Tartışmalar da ‘sağlıklı’ değil

Cihan Yıldırım yazdı

12 Ekim 2017 09:32
A
a
Sütiş Eskişehir
Alpu’ya termik santral kurulması düşünülüyor. İlçedeki kömür kaynaklarından elektrik üretilecek. Santral, son günlerde gündemde yer almaya başladı. Tahmin edileceği üzere ‘kötü’ bir şekilde yer alıyor.
Pek çok yazıda ve haberde termik santral kötülendi! Herkes dili döndüğünce, aklı erdiğince çevreye vereceği zarar kamuoyu ile paylaştı. Doğadan insana, hayvandan suya kadar olumsuz etkileri sıralandı, sıralanıyor.
Bu konuda gösterilen hassasiyetleri saygıyla karşılıyorum.
Tartışmaları da bir noktaya kadar ‘yerinde’ buluyorum.
Öte yandan eleştiri ve kötülemelerin ‘sağlıklı’ bulmadığım tarafı da var. Termik santral, giderek büyüyen enerji ihtiyacımızı karşılamak için kuruluyor. Bu konuda dışa bağımlılığı azaltmak hatta mümkünse bitirmek gerekiyor.
Enerjinin önemini anlatmaya gerek yok.
Bu ihtiyaç ‘bir şekilde’ karşılanacak. Elbette arzu edilen hiçbir canlıya zarar vermeden, huzurunu, düzenini bozmadan karşılanmasıdır.
Ama bu her zaman mümkün olmuyor.
Teknolojinin tüm imkânlara rağmen mümkün olmuyor…
Bu konuda sivil toplum her türlü baskıyı kurmalı, denetimi artırmalı ama ‘istemezük’ noktasında olmamalı. Böyle bir kesim var ülkemizde.
Nükleer santral kurulacak, hayır…
Termik santral yapalım, hayır…
Hidroelektrik santral, hayır…
Dağlardan uzak dur, nehirlere yaklaşma, ovaya sakın girme!
Nerede üretilecek bu enerji?
Evlerin ya da Bakanlığın bodrumunda mı?
Bir kez daha ifade edeyim. Bu yazı “ohh mis ne güzel termik santral yapılıyor, heyooo” yazısı değildir. Bu yazı ‘nalet olsun termik santrallere’ diyenlere ‘iyi güzel ama çözüm öneriniz ne’ yazısıdır.
Hayal dünyasında değil, hayatın ve günümüzün gerçeklerini göz önüne alarak meseleyi ele almak daha faydalı olacaktır. Yoksa ‘kahrolsun termik santral’ demek çok kolay. Temiz çevre, temiz doğa hepimizin isteği ama ‘enerji’ ihtiyacını da göz ardı edemeyiz!
Bu noktada bazı yaklaşımları, santralin kendisinden daha ‘sağlıksız’ buluyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi