Cumhuriyet ile Türk sporunun yükselişi

Yüce Türk milletine en büyük hediyedir Cumhuriyet. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin çağdaş ve muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkacağını belirterek 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan etti

29 Ekim 2023 12:48
A
a
Sütiş Eskişehir

Yüce Türk milletine en büyük hediyedir Cumhuriyet. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin çağdaş ve muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkacağını belirterek 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan etti. Önderimiz, cumhuriyetin kazanımlarının yanı sıra spor alanında da Türk milletinin yarışması ve başarılı olması için önemli yollar açtı.  

Atatürk, beden eğitimini ülkesinde mecburi kılan bir liderdi. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Yüce Atatürk, Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı’nın kurulmasını sağlamış ve Türk sporunda ilk örgütün faaliyete geçmesine olanak tanımıştır. 1924 yılında Paris Olimpiyatları’na Türkiye’nin katılması için büyük fedakarlıklar göstermiştir. Henüz 1’inci yılındaki Türkiye Cumhuriyeti maddi anlamda sıkıntılar yaşamaktaydı. Atatürk’ün önderliğinde 16 Ocak 1924’te düzenlenen Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile 17.000 lirayı Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı Merkez-i Umumiyesi emrine verilmiş ve Türkiye, Paris’te olimpiyatlarda yarışmıştı. 1 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti’nin şanlı bayrağı Paris’te dalgalanmıştı.

Türk halkında sporun önemini arttırmaya çalışan ve bu yönde sürekli atımlar gerçekleştiren önderimiz, tüm ülkede spor eğitimlerinin verilmesini emretmiştir.  Köy Yasası ve Belediye Yasası ile nişan alma, cirit, güreş gibi branşlarda eğitimler başlamış, aynı zamanda çocuk bahçeleri, spor alanları, yerel ihtiyaçlara uygun stadyumlar yapılmasını yine Atatürk sağlamıştır. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde spor önemli bir devlet politikası olmuştur. Hatta milli kimliğin oluşmasında ve propagandasında spordan yararlanılmıştır.

Sporun yaygınlaşması için 15 Ocak 1926’da Maç dergisi yayın hayatına başlamıştır. Maç dergisinin amacı ise gençleri, özellikle kadınları spora yönlendirmektir. İlk sayısına baktığımızda bir kadın sporcunun cirit attığı enstantane karşımıza çıkmaktadır. Verilen mesaj çok açıktır aslında… Modern Türk kadını artık cumhuriyetle birlikte spor alanında da yarışabilecek, adından söz ettirebilecek ve büyük başarılara imza atabilecek. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, Türk gencine ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı hediye etmiştir. ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ diyerek sporun önemini halkına aşılamaya çalışmıştır. Türkiye Cumhuriyeti sana minnettar Atam. Açtığın yolda ve gösterdiğinde hedefte, Türk gençliği yarıştığı her branşta ülkesini gururla temsil etmiş ve edecektir. En büyük hediyene ve mirasına sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi