Eskişehir altın fiyatları 10.06.2022 son dakika! - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 10.06.2022 son dakika! - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün de yükselen bir grafikte seyrediyor. Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada altın kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları haftanın son gününde de yükselişini sürdürüyor.
Dolar 17,24 liradan, euro ise 18,3310 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 17,2380 liradan alınan dolar 17,24 liradan, 18,3290 liradan alınan euro ise 18,3310 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 17,22 liradan, euro ise 18,36 liradan satılmıştı.
10 Haziran 2022 Cuma yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 1.020,09 TL
Satış: 1.020,32 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.650,00 TL
Satış: 1.678,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 3.297,00 TL
Satış: 3.359,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 6.591,00 TL
Satış: 6.691,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne düşüşle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,13 puan ve yüzde 0,94 değer kaybederek 2.547,43 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 1,51 ve holding endeksi yüzde 1,41 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 0,15'le ticaret, en fazla kaybettiren yüzde 2,05'le madencilik oldu.

BIST 100 endeksi, dün alıcılı bir seyir izlemesinin ardından günü yüzde 1,23 artışla 2.571,57 puandan tamamladı.

Analistler, küresel pay piyasalarında ABD'nin bugün açıklanacak mayıs ayı enflasyon verileri öncesi yüksek oynaklıkla birlikte satıcılı bir seyir izlendiğini belirterek, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin finans istikrarı güçlendirmek için attığı adımların yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

ABD'de enflasyon martta yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesini görmüş, nisanda ise yüzde 8,3'e gerilemişti. Yatırımcıların enflasyondaki düşüşün kalıcı olup olmadığını sorgulayacağı ABD'nin mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelen verilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşleri güçlendireceği, bunun da pay piyasalarında satış baskısının sürmesine neden olabileceği öngörülüyor.

Veri öncesi ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3,07 ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesini gördüğüne işaret eden analistler, tahvil piyasasındaki hareketliliğin de yakından takip edileceğini, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.600 puanın direnç, 2.500 ve 2.440 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Emtia yatırımcısı işlemlerini yurt içinde yapabilecek
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını açıkladı.

BIST bünyesinde kurulan Emtia Borsası ile emtia yatırımı yapmak için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcının, işlemlerini yurt içinde yapabilmesi sağlanmış olacak.

Bu pazar sayesinde yurt içinde ihracı yapılmış altın sertifikaları alınabileceği gibi demir, çelik, gümüş, bakır gibi emtiaların ihracı halinde işlem görmesi için altyapı oluşturuldu.

Yurt dışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler bu işlem için SPK'ye ihraç ücreti ödemek zorunda iken, alınan kararla bu şirketler bahsi geçen ücreti ödeme yükümlülüğünden kurtularak, şirketlerini büyütmek için yurt dışında elde ettikleri halka arz kaynaklarını şirketlerine aktarmada kolaylık yaşayacak.

SPK'nin aldığı diğer bir kararla, yurt içinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre SPK'ye ödeyecekleri kayıt ücretinde yüzde 90’a varan indirim sağlayacak. Sağlanan bu kaynakla şirketler yurt dışı roadshow ve benzeri tanıtım faaliyetlerini finanse edebilecek.

Kararda yer alan başka bir unsurla da şirketlerin SPK hükümlerine göre, yurt dışından sağlayacakları kaynaklar için çıkarmış oldukları borçlanma senetleri ve benzer sermaye piyasası araçları için SPK’ye ödenen ücretlerinde yarı yarıya indirim sağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeyecek' mesajı
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan küresel enflasyonist süreçten Türkiye'nin de etkilendiği ifade edildi.

Bununla birlikte ülkenin makro ekonomi politikasında enflasyonla mücadelenin birincil önceliğini koruduğu belirtilen açıklamada, "Bu mücadelede kurumlar arası eşgüdümün önemi açık olup tüm kurumlarımız attığı adımlarda ortak mücadele anlayışıyla hareket etmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu çerçevede, gelecek dönemde ihtiyatlı maliye politikasına devam edileceği ve mali disiplinden asla taviz verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maliye politikasında program hedeflerinden sapmadan büyüme, istihdam ve özellikle gelir dağılımını önceleyen uygulamalar devam edecektir. Kamu harcamalarında etkinliği artırarak, tasarruf sağlanacaktır. Zorunlu kamu giderleri dışındaki tüm alanlarda kontrol süreçleri etkinleştirilecek, böylece kamu harcamalarında etkinlik artırılarak tasarruf sağlanacaktır. Makro ihtiyati tedbirler güncel ekonomik koşullar gözetilerek etkin ve dinamik bir şekilde alınmaya devam edilecektir. Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edilecektir. Beklentilerin yönetimi kapsamında ekonomide atılan adımlar ekonominin tüm paydaşlarıyla şeffaf ve eş zamanlı bir şekilde paylaşılacaktır."

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerini bekliyor
Yatırımcıların enflasyon ve büyüme odaklı beklentilerini şekillendiren her türlü veri ve gelişmeye duyarlılığı sürerken, bugün açıklanacak ABD'nin mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi öncesi küresel çapta risk iştahı azaldı.

Ülkede enflasyon martta yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesini görmüş, nisanda ise yüzde 8,3'e gerilemişti. Yatırımcıların enflasyondaki düşüşün kalıcı olup olmadığını sorgulayacağı ABD'nin mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelen verilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşleri güçlendireceği, bunun da pay piyasalarında satış baskısının sürmesine neden olabileceği öngörülüyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, en çok odaklandığı konunun enflasyon olduğunu belirterek, "Daha yüksek enerji ve gıda fiyatları riskleri görüyorum. Ekonomik büyümenin de yavaşlamasını bekliyorum ancak resesyon yaşayacağımızı düşünmüyorum." dedi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında hafta başından bu yana etkili olan satıcılı seyir devam etti. Haftalık işsizlik başvurularının 229 binle beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Dow Jones endeksi yüzde 1,94, S&P 500 endeksi yüzde 2,38 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,75 geriledi. Artan risk ortamında dolara olan talebin arttığı görülürken, dolar endeksi dün 103,4 ile 3 haftanın en yüksek seviyesini test etti. Tahvil piyasasından ise çıkışlar sürdü ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,07 ile bir ayın en yüksek seviyesini gördü.

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ve eylülde faiz artırımı sinyali verdi. Varlık alımlarının Temmuz'da biteceğini duyuran banka, enflasyon beklentilerini de yukarı yönlü güncelledi.

Kararın ardından açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon baskısının genişlediğini, yüksek enflasyonun herkes için büyük zorluk olduğunu söyledi. Temmuzda 25 baz puanlık faiz artırımının planlandığını, söz konusu artırımlara eylülde enflasyon tahminlerine göre devam edeceklerini vurgulayan Lagarde, "Eylül tahminleri 2024 enflasyonunu yüzde 2,1 veya daha yüksek gösteriyorsa faiz artışı 25 baz puanın üzerinde olabilir." ifadelerini kullandı.

ECB'nin enflasyonist risklerin sürdüğüne işaret etmesi ve hızlı faiz artırımlarına kapıyı aralaması ile "şahin" yorumlanan toplantısının ardından Almanya, İtalya ve Fransa'da tahvil faizleri hızlı yükseldi, pay piyasaları geriledi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,40 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,54 değer kaybetti. 10 yıllık tahvil faizi Almanya'da 8 yılın, Fransa'da 4 yılın ve İtalya'da 3,5 yılın zirvesini gördü. Avro/dolar paritesi ise dün 1,0611 ile 24 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Asya tarafında, küresel çapta yüksek enflasyon ve bu paralelde merkez bankalarının hızlı faiz artırımlarının ekonomik büyümeye zarar vereceği endişeleri devam ederken, pay piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Bugün açıklanan verilere göre, Çin'de TÜFE mayısta yıllık yüzde 2,1'le beklentiler paralelinde arttı. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 yükseldi.

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,23 artışla 2.571,57 puandan tamamladı. Dolar/TL ise, dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,3 artışla 17,1961'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,2490'dan işlem görüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca dün akşam Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılacak yeni adımlar silsilesinin paylaşılacağının duyurulmasının ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirleri açıkladı.

Bu kapsamda BDDK, tüketici kredilerinde vade sınırını düşürdü, kredi kartları için asgari ödeme limitlerini yeniden düzenledi. Halka arz ve sermaye piyasası araçlarının yurt dışında ihraçlarını teşvik edici adımlar atan SPK, ayrıca Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi. TCMB ise ticari kredilere uygulanan zorunlu karşılık oranlarını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltirken, bankaların, yabancı para yükümlülükler için Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisine ilişkin tebliği yayımladı.

Öte yandan Bakanlık, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkaracaklarını, talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini bildirdi. Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan GES, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacak.

Analistler, ABD'nin mayıs ayı enflasyon verileri öncesi tahvil piyasalarındaki hareketliliğin devam ettiğini, yükselen enflasyon ve merkez bankalarının para politikası sıkılaşmasına ilişkin endişelerle pay piyasalarında risk iştahının azaldığını söyledi.

Bugün yurt içinde ekonomi yönetimi tarafından açıklanan adımların piyasalara yansımalarının izleneceğini aktaran analistler, yurt dışında ise ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ve ABD'nin mayıs ayı enflasyon verilerinin izleneceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.600 ve 2.650 seviyelerinin direnç, 2.500 ve 2.440 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.

İşsizlik oranı yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti
İşsizlik oranı Nisan ayında 0,1 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,7 iken kadınlarda yüzde 14,5 olarak tahmin edildi.

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Nisan ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 853 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,7 iken kadınlarda yüzde 14,5 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 47,1 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 408 bin kişi artarak 30 milyon 371 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puanlık artış ile yüzde 47,1 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 64,7 iken kadınlarda yüzde 29,8 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 53,1 olarak gerçekleşti
İşgücü 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 473 bin kişi artarak 34 milyon 225 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 53,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,6, kadınlarda ise yüzde 34,9 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 20,0 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile yüzde 20,0 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 18,1, kadınlarda ise yüzde 23,7 olarak tahmin edildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 45,1 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 saat artarak 45,1 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 21,7 oldu
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 21,7 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,8 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,5 olarak tahmin edildi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi