Sağlık Bakanlığı bünyesinde kadın sağlığını korumak amacıyla uygulanan çeşitli tarama programlarından biri olan serviks (rahim ağzı) kanseri tarama programı, kadınların sağlığını korumada kritik bir rol oynuyor. Eskişehir Şehir Hastanesi'nden Op. Dr. Banu Derim Yeğen, bu tarama programının detaylarını paylaştı.
Op. Dr. Yeğen: “Pap smear testi, rahim ağzını değerlendirmek ve kansere dönüşme ihtimali olan durumları kontrol etmek için yapılan özel bir tarama testidir. Normal vajinal muayene sırasında birkaç dakika süren bu işlem, doktorunuz tarafından rahim ağzını değerlendirmek adına vajinaya yavaşça spekulum adı verilen bir alet yerleştirilerek yapılır.”diyerek ekledi:
“Smear testi, rahim ağzında gözle görülen bir lezyon olup olmadığını kontrol etmek ve smear testiniz için uygun alanı açmak amacıyla yapılır. Ardından, özel yumuşak fırçalar kullanılarak rahim ağzından sürüntü örneği alınır ve bu örnekler laboratuvara gönderilir. Bu işlem sırasında hastamız genellikle acı duyulmaz.”
“21 - 29 yaşları arasındaki kadınlar her 3 yılda bir Smear testi yaptırmalıdır”
21 - 29 yaşları arasındaki kadınlar her 3 yılda bir Smear testi yaptırmalıdır diyen Hastanesi'nden Op. Dr. Banu Derim Yeğen, 30 yaş ve üzerindekiler için ise her beş yılda bir birincil HPV testi, her beş yılda bir ortak test (Smear ve HPV testi) veya her üç yılda bir tek başına Smear testi seçeneklerinden biri uygundur” dedi.
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Op. Dr. Yeğen, erken tanının önemini vurgulayarak, "Rahim ağzında kanser olmayan fakat uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski olan hücresel değişiklikler olabilir. Erken tanı ve tedavi ile bu lezyonlardan kurtulabilirsiniz. Bu da rahim ağzı kanseri kaynaklı ölümleri anlamlı ölçüde azaltır.
65 yaşında veya daha büyük kadınlar, 65 yaşına gelene kadar düzenli olarak Pap smear testi yaptırdıysalar ve son 10 yılda art arda 3 normal Pap smear testi veya 2 normal Pap smear ve HPV testi yaptırdıysalar (en son test son 5 yıl içinde yapılmışsa), bağışıklık sistemlerini zayıflatabilecek başka tıbbi durumları yoksa Pap smear testi yaptırmayı bırakabilirler.” diye belirtti.
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ