Yurt içi seyahatlerini sıklaştıran İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Devrişoğlu’nun hafta sonundaki adresi Eskişehir’di.
Yurt içi seyahatlerini sıklaştıran İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Devrişoğlu’nun hafta sonundaki adresi Eskişehir’di. Binlerce partili tarafından karşılanan Dervişoğlu önce Hava Şehitliğine giderek saygı duruşunda bulundu, ardından da partisinin genişletilmiş İl Başkan Divanı toplantısına katıldı.
Burada coşkulu kalabalığa bir hitap eden Dervişoğlu’nun konuşmasını başarılı buldum.
Yüzde 10 civarında oyu bulunan ve 2024 yerel seçimlerinde yalnızca yüzde 3,7 oy alan İYİ Parti, ilerleyen süreçte oylarını yüzde 2 seviyelerine düşürmüştü. Ancak bugün yapılan anketlerde partinin yüzde 5,5 civarında oy aldığını görüyoruz. İYİ Parti’nin kalan 4,5 – 5 puanlık oyunun Zafer Partisinde olduğu, hatta yeni kurulan Anahtar Partisi’nin yüzde 2’yi zorladığı da düşünülürse, ülkücü – milliyetçi seçmenin CHP’ye yönelmediği, 2024 seçimlerinde CHP’ye emanet olarak oy verdiği ortaya çıkar.
Bu noktada Dervişoğlu’nun yapması gereken kendi seçmeninde güven oluşturmak ve oylarını yeniden yüzde 10 seviyesine çıkartmaktır.
Bunu başarabilir mi?
Böyle giderse başarır.
İYİ Parti’nin AK Parti, CHP, DEM Partisi ve MHP gibi partilere nazaran bir dezavantajı var; o da kendisini destekleyen medya kuruluşlarının olmaması. Ancak siyaset zorlukları aşma sanatıdır.
Öte yandan seçimler geldiği zaman hem İYİ Parti’nin hem de Zafer Partisinin oyları ülke barajı olan yüzde 7’nin altında seyrederse, bir ittifak da kaçınılmaz olur.
Be bu tarz bir Milliyetçi Cephe İttifakının kaçınılmaz olacağını düşünüyorum. Üstelik İYİ Parti Genel Merkezinden aldığım duyumlar da bu tarz bir ittifaka soğuk bakılmadığı yönünde. Yine de köprünün altından daha çok sular akacaktır. Söz konusu ittifakın olup olmayacağını bekleyip göreceğiz.
Çakırözer AK Parti’yi çok zorlamış
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından oluşturulan Lahey Grubu’na Türkiye’nin katılmaması ve bu konuda sessiz kalınmasını eleştirdi. 9 ülkenin bir araya geldiği grubun, İsrail’e silah ve yakıt taşıyan gemilere karasularına girmelerini yasaklamayı duyurduğunu belirten Çakırözer, Türkiye’nin bu durumu desteklemediğini ve bu konuda adım atılmadığını söyledi.
Doğrusu Çakırözer AK Parti’yi çok zorlamış. Kendisine ne cevap verecekler bilmiyorum. Muhtemelen bu soruyu duymazdan geleceklerdir.
Öteden beri Türkiye’nin Filistin meselesine karşı samimi bir tutum sergilemediğini düşünüyorum. Bizi yönetenler kameraların karşısında “Ey İsrail! Ey Amerika” diyerek kükreseler de, iş İsrail’le ticarete geldi mi, kedi gibi uysal oluyorlar.
İşin doğrusu Filistin’i ve özellikle de Gazze Şeridi’ni bekleyen asıl tehlike, bugün bölgenin yerle bir edilmiş olması ve Amerika’nın buradaki Filistinlileri sürgün etmek istemesi.
Eğer ki Gazzeli Müslümanlar bölgeyi bir kere geçici olarak terk ederlerse, kalıcı olarak oraya bir daha geri dönemezler. Bu konuda Amerika – İsrail ittifakının en zorlandığı şey, 1 milyon 800 bin Filistinliyi kimsenin topraklarına almak istememesi.
Allah vere de Amerikalılar “Yahu kardeşim senin ülkende 13 milyon sığınmacı zaten var, 2 milyon fazla sığınmacı alsan ne olur?” diyerek bizim hükümetimizi ikna etmeseler.