"Eskişehir yerinde sayıyor"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Eskişehir yerinde sayıyor"
A
a

URAYSİM Projesi’nin devam ettiğini söyleyen AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, “URAYSİM projesi akamete uğramadı. Eskişehir raylı sistemler kümelenmesi diye tanınan bir şehir. Raylı sistemlerin gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Alpu Ovası’nda gerçekleştirilecek olan URAYSİM Projesi’nin, kamu yararı ve kamulaştırma kararlarının iptali için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu davada belediyeyi haklı bularak yapılan tüm işlemleri iptal etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, projenin iptal olmadığını ve devam ettiğini ifade etti.
URAYSİM DEVAM EDİYOR
“URAYSİM Projesi’nin raylarının bulunduğu alana ilişkin kamulaştırmaya dönük dava açtılar. Bu dava ile sanki URAYSİM Projesi’nin tamamı iptal edilmişçesine bir algı oluşturdular” diyen Çalışkan, “URAYSİM’deki mesele şöyle: URAYSİM mevcut komponent testlerinin yapılacağı alan zaten imalatı da yapıldı, imarı da yapıldı. En kısa sürede komponent testlerine ilişkin kısım da hız verilmek suretiyle başlanacak. Çünkü hem Türkiye’deki sanayicilerin hem yakın ülkedeki sanayicilerin komponent testlerine ilişkin İspanya, Çekya gibi ülkelerde testleri yaptırması uzunca müddetle beklemesi yerine hem maliyeti düşük hem de kısa zamanda testlerinin yapılacağı bir alan oluşacak. Dolaysıyla URAYSİM Projesi devam ediyor. URAYSİM projesi akamete uğramadı. Sadece rayların bulunduğu alana ilişkin kısımda kamulaştırmadan kaynaklı iptaller oldu. Buna ilişkin de çok basit bir söylem, başka bir yere yapın. Tamam. Nereye yapalım? Buyursunlar söylesinler. Daha önceki örnekleri nereye yapılmış? Biz nereye yapalım? Viyadüklerle dağa taşa bu projenin yapılması mümkün değil maliyetsel anlamda. Dolayısıyla URAYSİM iptal edilmedi. URAYSİM Projesi devam ediyor” diye konuştu.
KONYA URAYSİM’İ ALMAYA HAZIR
Konya’nın URAYSİM Projesi’ni almaya çok hevesli olduğuna dikkat çeken Çalışkan, “ URAYSİM Projesi’ni 2016’daki revizyonlarda meclislerde oy birliği ile evet dendi. Büyükşehir Belediyesi de evet dedi. Büyükşehir Belediyesi bu imalatlar başladığında, proje hızlanmaya başladığında buna engel olmaya çalıştı. Ben sanayici arkadaşlarıma da söylüyorum. Bugün bu projeyi almak isteyen en basitinden Konya şehri var. Konya hemen alacak, hemen yapacak. Çünkü bu çok kıymetli bir proje. Hem Eskişehir’in raylı sistemlerine ilişkin daha önceki bilgi birikimin devam edeceği hem istihdamın oluşacağı hem de komponent testleri dahil olmak üzere hız testlerinin yapılacağı bir proje. Çok büyük bir proje. Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Eskişehir Teknik üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin bileşenlerinin olduğu bir proje. Bu projenin devam edeceğine biz inanıyoruz. Şehre katkı sağlayacağına da inanıyoruz. Çünkü şehir bu konuda bilinçli. Eskişehir raylı sistemler kümelenmesi diye tanınan bir şehir. Raylı sistemlerin gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR YERİNDE SAYIYOR
Eskişehir’in yerinde saydığını ve nüfus yapısının değişmesinden çekinildiğini, bunun da milletvekili sayısında düşüşe neden olduğunun altını çizen Çalışkan, “Onlar şehre iyi olan her şeye dava açıyorlar. Şehre sanayi kuruluşları getiriyoruz buna dava açıyorlar, yeni sanayi alanları oluşturmaya çalışıyoruz buna dava açıyorlar. Artık şehrin gelişime katkı sağlamayı düşünsünler. Çünkü şehirler büyüyerek devam ediyor. Bakın bizim şehrimiz buna ilişkin siyasi stratejilerinden kaynaklı şehrin nüfus yapısını değişmesini istemeyenler, şehrin nüfus yapısına ve şehre ilişkin küçük düşünenler 7 milletvekilinden 6 milletvekiline inmemiz sonucunu doğuran sonuca imza attılar. Bu onlar için başarı olabilir. Bir önceki seçimde 7 milletvekili çıkarıyorduk ama artık 6 milletvekilimiz var. Böyle düşünenler yüzünden bu şehir kaybediyor. Bu şehir olduğu yerde sayıyor. Şehri dengeli, düzenli, yaşanabilir enerji kaynaklarını doğru ve verimli kullanan şekilde yönetmeye devam etmemiz lazım. Şehri siyasi önceliklerle yönetirseniz, şehir kendi içine kısılır kalır. Şehrimizi hep birlikte geliştirmemiz lazım” dedi.
SANAYİCİLERE SESLENDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın söylemlerini hatırlatan ve sanayicilere seslenen Çalışkan, “Konya hazır bunu almak istiyor. Ey sanayiciler bu işten siz para kazanacaksınız. Sizin üretiminiz artacak, burada istihdam artacak, burada ihracat artacak. Burada üretim yapan özellikle raylı sistemler kümelenmesine ilişkin sanayici arkadaşlarımızın başka ülkelere, şehirlere giderek bunu yapması ortadan kalkacak. O yüzden bu projeye sahip çıkın diyoruz. Bu kıymetli bir proje” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hasan 7 Ekim 2022 10:20

Eskişehir yeteri kadar hatta fazlasıyla göç aldı. Gelşmemesinin nedeni milletvekili sayısı ile çokta ilgili değil diye düşünüyoruz ..

0 2 Cevap Yaz
Bülent 7 Ekim 2022 09:48

Konya Ovası uçsuz bucaksız. URAYSİM oraya yapılsın.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi