Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, motorlu araçlar ve römorkların satış ve tescil süreçlerini ilgilendiren yönetmelikte değişiklik yaptı. 22 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, tip onayının geçerliliğini kaybetmesinden önce tescil edilmemiş veya hizmete girmemiş bazı araçlar için satış ve tescil süreleri yeniden belirlendi.
Yeni düzenlemeye göre, üretildiği dönemde geçerli bir Avrupa Birliği veya ulusal tip onayı kapsamında bulunan ancak mevzuattaki zorunlu uygulama nedeniyle tip onayını kaybeden araçların satış ve tescilinde uygunluk belgesi tarihi esas alınacak.
Uygunluk belgesi tarihi, tip onayının geçerliliğini kaybetmesine neden olan zorunlu uygulama tarihinden önce olan tam araçlar, söz konusu uygulama tarihinden itibaren 12 ay içerisinde satılarak tescil edilebilecek.
Henüz tamamlanmamış araçlar için ise daha uzun bir süre öngörüldü. Bu araçların, ilgili uygulama tarihinden itibaren 18 ay içerisinde satılması ve temel aracın tip onayının geçerli olduğu hükümler doğrultusunda tamamlanarak aynı süre içinde tescil edilmesi gerekecek.
Yönetmelikte ayrıca M ve N kategorisindeki araçlar için ilgili mevzuatta satış ve tescile ilişkin ayrı şartların bulunması halinde, söz konusu hükümlerin dikkate alınacağı belirtildi.
O kategorisindeki araçlar için ilgili mevzuatta satış ve tescile ilişkin belirtilen sürelere de ek süre getirildi. Buna göre tam araçlar için 12 ay, tamamlanmamış araçlar için ise 18 ay ilave süre uygulanacak.
Yönetmelik, yayımlandığı 22 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe girdi. Düzenlemenin hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütecek.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Kesikbaş’tan faydalanmalıyız
Kerem Akyıl
ESKİŞEHİR ULAŞILABİLİR OLMALI
Seval Erci
Eskişehirspor bu yükün altından kalkamaz!
Tarkan Demir
Eskişehir’in altındaki gerçek: 1956’dan bugüne ne değişti?
Ümit Polatbaş
Daha iyi performansları göreceğiz
Ahmet D. Canoruç
Mobilya sektörünü kim bu hale getirdi?
Kaan Özcan
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy