Ara zam yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ve emeklilere ara zam yapılmayacağını açıkladı.

18 Nisan 2024 09:20
A
a
Sütiş Eskişehir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ve emeklilere ara zam yapılmayacağını açıkladı.
Zaten seçim öncesinde zam yapmayan sevgili hükûmetimizin, seçimler bittikten sonra zam yapmasını beklemiyorduk. Yine de “Umut fakirin ekmeği” misali bazı kişiler, asgari ücretliye zam yapılacağını düşünüyordu. Şimdi 4’üncü aydayız ve hepimiz biliyoruz ki enflasyon durmayacak. Ancak maaşlara zam gelmesi için 7 – 8 ay daha beklemek gerekecek.
Enflasyonun düşürülmesi ince taktikler gerektiren bir problem değil. Faizleri yükseltir, piyasadan parayı çekersiniz. Böylece insanlar zorunlu harcamalarının dışında para harcayamaz ve enflasyon düşer.
Ancak bu durum ekonominin durması, esnafın borcunu ödeyememesi anlamına gelir. Fabrikalar ürettiği mala alacak tüketici bulamaz. Öyle olunca önce fabrikaların bir kısmı kapanır. Bu da “İşsizler Ordusu”nun yeni neferlere kavuşması anlamına gelir. Yeni işsizler demek de, para harcamalarının daha da kısılması anlamına gelir. Böylece daha çok esnaf çöker ve daha çok fabrikanın kapısına kilit vurulur.
İşte milletçe ödememiz gereken bedel tam olarak bu. 
7 sene oldu Başkanlık Sistemine geçeli. Ne güzel oldu değil mi?

Pahalı mı olacak daha pahalı mı olacak?

Çiğ sütün litre fiyatına gelen zammın yetersiz olduğunu belirten Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik, “Fiyatın 13 buçuktan 14 lira 65 kuruşa çıkması çok yetersiz. Bu rakamlarla maliyetleri kurtarmak mümkün değil. Üreticiler süt veren hayvanını kesmeye devam edecek” dedi.
Şimdi ortada ciddi bir sorun var. Süt fiyatlarına yapılan zammın üreticiyi memnun etmediği ortada. Çözüm çiğ süt fiyatlarının zamlanması. Ancak bu durumda da tüm süt ürünlerine zam gelecek demektir. Yani bir tüketici olarak zam gelmesini istemeyiz.
Öte yandan üretici zarar ederse, bu kez de süt hayvanlarını mezbahaya satıp üretimden çıkacaktır. Bu durumda da süt fiyatları daha çok artacaktır.
Özetlemek gerekirse süt ürünlerini pahalıya mı alacağız yoksa daha pahalıya mı alacağız durumu ile karşı karşıyayız. Ülkenin geldiği durumu görüyor musunuz? Halen “Türkiye’de kriz yok” diye yaygara kopartanların kulakları çınlasın.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi