Daha planlamasını yapacaklar

CHP Milletvekili İbrahim Arslan, kısa bir süre önce yeniden gündeme gelen Sakaryabaşı Projesinin akıbetini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. 

12 Haziran 2024 09:39
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP Milletvekili İbrahim Arslan, kısa bir süre önce yeniden gündeme gelen Sakaryabaşı Projesinin akıbetini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu. 
Bilindiği gibi Eskişehir’in bir içme suyu sorunu yok. Ancak “şimdilik” yok. Kentin nüfusu yükseliyor ve eldeki kaynakların gelecekte Eskişehir’in ihtiyaçlarını karşılamaması olası. Üstelik ortada her geçen gün daha çok hissettiğimiz bir iklim değişikliği de var. Uzmanlar Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllar içerisinde Akdeniz ikliminden çıkacağını ve ‘Yarı Kurak’ bir iklime gireceğini belirtiyor.
Dolayısıyla Sakaryabaşı Projesi, Eskişehir için çok önemli. Ancak 2020 yılında Büyükşehir Belediyesi ve DSİ arasında imzalanan protokolün üzerinden 3 buçuk yıl geçmesine karşı, ortada somut bir gelişme olmadığını görüyoruz.
Milletvekili Arslan’a yanıt veren Bakan İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarına göre, söz konusu projede bir arpa boyu bile yol alınamadığını görüyoruz. 
Nitekim Yumaklı açıklamalarında kararı 2020 Eylül ayında alınmasına rağmen, söz konusu protokolün ancak yaklaşık bir yıl sonra; 29 Kasım 2021 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı gerçeği ortaya çıkıyor.
Yani Sayın Hükûmetimiz kendi imzaladığı protokolü bile bir sene oyalıyor. Böylece daha baştan Eskişehir’e bir yıl kaybettiriyor.
Üstelik projenin bir sene geç onaylanmasından sonra, planlama çalışmaları da kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Sayın Bakanın açıklamalarına göre projenin henüz planlamasının bile yapılmadığını görüyoruz. Nitekim Bakan Bey planlamanın 2024 sonunda bitirilmesini hedeflediklerini açıklamış.
Özetlemek gerekirse Eskişehirliler için hayati öneme sahip bir projenin planlaması bile bitirilmemiş.
Ayrıca Planlama Raporunun onayının ardından ancak işin ihalesinin gerçekleştirilmesinin planlandığı, söz konusu projenin yatırım maliyetinin 2024 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 14 milyar lira olacağının öngörüldüğü de kaydedilmiş.
Şimdi Nasreddin Hoca’nın çalı dikip, komşusuna borcunu ödemesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Sayın Tarım ve Orman Bakanı’nın gayriciddi açıklamaları bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Korkarım Sakaryabaşı Projesine ilk kazmanın vurulması için daha yıllarca bekleyeceğiz…
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi