Ah şu okullar olmasa

Alpu ilçesi Osmaniye köyünde Osmaniye Şehit Adnan Çiftçi Ortaokulu’nun ‘kamu zararı’ yarattığı için, sevgili AK Parti Hükûmetimiz tarafından kapatılacağı öğrenildi. AK Parti’den önce, yani “Güçlü Türkiye” zamanında, köylerin nüfuslarına bakılmaz, her köye bir okul açılırdı. 

25 Mayıs 2024 09:48
A
a
Sütiş Eskişehir
Alpu ilçesi Osmaniye köyünde Osmaniye Şehit Adnan Çiftçi Ortaokulu’nun ‘kamu zararı’ yarattığı için, sevgili AK Parti Hükûmetimiz tarafından kapatılacağı öğrenildi. AK Parti’den önce, yani “Güçlü Türkiye” zamanında, köylerin nüfuslarına bakılmaz, her köye bir okul açılırdı. 
Arada sırada çok küçük nüfuslu köylerde okul olmadığı öğrenildiği zaman da basın ve muhalefet bu olayın üzerine gider, o köye kaç paraya mal olursa olsun okul açılmasını sağlardı. Bir köyde okulun olmaması, devletin çok büyük bir ayıbı olarak görülürdü.
Ancak günümüzde, “Taşımalı eğitim” denilen bir şey icat edildi. Böylece pek çok köy okulu kapatıldı. Bunun yerine 2 – 4 köyden birine okul açıldı. Diğer köylerdeki çocuklarımız da o okula her gün taşınmaya başlandı. 
Ancak köyde yaşayan çocuklarımızın her gün komşu köylere gitmesi çok zor bir şey. Bunun yazı var, kışı var. Dolayısıyla köylerde yaşayan ve çocuk sahibi olan genç aileler, bir yolunu bulup şehirlere taşınmaya başladılar. Ve böylece de köy nüfusları azalmaya, tarım üretimi azalmaya başladı. Bugün hangi köye giderseniz gidin, gençlerin kente taşındığını, sadece yaşlıların kaldığını görürsünüz.
Türkler Anadolu’ya 1071’de geldikten sonra, iki büyük felaket yaşandı. 
Birincisi 17’inci yüzyılda yaşanan “Büyük Kaçgun” olayıdır. Bunun sonunda köyler Anadolu’da yarı yarıya boşaldı ve Osmanlı tarımı, Cumhuriyet dönemine kadar bir daha toparlanamadı.
İkinci büyük felaket ise, 21’inci Yüzyılda AK Parti iktidarı döneminde yaşıyoruz.
Devletin en önemli görevi okul yapmaktır. Kaç paraya mal olursa olsun her köyümüze bir okul yaptırmak zorundayız. Eğitimden tasarruf yapamayız. Şu saçma sapan taşımalı eğitim uygulamasına derhal son vermeliyiz. Ki köylerimiz yeniden şenlensin, tarlalarımızda çiçekler açsın.
Konuyla ilgilenen CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi. Kendisini tebrik ederiz.
Madem Türk tarihinden örnekler verdik, bir örnek daha verelim.
Osmanlı’nın “Hasta Adam” olduğu dönemlerde, Milli Eğitim Bakanlarından biri olan Hâşim Paşa’nın, “Ah şu okullar olmasa, Milli Eğitimi ne güzel yönetirim” dediği rivayet edilir. Bu olay doğru mudur bilemeyiz. Muhtemelen hiciv amacıyla söylenmiştir ve doğru değildir.
Ancak günümüzde bu eski şaka belli ki ciddiye alınıyor ve köy okulları bir bir kapatılıyor. Allah sonumuzu hayretsin…
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi