Eskişehir altın fiyatları – 30 Mart 2022 Altın fiyatlarında hızlı düşüş!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları – 30 Mart 2022 Altın fiyatlarında hızlı düşüş!
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Uzun süredir dalgalanan bir seyir izleyen altın fiyatları ile ilgili anlık değişimler takip ediliyor. 30 Mart 2022 Çarşamba (bugün) cumhuriyet, tam, cumhuriyet, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları ne kadar oldu? 30 Mart 2022 Çarşamba (bugün) cumhuriyet, tam, yarım, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? İşte son dakika altın haberinin ayrıntıları…
Dün Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler sonrasında döviz kurları ve altında düşüş yaşandı. Dolar 14,54, euro 16,17 lira seviyelerine geriledi. Gram altın ise 885 lirayı gördü. İstanbul Dolmabahçe'de gerçekleştirilen Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşme sona erdi. Müzakere sonrasında döviz kurları ve altında düşüş yaşandı. Dolar yüzde 1,6'lık düşüşle 14,54 lira seviyesine kadar gerilerken, euro ise 16,17 lira seviyesine düştü. Altının ons fiyatı ise 1925 dolardan, 1890 dolar seviyesine geriledi. Ons altının düşmesiyle gram altın 885 lirayı, çeyrek altın ise bin 457 lirayı gördü.
Bugün ise dolar 14,6440 liradan, euro ise 16,2750 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarışı'da 14,6420 liradan alınan dolar, 14,6440 liradan, 16,2730 liradan alınan euro ise 16,2750 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 14,64 liradan, euro ise 16,27 liradan satılmıştı.

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 907,20 TL
Satış: 907,38 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.475,00 TL
Satış: 1.491,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 2.946,00 TL
Satış: 2.980,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 5.886,00 TL
Satış: 5.941,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne yükselişle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,28 puan ve yüzde 0,28 değer kazanarak 2.212,78 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,45 gerilerken, holding endeksi yüzde 0,57 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,90'la metal eşya makina, en çok kaybettiren yüzde 1,23'le turizm oldu.

Bu arada, Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylarda, bugünkü seansta da açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanacağını duyurdu.

BIST 100 endeksi, dün alıcılı bir seyir izlemesinin ardından günü yüzde 1,57 değer kazancıyla 2.206,50 puandan tamamladı.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin barışa yönelik iyimserliği artırmasıyla küresel pay piyasalarında risk iştahının yüksek seyrettiğini söyledi.

Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmasının piyasaların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde ise yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ABD'de büyüme ve özel sektör istihdamı, Almanya'da enflasyon ile Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksinin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.300 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Elektrik üretim santralleri için azami uzlaştırma fiyatları belirlendi
EPDK'nin konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Alınan kararla enerji ham maddelerindeki maliyet artışının faturalara yansıtılmasını engelleyecek elektrik üretim santralleri için azami uzlaştırma fiyatları tespit edildi.

Buna göre, doğal gaz ve ithal kömür santralleri için azami uzlaştırma fiyatı megavatsaat başına 2 bin 500 lira, diğer santraller için ise 1200 lira oldu.

YEK Destekleme Mekanizması'na dahil olan üretim Tesisleri, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EUAS) portföyünde yer alan üretim tesisleri, EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması yapmış olan üretim tesislerinin anlaşmaya konu satış miktarları ve Vadeli Elektrik Piyasası'nda gerçekleşen ve destekleme bedeline konu uygulama süresindeki teslimat dönemlerini içeren satış yönlü net pozisyonlara ilişkin üretim tesisi bazında bildirilen miktarlar kapsam dışında olacak.

Buna göre, piyasa işletmecisine ibraz edilen sözleşmelerde veya faturalarda yer alan ve piyasa takas fiyatı, YEKDEM birim maliyeti, TÜFE ve benzeri herhangi bir değişken bileşen ile ilişkilendirilmeyen fiyat, sabit fiyat olarak belirlendi.

Kaynak bazında azami uzlaştırma fiyatları, piyasa işletmecisi tarafından aylık olarak güncellenecek.

BIST 50 endeksindeki paylarda, açığa satışta 'yukarı adım kuralı' bugün de geçerli olacak
Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara, 24 Şubat'ta uygulanmaya başlanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da devam edeceğini duyurdu.

Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işleminin yapılabildiği anımsatıldı.

Söz konusu paylara yönelik 24 Şubat-29 Mart döneminde uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının, bugünkü seansta da devam etmesine karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir. Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir."

Küresel piyasalar, yoğun veri gündemine odaklandı
İstanbul'da dün Rusya ve Ukrayna temsilcileri arasında gerçekleştirilen görüşmelere katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da müzakere sonuçlarının liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterli olduğunu ifade etti.

Müzakerelerden gelen haberlerin barış yolunda iyimserliği artırmasıyla dünya genelinde pay piyasalarında yükseliş eğilimi güçlendi, petrol fiyatları ve dolar endeksi sert düştü.

Buna karşın Avrupa Birliği (AB) ile ABD'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkinliğini artırmayı ve bunlardan kaçınma yollarını kapatmayı görüşmesi, petrol fiyatlarının kayıplarının bir kısmını geri almasını beraberinde getirdi.

Brent petrolün varil fiyatı, dün 111,6 dolar seviyelerinden 102 dolara kadar gerilemesinin ardından günü 108,8 dolardan kapatırken, yarın gerçekleştirilecek 27'inci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı öncesi bugün 108 dolar seviyelerinde dengelendi.

Merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşma sürecini daha hızlı faiz artırımları ile gerçekleştireceği beklentileri ise tahvil piyasalarında dalgalanmaya neden oluyor. ABD'de dün 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,53 seviyelerinden hızla düşerken, 2 yıllık tahvil faizi yükseliş eğilimini sürdürdü ve yüzde 2,46 seviyesini gördü. Böylece ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi Eylül 2019'dan bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı.

Jeopolitik risklere ilişkin iyimserliğin yanı sıra ABD'de dün beklentilerin üzerinde gelen Tüketici Güven Endeksi'nin ardından dün New York borsasında pozitif bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,97, S&P 500 endeksi yüzde 1,23 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,84 değer kazandı. Dolar endeksi dün yüzde 1'in üzerinde düşüşle 98,2'den kapanmasının ardından bugün yatay seyrediyor. Şu dakikalarda ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,36 ve 2 yıllık tahvil faizi yüzde 2,33 seviyelerinde işlem görüyor. ABD'nin endeks vadeli kontratları ise satıcılı seyrediyor.

Avrupa tarafında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler, enflasyon kaygıları ve Rus gazına alternatif arayışları gündemdeki yerini koruyor. Müzakere umutları ile dün Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,79, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,86 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,08 yükseldi. Avro/dolar paritesi, dolara olan talebin azalmasıyla dün 1,1137 ile yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün yatay seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının yanı sıra Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri öncesi yeni günün endeks vadeli kontratları tarafında negatif başladığı görülüyor.

Asya cephesinde Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları karşısında uygulanan kapanma tedbirleri ile Japonya'da merkez bankası müdahalesine karşın tahvil piyasasından çıkışlar risk iştahını törpülüyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ), getiri oranlarını hedef seviyede tutmak için bugün de tahvil alımı gerçekleştirirken, operasyonların devam edeceği sinyali verdi. Bankanın bu hamlesinin ardından Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi 1,5 baz puan düşüşle yüzde 0,23'e geriledi. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,57 değer kazancıyla 2.206,50 puandan tamamladı. Dolar/TL dün iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından günü de yüzde 1,6'lık azalışla 14,5828'den kapatırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,6180'den işlem görüyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının küresel pay piyasaları için başlıca risk unsuru olmaya devam etse de müzakerelere ilişkin olumlu haberlerin risk algısını törpülediğini söyledi.

Bugün ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasının piyasaların odağında olacağını aktaran analistler, veri gündeminde ise yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ABD'de büyüme ve ADP özel sektör istihdamı, Almanya'da enflasyon, Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksinin öne çıktığını söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.300 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Ekonomik güven endeksi azaldı
Ekonomik güven endeksi Şubat ayında 98,2 iken, Mart ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 95,7 değerine düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Mart ayı Ekonomik Güven Endeksi verini açıkladı. Buna göre, Ekonomik güven endeksi Şubat ayında 98,2 iken, mart ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 95,7 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Bir önceki aya göre Mart ayında reel kesim güven endeksi yüzde 1,6 oranında azalarak 108,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 6,2 oranında azalarak 111,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,1 oranında azalarak 116,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,0 oranında azalarak 81,0 değerini aldı. Tüketici güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 72,5 değerini aldı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi