Dünyamızı seçelim!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Dünyamızı seçelim!
A
a

Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Bülent Seğmen ile öğretmen ve öğrencilerden oluşan heyet ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş’ı ziyaret etti.

Sütiş Eskişehir
Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Bülent Seğmen, İklim Değişikliği Platformu Yürütücülerinden Matematik Öğretmeni Mehtap Topçu, Tarih Öğretmeni Nurdan Şahin, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Havva Çakal ve İngilizce Öğretmeni Seda Alhan’ın yanı sıra lise öğrencileri Ulusal Eylem Projesini (Climate Change) anlatmak için ESGROUP’u ziyaret etti. Ziyarette Genel Koordinatörü Ali Baş ile Sonhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşegül Hümmet yer aldı.

PROJELERİ ANLATTI
Ziyarette konuşan Müdür Yarımcısı Bülent Seğmen, gerçekleştirdikleri iklim çalışmalarının yanı sıra Sıfır Atık Projesini anlattı. Asıl tehlikenin plastik atıklar olmadığını ifade eden Seğmen, ülkemizde geri dönüşüm bilincinin gelişmediğini vurguladı. EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde verdikleri eğitimle öğrencilerden başlayarak toplumda çevre ve sıfır atık bilinci oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Seğmen, 149 ülkede 6 hafta boyunca gerçekleştirilen Ulusal Eylem Projesi kapsamında her hafta farklı etkinlikler hayata geçirdiklerini söyledi. Öğrencilerin öğretmenleri yardımıyla kompost makinası geliştirdiklerini ifade eden Seğmen, ev tipi gıda atıklarının geri dönüştürülmesi açısında projenin çok önemli olduğunu ve ileride bu çalışmanın seri üretimini yapmak istediklerini kaydetti. Ziyaretin sonunda İklim Değişikliği Platformu Yürütücülerinden Mehtap Topçu, ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş’a öğrenci ve öğretmenlerin yazdığı mektubu takdim ederek, günün anısına çam ağacı hediye etti. İklim krizinin günümüzde dünya gündeminde yer aldığını vurgulayan Genel Koordinatör Baş, ESGROUP olarak doğayı ve geleceği korumak amacıyla farkındalık yaratacak haberlere yer verdiklerini söyledi.

FARKINDALIK YARATTIK
Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmen ve Öğrencilerinin yazdığı mektupta şu ifadelere yer verildi: “Değerli Eskişehir halkı ve geleceğin umudu gençlerimiz; Küresel iklim değişikliği uzun zaman dilimleri boyunca hava koşullarında, okyanuslarda, kara yüzeylerinde ve buz tabakalarında aşırı ısınma sonucunda meydana gelen değişikliklerdir. Küresel ve güncel bir durumdan iklim değişikliği ve bu değişikliğin etkilerinin canlı yaşamını tehdit eder hale gelmesi günümüz problemlerinin başında gelir. Yeterince farkında mıyız? Sorusuna cevap olarak bizler okulumuzda öğretmen ve öğrenciler olarak bu konuyu içselleştirip çalışmalar yapacak birçok insana ulaşmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda ‘Ulusal Eylem Projesi’ olan ‘Climate Change’ adlı iklim projesine katıldık. Bu projeyle birlikte bölgemiz, ülkemizde ve dünyamızda iklim değişikliği nedenlerini, etkilerini ve çözümlerini araştırıp öğrenerek öğretmeyi planladık. İklim değişikliğinin etkilerini ve çözümlerini araştırıp öğrenerek öğretmeyi planladık. İklim değişikliğin etkilerini ülke olarak ne yazık ki yakından tecrübe ediyoruz. Son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıklar sonucu ciğerlerimizi yakan orman yangınları, su kaynaklarının hızla azalması, kuraklık ve çölleşme buna bağlı olarak gerçekleşen ekolojik bozulmalar dünyamızı tehdit etmektedir. Tüm bunlar tarım, endüstri, turizm, sağlık ve ekonomi gibi birçok sektörü olumsuz etkilemektedir. Buna bağlı olarak sağlık alanında artış gösteren salgın hastalıklar bu değişimin en açık örneğidir. Peki tüm bunları önlemek için neler yapabiliriz? Biz öğretmenler ve öğrenciler olarak öncelikle bu konuyu araştırdık ve bireysel çözümler oluşturduk. Öncelikle okulumuzda afişler ve posterler hazırlayarak bu farkındalığı oluşturmak adına bir adım attık.  Geri dönüşüm için bilinçlendik, enerjide tasarrufu sağladık, kendi yaptığımız doğal parfümlerimizi kullandık, fidan dikimi gerçekleştirdik, bisiklet kullanımına yöneldik ve Hindistan’daki bir okulla iletişime geçerek ülkeler arası tanıtım ve iklim değişikliğinin etkileri üzerine zoom üzerinden bir diyalog kurduk. Okulumuzda ve çevremizde yaptığımız çeşitli çalışmalar ve planladığımız eylemlere dikkat çektik. Ülkemizi ve dünyamızı neler beklediğinden bahsettik, sizlerle de paylaşmak istedik. Unutmayalım! Bizler Dünya’nın sahibi değil sadece birer parçasıyız. Bize sunulan bu doğayı korumak ve gelecek nesillere aktarmak ve yaşanabilir bir hayat bırakmak için gereken özeni göstermeliyiz. Buna bağlı olarak iklimi değil artık kendimizi ve yaşam şeklimiz değiştirelim. Geri dönüşüm, sıfır atık, bilinçli tüketim ve çevre için gerekli her hususa dikkat edip yok oluşu değil Dünyamızı seçelim.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi