Müjdeyi canlı yayında duyurdu: Alpu - Mihalıççık yolu...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Müjdeyi canlı yayında duyurdu: Alpu - Mihalıççık yolu...
A
a

DSP Mihalıççık Belediye Başkanı ve Adayı Haydar Çorum ES TV ekranlarında yayımlanan ‘Adaylar Konuşuyor’ programına konuk oldu. Çorum, göreve geldiği günden bu yana İlçede hayata geçirdiği faaliyetleri anlatırken, “20 yılda vaat edilen ve yapılmayanları 5 yılda gerçekleştirdik” dedi.

Sütiş Eskişehir
31 Mart mahalli idare seçimlerine doğru ilerlerken ES TV ‘Adaylar Konuşuyor’ programında konuklarını ağırlamaya devam ediyor. ‘Adaylar Konuşuyor’ programının konuğu olarak Mihalıççık Belediye Başkanı ve Adayı Haydar Çorum oldu. Çorum, ESGROUP Haber Merkezi Müdürü Tarkan Demir ve Sakarya Gazetesi Yazarı Murat Taşkın’ın sorularını yanıtladı.

MODERN BİR İLÇE YARATMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Çorum ilk olarak Mihalıççık’ın çok özel bir ilçe olduğunu belirtti. Ardından İlçe’de yaptığı faaliyetleri anlatarak, 20 yılda yapılmayanı 5 yılda hayata geçirdiklerini kaydetti. Çorum, Mihalıççık özel bir bölge; madem ve Yunus Emre’den kaynaklı. Endemik çeşitlilik orman anlamında da öne çıkıyor. Mihalıççık, varlık içinde yokluk çeken bir ilçe. Nüfus eğilimli ve nitelikli… Ciddi göç vermiştik. Seçilir seçilmez hiçbir köyümüzü birbirinden ayırmadık, herkese aynı hizmeti götürdük. 14 yeni sosyal tesis yaptık. 22 tane eski tesisi onardık. 38 tane camimizi onardık.  Kadın kooperatifi kurduk. Sosyal etkinlikler için kültür kafe açtık, konser alanı oluşturduk. İlçe merkezindeki trafik için, tarım ve hayvancılık için birçok tarlanın ekimine başladık. Çalışan personel sayımızı iki katına çıkardık. 15 bin metre sulama hattı yaptık. Selektör binaları kurduk. Mihalıççık’ın göç verme sebebi 4 temel sorundan oluşuyor: Sanayi sitesi, doğalgaz, termik santral yolu, TOKİ konut imalatı. 20 yılda herkesin vaat ettiği işleri 5 yılda gerçekleştirdik.  Yunus Emre için etkinlikler yaptık. Yunus Emre’nin anlayışını, görüşünü yaymaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye Belediyeler Birliği’nin açmış olduğu inanç turizmi ödül yarışmasından ödül aldık, yine Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldık. Seçimlerden sonra dijital müzemiz yapılacak. Çocuklarımız için hentbol, voleybol yazın ve kışın spor okulları açtık. 200’ün üzerinde yeni konutumuz var. Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan tarafından yapılan kütüphaneyi yeniledik. İlçe hamamını modern ve kullanışlı hale getirdik. Temel politikamız kırsal nüfusunun yaş ortalaması… 55 kırsaldaki bu nüfus azalmasını terse göçle değiştirmek. Bizim ilçemizde işsizlik yok. Madenlerde ve tarımda çalışıyor vatandaşlar. Tarlaların ihalelerle satışını yaptık. Pandemiden sonra kırsalın değerini anladık. Bu nedenle tarla satışlarına talep çok oldu. Bizim hedefimiz; 21. Yüzyılının bütün ihtiyaçlarını karşılayan moderne bir ilçe yaratmak istiyoruz” dedi.

VATANDAŞ ODAKLI HİZMET EDİYORUZ

Çorum siyaset değil vatandaş odaklı çalıştığını ifade ederek, “Ben hep şunu söyledim. Ben Mihalıççık Belediye Başkanıyım, bu söylediğiniz şeyler bizim dışımızda ve bunlar siyasetçileri ilgilendiren şeyler. Ve biz bu karar mercilerinin içinde değiliz. Eğer ki Belediye Başkanları bu güncel olaylara göre hareket ederlerse kendi işlerini yapamazlar. Bu ülkede üreten insana ihtiyaç var. Herkes kendi işini yapmalı. Bana soruyorlar başka hedeflerin var mı? Yok, bu verilen görevde az buçuk şey değil. Herkesle görüşürüm. Allah herkese hizmet etmeyi nasip etmez, bunun değerini bilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İŞİMİZİ KİMSEYİ AYRIŞTIRMADAN YÜRÜTTÜK

Mihalıççık Belediye Başkanı Çorum 5 yıllık süreçte belediyenin tüm borcunu ödediklerini ve planlı bütçe ve tasarruf ederek belediyeyi yönettiklerini söyledi. Çalışmalarını ilçedeki kimseyi ayrıştırmadan yürüttüklerini dile getiren Çorum konuşmasına şöyle devam etti:
 “7 milyon TL borcumuz vardı ve bu geçmiş borcu ödedik. Birçok konuda tasarruf yaptık. Mesela benden önceki kişiler 8 tane araç kiralamışlar, ben hiç araç kiralamadım. Kendi aracımı da kullanmadım yürüyerek gidip geldim.  Tasarruf, temrin ve proje; kaynağı doğru kullandık. Kışın malzeme alırken yazın işçiliklerini yaptık. Kaynak yarattık kiralama, tarım gibi. Şimdi kaynaklarımız daha da artacak. Güneş enerjisi için projemiz onaylandı. İller bankası aracılığıyla Dünya Bankasından 1 milyon civarında artı gelir sağlayacağız. Bir de tabi delikleri tıkadık. Mihalıççık tarihinde ilk defa bu kadar hizmeti aynı anda almış olduk.  Bana hep diğer kırsal belediye başkanları sorarlar bu kadar parayı nerden getiriyorsun diye. Bir yerden getirdiğim yok. Doğru kullanıyoruz. Bu da tabi madenci olup milyon dolarlık projelerde yer almamdan da kaynaklanıyor. Bütçe oluşturabilmek özellikle kırsal için çok önemli… Diğer yerlerde kadrolar oluyor, başkan bilmese de yürüyor. Ama kırsalda başkan bilmek zorunda… Bürokraside beş sene önce projesini hazırladığın işe şimdi başlayabiliyorsunuz. Çünkü bürokratlar değişiyor. Bu nedenle de sen hazırlıklı olacaksın, doğru zaman geldiğinde başlayacaksın.  Biz Büyükşehirden isteyeceğimiz işleri ayırdık. iktidardan yapacağımız işleri ayırdık. Bir yandan da kendimiz yapmamız gerekenleri yürüttük. Hiç de elimiz boş dönmedik. Seçimler için tek tek köylerimizi gezdik. Birinci turda yaptığımız şeyleri anlattık. Başkan her şeyi yapmışsın, ne kalmış dediler? Ben de onlara bir ay sonra tekrar gelip önümüzdeki dönemde yapacağım işleri anlatacağım dedim. Biz hiç kimseyi ayrıştırmadan işlerimizi yürüttük. Çünkü Mihalıççık’ta diyemezsiniz. Burası Yunus Emre’nin ahlakının anlayışının Anadolu irfanının coğrafyası burası. Yunus Emre’nin ilçesinde herkes işini layıkıyla yapması yolsuzluk, hırsızlık yüz kızartıcı suç yapılmamalı. Her şeyi bilip görmediğimiz için yüze vurup söylemezlik yapmıyoruz. Yunus Emre’ye yakışmadığı için söylemiyoruz.”

DOĞRUNUN, YANLIŞIN PARTİSİ OLMAZ

‘Bu kadar siyasetten uzakta işler yapmanızın sebebi Demokratik Sol Parti’ye bağlı olmanız mı sorusuna Çorum şöyle yanıt verdi:
“Yine Yunus’tan örnek vermek isterim burada. Yunus Emre’yi tüm tarikatlar kendinden kabul eder. Fakat öyle bir şey yoktur. Yunus herkesin Yunus’udur. Çok özel bir şeydir. Tüm mezhepsel yapılarda Yunus geçer. Her gün geçtikçe de hayata bakış açımız değişiyor, gelişiyoruz. Ben madenciyim. Şu an benim meslektaşlarım uzayda nasıl makine yaparız diye makine geliştiriyor. Tıp yapay beyinle uğraşıyor. Yani artık bilişim çağındayız. Ama biz hala kalıplar peşindeyiz. Biz hala 70 yıl önceki siyasi kuramcıların kuramları üzerine konuşuyoruz. Yeni bir şey yok. Ben Atatürkçü sosyal demokrat solcu bir insanım ve çeşitliliğin bizi ileriye götüreceğine inanıyorum. Çok sesli olmak lazım. Yani şimdi hepsinden olarak görüyorlar. Doğru ben de hepsindenim. Kimseyle bir problemim yok. Ben köylerde de hep söylerim. Şimdi hangi parti kimdendi karıştırıyor. Şimdi de yerel seçimlere geldik bambaşka bir ortam çıktı. Yerel seçimlerde ki siyasi birliklerle bambaşka bir ortam var. Vatandaşta karışıyor. Bugün artık ülkenin düzelmesinin birinci şartı; liyakat, ikincisi doğruya doğru, yanlışa yanlış demek. Doğrunun, yanlışın partisi olmaz. Ben Anadolu insanının farklı özelliklerinin olduğunu gördüm. Bu özellikleri doğru değerlendirebilirsek farklı noktalara gideceğiz. O yüzden mesela benim hiç kimseyle bir şeyim yok. Kim bana hangi partinin başkanı, mensubu fark etmeksizin Mihalıççık’a, Yunus Emre’ye geliyoruz derse aynı şekilde davranırım.

BELEDİYE VE DERNEK İLK KEZ BU KADAR YAKIN

Eskişehir’deki Mihalıççıklılar lobisinin fazla olması ile ilgili Haydar Çorum,”Eskişehirli Mihalıççıklılar biraz böyle ne oluyor ya falan tepki verdiler. Mesela benim en fazla düğüne gittiğim mahalle Emek mahallesi. Şimdi hepsinin bir ayağı ilçede. Herkes tatillerde Akdeniz’e gider falan. Mihalıççıklılar ilçeye köyüne gelir. Öyle bir bağlılıkları vardır. Bu da çok güzel bir şeydir. Bayramlarda cenazelerde özel günlerde hep yan yana gelirler. İlk defa Belediye ve Mihalıççık Derneği bu kadar yakın. Bunun nedeni; Dernek başkanı da ben de siyaset yapmıyoruz. Dernekte her partiden insan var. Hemşehrilerimiz de dışarıdan daha net görüyorlar ülkenin makus kaderini gördün, değiştirdin başkanım deyip bizi taktir ediyorlar. Tabi bizi mutlu ediyorlar” vurgusu yaptı.

ALPU-MİHALIÇÇIK YOLU DEVAM EDECEK

Eskişehir’in en önemli sorunlarından biri olan Alpu-Mihalıççık yolu ile ilgili Haydar Çorum, “Bu seçimde henüz adı geçmedi. Hiç dile getiren de olmadı. Ama bilindiği üzere Alpu’ya kadar bir şeyi var. Sağ olsun Emine Nur Günay örnek bir siyasetçidir ve Mihalıççıklıdır. Defalarca bu durum için onun da temasları oldu. Şimdi bize söyledikleri şey biz Genel başkanımıza da, Ulaştırma Bakanımızı da ziyaret ettiğimizde tekrar gündeme getirdik. Bakan Be’yin bize söylediği şey şu; Alpu’ya vardıktan sonra devam edeceğiz. Yani Mihalıççık’a devam edeceğiz. Onu inşallah sürdürecekler yani bizim de temennimiz o. Bize en son söyledikleri durum bu” ifadelerine yer verdi.

ALPU-MİHALIÇÇIK YOLU İLÇE’YE KATKI SUNACAK

Çorum Alpu-Mihalıççık yolunun tamamlanmasıyla birlikte ilçeye katkı sunacağını belirterek, “Yol bir kere can güvenliği için riskli hatta ölüm yolu olarak adlandırılıyor. Maalesef ciddi anlamda kaza yaşıyoruz ve trafik çok yoğunlaştı. Özellikle maden sevkiyatlarından kaynaklı çok ciddi bir risk barındırmakta. Tabi o yol iyileştiğinde insanların gelmesi gitmesi sıklaşması hem daha güvenli olacak hem de bizi ciddi anlamda etkileyecek” dedi.

HAYALİMİZ HIZLI TRENİ YUNUS EMRE’DE DURDURMAK

Haydar Çorum en büyük hayallerinden bir tanesinin Yunus Eöre’de hızlı trenin durması olduğunu ifade ederek, “Bizim en büyük hayallerimizden bir tanesi de Yunus Emre’de hızlı tren durdurmak, yani ilçenin ulaşımını bir yerde de en temel gelişmeyi etkileyen biridir. Bu tabi karayolu ve biz de demir yolu ile biz bu işi yapmak istiyoruz. Yine mesela az önce onu atladım şimdi bir de Yunus Emre’de de lojistik istasyonu aslında o da pandemi öncesinde başladı ama pandemi deprem bu işi yavaşlattı. Şimdi Yunus Emre’de o da devam ediyor. Hem bir lojistik istasyonu hem madenlerin Mihalıççık’ta üretilen ürünlerin doğruda limanlara sevkiyatını yapacak. Hem de bizim bir hayalimiz işte Yunus Emre’de hızlı treni durdurmak” diye konuştu.

YUNUS EMRE’YE İNŞALLAH DOĞALGAZ GELECEK

Yunus Emre mahallesine doğalgazı ulaştırmayı da hedeflediklerini belirten Haydar Çorum, “Bir de inşallah bu dönemde oraya da doğalgazı ulaştırmak noktasında, işte sağ olsun bir önceki Cumartesi Genel Başkanımız geldi. O da çok ilgili ve hatta şöyle söyledi beni de çok mutlu etti. Sağ olsun konuşmasında dedi ki yani ben her ne kadar İstanbul Milletvekili isem de kendimi Mihalıççık’ın milletvekili olarak görüyorum. O da çok çaba harcıyor” dedi.
Cumhur İttifakının ve CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarının Mihalıççık ilçesine ziyaretlerine ilişkin soruya da yanıt veren Haydar Çorum her iki adayın seçimlerde şansını da şu ifadelerle değerlendirdi:

AYŞE ÜNLÜCE’NİN SİYASETE GİRMESİ EN DOĞRU İŞ OLDU

“Şimdi öncelikle Ayşe Hanımdan başlarsak, ben Ayşe Hanımı belediye başkan adayı olduktan sonra tanıdım. Öncesinden tanımazdım. Ayşe Ünlüce’yi Genel Sekreterliği döneminde eğitimli, liyakatli, adaletli, yani o hakimliğin verdiği bir tecrübeyle hem de ekstradan bir adaletli ve şehri tanıyan bilgili birikimli zarif bir kadın. Ve ben hep söyledim. Eskişehir’in kadın aktörler noktasında ciddi eksiklikler olduğunu düşünüyorum yani. Bir kaç tane var ama yeterli değil. Yani siyasette daha fazla kadın aktör olmalı. Daha fazla kadın işin içine girmeli. Ve bence Eskişehir de şu anda yapılan en doğru işlerden bir tanesi Ayşe Ünlüce’nin siyasete girmesi. Çünkü ben Ayşe Ünlüce hanımefendiyi tanığımda bürokrattı ve o bürokrat kimliğiyle söylüyorum yani çünkü şurada siyaseti gireli 2 ay oldu. Gerçekten bürokrasisi ve duruşuyla, şehrin muhtarlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kadınlarla iyi ilişkisi olan birisi… Tabii Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmak da kolay değil. Şimdi Yılmaz Hocam da son dönemde özellikle pandemi falanda olunca ben kırsal belediye başkanı olarak işlerimin yüzde 95’ini Ayşe Ünlüce ile çözdüm” şeklinde konuştu.

NEBİ BEY MİHALIÇÇIK’TA NEZAKETSİZ DAVRANDI

Nebi Bey’e geldiğimde; şimdi ben Nebi Be’le hiçbir diyaloğum olmadı. Milletvekilliği adaylığı zamanında bir kere bir ziyaretleri oldu. Bir etkinlik yapacaklardı. İşte bizden tesisi kullanmak için tabii ki dedik. Biz her partiye karşı her siyasetçiye karşı onun dışında bir şeyimiz olmadı. Ben hatta genel seçimlerden sonra tüm vekillerimize ulaşmak istedim hayırlı olsun demek adına. Birkaçına gidebildik diğerleriyle iletişim kuramadık.  Nebi Bey de Ayşe Hanım’dan yaklaşık yarım saat sonra bir konuşma yaptı. Bence talihsiz bir konuşmaydı. Yani hani başka yerde yaparsın da Mihalıççık’ta yapmaması gerektiğinin düşünüyorum. Kurduğu cümle de şöyle: ‘Mihalıççık milliyetçi, muhafazakar, dindar, inançlı insanların ilçesi ve hep milliyetçi başkanlar seçmiştir. Bizi kastederek, her ne kadar diğer dönem bir yanlışlık olmuş olsa da…’ İnsanların tercihine yanlış diyemezsiniz. Ve dediğim gibi böyle bir üslup hani şu anda zaten milletvekilimiz. Bence çok nezaketsiz bir davranış oldu. 31 Mart’ta Mihalıççık halkının tercihinin ne kadar doğru olduğunu birebir yaşayacaktır diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

MİHALIÇÇIKLILAR BİZE İNANIYOR

Mihalıççıklılar size niye oy versin sorusuna Çorum, “Ben vatandaştan şöyle söyleyeyim böyle bana oy verin de demiyorum. Vatandaşımıza gittiğimizde çünkü onlar zaten görüyorlar. Bu arada da şöyle bir şey söyleyeyim. Mihalıççık’ta ben 2004-2005’lerde ilk sefer gitmiştim. Yusuf Kavaklı diye bir belediye başkanımız vardı sağ olsun. Ak Parti’dendi ve çalıştı gerçekten, çok iyi çalışıyordu. Ve en son çalışan başkanımız oydu. Ondan sonra maalesef bir talihsizlik oldu. Sonraki iki dönemde olmadı. Yani Yusuf başkan devam etseydi ilçe bugün başka olurdu.  Şimdi köylere gidiyorum böyle çok çalıştık falan ya endişe duyuyorlar. Başkanım diyorlar, ya Mihalıççıklılar çalışanı sevmez diyorlar işte Yusuf başkan kaybettiği için gerçekten Mihalıççıklılar için büyük bir talihsizlikti. Efendim işte doğruyu sevmez çalışanı sevmez hani o dönem kaybetti ve ondan sonra kötü bir dönem geçirdiğimiz için ben şimdi diyorum ki öyle değil. Yani artık insanlar görüyorlar bizim insanımız doğruyu da görüyor, çalışanı da görür, doğruyu takdir etmeyi de bilir. O yüzden benim vatandaşlarım, onlar beni biliyorlar, ne yapacağımı biliyorlar. Şimdi de yapacağımıza inanıyorlar. Çok iyi bir ekibim var benim. Her siyasi partiden arkadaşımız var. Özellikleri arsızlık, hırsızlık yapmamış liyakatli, kendi işinde vatandaşa güven telkin etmiş ve şu anda bu dönem ekibi iki katına çıkarttık. Daha da güçlü bir ekibimiz oldu. 8 asil kontenjan 9 da yedeğimiz var. Hepsi birbirinden yetenekli. Böyle bir kadroyla işimizi yapıyoruz ve çok rahatız. İnşallah ciddi bir sonuçla 1 Nisan’dan sonra hiç ara vermemiş gibi işlerimize devam edeceğiz” yanıtını verdi.
 
 
Kaynak : Şener Çetin
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi