günü ABD'den gelen istihdam artışı ve işsizlik oranında düşüş sonrası New York borsaları yüzde 3'leri bulan yükselişle kapanmıştı. Cumadan gelen iyimserlik havasıyla ABD vadelileri ve Asya borsalarında sınırlı olsa da yeşil ekranlar görülüyor. Asya'da Japonya ve Tayvan borsalarındaki yüzde 1'i aşan yükselişler görünüyor. ABD vadelilerinde yüzde 0,20-,0-30 bandında artılar yaşanıyor. 

Yurt içinde ise Hazine'nin 2 yıllık gösterge tahvil ihalesi dışında çok önemli bir ajanda bulunmuyor. Bir önceki ihalede ortalama faiz yüzde 9,65 olmuştu. Dolar/TL 6,77 seviyesinden açılırken, euro/TL 7,64 seviyesinden başladı.
Moody's, Cuma günü Türkiye ile ilgili bir kredi notu değerlendirmesi açıklamadı. Ancak iki farklı rapor ile Türkiye'yi değerlendirdi. Raporların ilkinde Moody's, Türkiye'nin negatif görünüm ile B1 olan kredi notu bir dengeyi yansıttığını açıklarken, ikincisinde "Türkiye'nin cari dış zorlukların üstesinden gelmek için birçok seçeneği var" ifadelerini kullandı.

Makroekonomik gelişmeler açısından direncin bu derece kuvvetli olmasında rol oynayan önemli unsurlardan birisinin petrol fiyatlarının da son zamanlarda 40 doların üzerinde istikrarlı bir trend izlemesi. Altın yorumcuları bu durumun iç piyasada gram altına nasıl yansıdığına baktığında 380 TL’nin altındaki fiyatların alım fırsatı için uygun olduğunu söylüyor.

Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 08 Haziran 2020 (bugün) saat 10:41 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek Altın: 595 Lira
  • Gram Altın: 366,70 Lira
  • Yarım Altın: bin 190 Lira
  • Cumhuriyet Altın: 2 bin 436 Lira

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,7796 TL  6,7818 TL
  • Euro    : 7,6508 TL  7,6556 TL
  • Sterlin : 8,5957 TL  8,6021 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa, haftanın ilk gününe 0,28'lik yükselişle başladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk gününe 0,28'lik yükselişle başladı. Endeks, 310,02 puanlık artışla 110 bin 331,85 puan oldu. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,19, holding endeksi de yüzde 0,38 değer kazandı.

eskisehir altin fiyatlari 08 06 2020.jpg

''ABD’deki gösteriler ekonomik krizi derinleştiriyor''

Dr. Aziz Hatipağaoğlu, ''ABD’de polis tarafından ölürülen George Floyd için binlerce gösterici sokağa döküldü. Yer yer talan ve yağmaya dönüşen gösteriler, halihazırda zor günler geçiren Amerikan ekonomisindeki krizin büyümesine neden oldu'' dedi.

25 Mayıs tarihinde ABD’nin Minneapolis şehrinde, sahte para kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan ve polis memurunun kasti müdahalesi sonucu hayatını kaybeden George Floyd için binlerce kişi protesto gösterilerine katıldı. Kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayılan protestolarda göstericiler yüzlerce aracı ateşe verirken mağazalar, ATM’ler ve büyük marketler yağmalandı. Yaşanan olayların ekonomiye etkisini Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu değerlendirdi.

Dr. Aziz Hatipağaoğlu, ''Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süre kapalı kalan işletmelerin şimdi de yağma ve talan riskine karşı kepenk indirmesi nedeniyle ekonomik kaybın gün geçtikçe derinleştiği belirtiliyor'' dedi.

''ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde en az yüzde 34 küçülecek''
IMF ve OECD gibi uluslararası birçok kuruluşun 2020’de içinde bulunulan durumun, dünyanın hem ekonomik hem de siyasi düzeninde geniş yankılar uyandıran 2008 krizinden daha büyük sonuçlara yol açabileceğini belirttiği aktaran Dr. Aziz Hatipağaoğlu, ''Koronavirüs salgınıyla birlikte ABD ekonomisi için büyük öneme sahip olan havacılık, turizm, finans ve otomotiv gibi kilit sektörlerde kayıplar yaşandı. Ayrıca petrolün varil fiyatının Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki rekabet nedeniyle yüzde 133 düşerek 30 dolara inmesi ABD ekonomisinde tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Goldman Sachs tarafında açıklanan yüzde 34’lük küçülme beklentisine son olarak George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan gösterilerin eklenmesi, krizin giderek derinleşmekte olduğunu gösteriyor'' dedi.

''İşsizlik bir ayda yüzde 234 arttı''
Amerikan Merkez Bankası’nın ise ekonomideki olumsuz havanın değişmesi için faiz oranlarında indirime gittiğini belirten Dr. Hatipağaoğlu ''Faiz indirimi ve virüse karşı 2,2 trilyon dolar ile rekor bir mali destek paketinin açıklanmasına rağmen, Mart ayında ABD’deki işsizlik oranı yüzde 4,4’den yalnızca 1 ay içinde yüzde 234 artışla yüzde 14,7’ye ulaştı. Gösterilerin büyük bir bölümünün bu ekonomik sıkıntıların dışavurumu olduğunu düşünüyorum. Krizin domino etkisiyle birçok büyük marka da mağazalarını süresiz olarak kapatma kararı aldı. Yağma ve talana karşı alınan bu önlem aslında koronavirüs nedeniyle uzun süredir kapalı olan işletmelerin normalleşememesi ve ekonomik darlığın kartopuna dönüşmesine yol açıyor'' ifadelerini kullandı.

ABD’deki karamsarlık tüm dünyayı etkileyecek
Son yıllarda yaşanan olaylarla küresel ekonominin yavaşladığını ve Amerika’daki olayların da gelecek dönem için daha büyük etkiler doğuracağına vurgu yapan Dr. Hatipağaoğlu, ''Küresel bir resesyona doğru gidildiği büyük bir gerçek. Amerika’daki bu ekonomik karamsarlık birçok ülkeyi etkiliyor. Ekonominin çarklarının dönememesi nedeniyle yalnızca Mart ayının ikinci yarısında tam 80 ülke IMF’den yardım talebinde bulundu. IMF ile ekonomiyi rahatlatma planları, gelecekte o ülkelerin refahının ipotek altına alınması demek oluyor. Ülkelerin acilen rekabetten öteye geçerek akılcı ekonomi politikaları üretmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

'OPEC'in üretim kesintisi kararı petrol piyasasını olumlu etkileyecek'

Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy Petrol Piyasası Araştırma Müdürü Bjornar Tonhaugen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brent türü ham petrolün varil fiyatının nisanda 16 doların altına düştüğünü ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) kesinti kararlarıyla fiyatların yükselerek şu an 40 doların üzerine çıktığını kaydetti. 

Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiğine işaret eden Tonhaugen, "İkinci bir koronavirüs dalgası dünyayı sarsmadığı sürece OPEC'in üretim kesintisi kararı petrol piyasasındaki iyileşmenin belkemiği olacaktır." dedi. 

Tonhaugen, OPEC ve OPEC dışı bazı ülkelerden oluşan ve toplam 23 üretici ülkenin dahil olduğu OPEC+ adlı grubun kesinti süresini uzatmasıyla dünyada petrol üretiminin düşmeye devam edeceğini ifade ederek, böylece dünya genelinde ham petrol stoklarının azalacağını ve fiyatlardaki artışın devam edeceğini kaydetti. 

Öte yandan OPEC üyesi Irak ve Nijerya'nın mayısta kesinti miktarlarının üzerinde üretim yaptığına dikkati çeken Tonhaugen, bu ülkelerin temmuz, ağustos ve eylül aylarında üretimlerini düşürmesinin zor olacağını ve bu durumun OPEC içinde gerginliğe yol açabileceğini söyledi.

"İkinci çeyrekte arz günlük 6 milyon varil düştü"
İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'nin Petrol Araştırmaları Bölümü Başkan Yardımcısı Ann-Louise Hittle, küresel petrol arzının yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre günlük 6 milyon varil düştüğünü belirtti. 

Hittle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle nisanda düşen küresel petrol talebinin, mayıs ve haziran aylarında ise toparlanarak yükselmeye başladığını ifade etti.

Kovid-19'a karşı alınan önlemlerinin yumuşatılmasıyla temmuz-eylül döneminde küresel petrol talebinin üretimi geride bırakabileceğine dikkati çeken Hittle, "İkinci çeyrekte fiyatlarda hızlı artış olabilir. Küresel petrol talebi yılın üçüncü çeyreğinde ise ikinci çeyreğe göre günlük 10 milyon varil artabilir." diye konuştu.

Kuyumculuk sektöründen geçici olarak '24 taksit' talebi

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Sevgililer Günü ve Anneler Günü'nün pandemi dönemine gelmesi nedeniyle pek çok firmanın stoklarının şiştiğini belirterek, "Sektör olarak koronavirüs nedeniyle biriken stoklarımızın eritilmesi kaydıyla şu anda 8 olan kredi kartına taksit miktarının, geçici bir süreyle sınırlı tutulmak amacıyla 24 taksite çıkarılmasını talep ediyoruz." dedi.

Atayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk kuyumculuğunun, iç piyasa büyüklüğü ve ihracattaki başarı grafiğiyle dünya liderliğine oynayan stratejik sektörler arasında yer aldığını söyledi.

Atayık, "Her yıl olduğu gibi 2020'ye büyük hedef ve vizyonla başlangıç yapan sektörümüz, 11 Mart'ta ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından başlayan ve 2,5 ay süren pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor." dedi.

Bu süreçte dünyanın ilk AVM'si olarak kabul edilen ve mesleğin ticaret merkezi olan Kapalıçarşı'nın, tarihinde ilk kez 70 gün kapalı kaldığını hatırlatan Atayık, şunları kaydetti:

"Kuyumcukent, Vizyon Park, Yenibosna bölgesinde üretici ve toptancılar ve semtlerdeki mağazaların yüzde 95'i kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Külçe altın ihracatı dışında altın takı ve mücevher ihracatı durma noktasına geldi. İç piyasada ise semtlerde küçük bir kısım perakende mağazalar açık olmasına rağmen işlemler yüzde 95 oranında düştü.

Sektörün kayıpları sadece bunlarla sınırlı değil. Pandemi sürecinde Türk kuyumculuğunun en büyük ticaret platformu olan İstanbul Mücevher Fuarı'nın son anda iptal edilmesi, fuara büyük üretimlerle hazırlanan firmaların sürece az nakit ve büyük stokla yakalanmasına neden oldu. Pandeminin devamında da firmaların düzenli olarak katılım gösterdiği Hong Kong, Las Vegas, Vicenza, Basel, Tayland fuarlarının gerçekleştirilmemesi ve iç pazarın kapalı olması nedeniyle kuyumcularda önemli bir stok birikti. İş hacmi açısından önem taşıyan Sevgililer Günü ve Anneler Günü'nün pandemi dönemine denk gelmesi nedeniyle istenen satış rakamlarının yakalanmaması sektörü olumsuz etkileyen faktör arasında sayılabilir." 

"Böyle bir adım atılırsa bir bayram havası yaşanacaktır"
Mustafa Atayık, 1 Haziran'da başlayan kademeli normalleşme ve düğün sezonunun başlayacak olması nedeniyle kuyumcuların son 3 aylık kayıplarını telafi etme ve stokları eritmesi için önemli bir fırsat doğduğunu vurguladı.

Atayık, şöyle devam etti:

"Öncelikle hükümet yetkililerine sektörümüze bu süreçte kısa çalışma ödeneği konusunda verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Kuyumculuk adı gereği, emekçileri unutulan bir meslek... Oysa ustasıyla, çırağıyla, atölyeleriyle yoğun emek gücü ve ustalık gerektiren bir meslek dalı. Ülkemizdeki 40 bin işletmede yaklaşık 350 bin kişi istihdam ediliyor. Vitrinlerde gördüğümüz altın takı ve mücevherler, 18 ayrı noktadan işlem gördükten sonra müşterilerimize sunuluyor.

Sektör olarak koronavirüs nedeniyle biriken stoklarımızın eritilmesi kaydıyla şu anda 8 olan kredi kartına taksit miktarının, geçici bir süreyle sınırlı tutulmak amacıyla 24 taksite çıkarılmasını talep ediyoruz. Böyle bir adım atılırsa sektörümüzün tüm birimlerinde gerçek anlamda bir bayram havası yaşanacaktır. Kuyumcularımız, yeniden rahat bir nefes alacaktır. Şu anda firmalarda fazla stok oluştuğu için sayıları 6 binden fazla olan atölyelere sipariş verilemiyor ve ticaret bir anlamda kilitlenmiş durumda. 24 aya çıkarılacak taksit fırsatının iç piyasaya önemli bir canlılık getireceğini söylemek mümkün. Daha önce mobilya ve turizm sektörü için öngörülen uzun vadeli taksit imkanı, kuyumculara da tanınırsa düğün hazırlığı yapan ancak yüksek altın fiyatları nedeniyle altın takı ve mücevher almakta zorlanan vatandaşlarımız için de önemli bir kolaylık sağlayacağına inanıyoruz."

Uçuşlarda yeni bagaj uygulamasına düzenleme talebi
İKO Başkanı Atayık, 28 Mart'ta tarifeli uçuşlarını durduran THY'nin, yurt dışı uçuşlara yeniden başlayacağını, virüs salgını tedbirleri kapsamında uçuşlarda kabin bagajı kabul edilmeyeceğini hatırlattı.

Dizüstü bilgisayar, el çantası, evrak çantası dışındaki diğer her türlü eşyanın check-in işlemi sırasında bagaja verileceğini aktaran Atayık, bu durumun yüksek katma değerli üretimiyle dikkati çeken sektörün ihracatını olumsuz etkileyeceğini savundu.

THY'nin, benzer bagaj kısıtlamasını İstanbul'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan İstanbul'a ve Anadolu içinde gerçekleşecek tüm iç hat uçuşlarda da uygulayacak olmasının, özellikle düğün sezonunda kuyumcuların yapacağı pazarlama ve tanıtım çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini aktaran Atayık, şöyle konuştu:

"İç hatlarda uçuşlar başladı. Fakat yeni uygulamayla dizüstü bilgisayar, el çantası, evrak çantası dışındaki diğer her türlü eşya check-in sırasında bagaja veriliyor. Bu uygulama, kuyumcu esnafını ürün taşıma konusunda sıkıntıya düşürdü. İç piyasanın canlanması ve tüketici taleplerinin karşılanması açısından kuyumcu esnafımızın muaf tutulması çok önemlidir.

Yeni düzenlemede 4 kilograma kadar, 40x30x15 santimetre boyutlarını da geçmemek kaydıyla taşınabiliyor. Bilindiği gibi sektörümüz, 2019 yılında gerçekleştirdiği 7,2 milyar dolarlık ihracatın ve ithalatın yüzde 95'ine yakın kısmını İstanbul Havalimanı'ndan yolcu beraberi taşıma şeklinde gerçekleştiriyor. Özellikle gerek Kuzey Afrika gerekse Dubai ve Irak gibi Orta Doğu ülkelerine mamul bazında yapılan ihracatın sevkiyatı, söz konusu ürünlerin yüksek değere sahip olmaları sebebiyle güvenlik ve kaybolma riskine maruz kalınmaması adına kabin bagajı ve ekstra koltuk hakları satın alınarak yolcu beraberinde ATA Karnesi'yle yapılıyor. Yolcu beraberi taşıma, özellikle kuyumculukta önemli ölçüde bir maliyet avantajı oluşturuyor. Örneğin, Dubai'ye yolcu beraberinde yapılan mücevher sevkiyatları için bu yılın mart ayına kadar kilogram başı maliyetler ortalama 50 dolar tutarındayken, aynı sevkiyatın kargo ile gerçekleştirilmesi durumda kilogram başı maliyetler ortalama 250-300 dolara kadar yükseliyor."

"Bagaj sınırlaması ticaret faaliyetlerini oldukça zorlaştırıyor"
Mustafa Atayık, ikisi Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) üyesi olan Türk rafineri firmalarının, hem yurt içinde hem de yurt dışından gelen hurda altınların işlenmesi ve standart külçe altın haline dönüştürülmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

Türkiye'ye 4 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelerden Türkiye'ye rafine edilmek maksadıyla gelen standart dışı altınların da yolcu beraberinde taşındığını aktaran Atayık, şunları kaydetti:

"Tüm ticari taşıma faaliyetleri, ekstra koltuk ve kabin bagajı hakkı satın alımı şeklinde gerçekleştirilmekte olup yeni getirilen düzenlemede yer alan uçak içi bagaj sınırlaması, bu taşıma ve ticaret faaliyetlerini oldukça zorlaştırıyor. Yeni yapılacak düzenlemede, bağlı olduğu kuyumcu odalarından alınan belge sunularak uçak içine yolcu beraberinde uluslararası normlarda belirtilen kabin boy bagaj alımına imkan sağlanması, taşıma operasyonlarının CBBG (ekstra koltuk) ve kabin boy bagaj kullanımı şeklinde gerçekleşmesinin sağlanmasına yönelik düzenleme de bulunması sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, kuyumculuk kapsamında ihracata konu olan ve içeriğinde ağırlıklı olarak tanıtım numunelerini bulunduran ürünler, seyahat boyunca kapalı şekilde muhafaza edildiğinden dolayı bulaş riski taşımıyor ve salgını tetikleyecek herhangi bir unsur barındırmıyor."
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi