Komşu illerden tedavi için Eskişehir'deki o hastaneye geliyorlar

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Komşu illerden tedavi için Eskişehir'deki o hastaneye geliyorlar
A
a

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde uygulanan hiperbarik oksijen tedavisi, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan birçok hastaya şifa olurken çevre illerden de yoğun ilgi görüyor.

Yunus Emre Devlet Hastanesi İki Eylül Ek Hizmet Binası’nda hizmet veren hiperbarik oksijen tedavi ünitesi, doku iyileşmesini hızlandıran ve enfeksiyonla mücadeleyi destekleyen yapısıyla dikkat çekiyor. Yüzde 100 saf oksijenin özel basınç odalarında solunmasıyla gerçekleştirilen bu yöntem, özellikle diyabetik ayak yaraları, yanıklar, kemik enfeksiyonları ve karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi durumlarda etkili oluyor. Uzun süredir Eskişehir’de sunulan tedavi, sadece kentte değil, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Uşak’tan gelen hastalara da umut oluyor.

“Bu tedaviyi herkes bilmiyor”

Afyonkarahisar’dan gelen Ayşe Arsoy, yaşadığı işitme kaybı nedeniyle ilk kez bu tedaviden haberdar olduğunu belirtti:

“Sol kulağımda ağır işitme kaybı oluştu. Bu olay 'vertigo' ile birlikte oldu ve oradaki doktorumuz 'hiperbarik' tedavisi önerdi. Bu tedavinin Eskişehir'de olduğunu öğrendik. Buraya geldik, tedaviye başladık. İlk 10 günün sonunda işitme testi yapıldı, bir gelişme görüldü. Benim 106 olan derecem 96'ya düştü. İnşallah açılır diye bekliyoruz. Bu tedaviyi herkes bilmiyor. Bize sadece doktorlar duyurdu, böyle bir tedavi olduğunu biz de bilmiyorduk. Daha da duyurulması güzel olur. Herkes bu tedaviden faydalansın isteriz. Özellikle yara tedavisinde çok daha iyi olduğunu söylüyorlar.”

“Kulakta aşırı bir rahatlama gördük”

Uşak’tan gelen Sinan Çelik ise tedaviye dair olumlu deneyimini şu sözlerle paylaştı:

“17 Nisan'da sağ kulağımda işitme kaybı gerçekleşti. Daha sonrasında 3 gün bekledik, 4'üncü gün doktorumuza müracaat ettik. İlk etapta 15 gün ilaçla kortizon tedavisi uygulandı. Devamındaki aşamaları kendisi bize aktardı, Allah razı olsun. Kulaktan iğne yapılması gerektiğini, bunun yanında hiperbarik tedavisi olduğunu söyledi. Tabii biz de ilk defa o vesileyle bu tedaviyi duymuş olduk. Bu hiperbarik tedavisinin de bölgede sadece Eskişehir ve Denizli'de olduğunu bizlere söyledi. Biz de yakın olduğu için Eskişehir'i seçtik. Buraya geldik, tedaviye başladık. Ben 6 seans girdim, gerçekten çok faydasını gördük. Özellikle içeride tedavi uygulanırken ve sonrasında kulakta aşırı bir rahatlama olduğunu gördük.”

“2024’te 950’ye yakın hasta tedavi gördü”

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Eskişehir’in bu alandaki bölgesel öncülüğünü şu sözlerle aktardı:

“Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne bağlı hiperbarik tedavi ünitemizde bulunuyoruz şu an. Bu tedavi yaklaşımı oldukça kıymetli ve önemli. Çok spesifik durumlarda kullanılabiliyor. Ülkemizde çok yaygın bir sağlık hizmeti değil. Bizim hipebarik tedavi ünitemiz çok uzun yıllardan beri bölge halkına sağlık hizmeti sunuyor. Burada hastalarımıza yüksek basınçla yüzde 100 oksijen vermekteyiz. Sadece Eskişehir değil; Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik ve bazen Uşak ilinden bile bu merkeze hasta geldiğini söyleyebilirim. Bu merkezde 2024 yılında yaklaşık 950 ile bin civarında tedavi gören hasta grubumuz var. Bahse konu hasta grubunun da 3'te 1'i çevre illerden bu merkeze gelmekte. 2025 yılının ilk 4 ayında 350 civarında hasta geldiğini rahatlıkla ifade edebilirim. Tabii buradaki hasta profili farklılık arz etmekte.”

“Bazen cerrahiyi bile engelliyor”

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Selahattin Çakıroğlu ise ünitenin kapasitesini ve tedavinin kapsamını şöyle açıkladı:

“Burası bölgenin tek hiperbarik tedavisi veren merkezi. Bizim bölgemizdeki üniversitelerde ve şehir hastanelerinde olmayan hizmeti bu devlet hastanesinde veriyoruz. Hastalarımız rutin tedavilerinde içeride 2 saat boyunca yüksek basınçlı ortamda kalıyorlar. Biz de maske yoluyla aralıklı yüzde 100 oksijen vererek 2 saatte bu hastalara oksijen tedavisi uyguluyoruz. Kronik yara hastalarını çok alıyoruz. Bunlar genellikle diyabetik hastalar olabiliyor. Onun dışında, diyabetik olmayan, kemik iltihabı ile ilerleyen başka kronik yaralar oluyor. Hastaların tedavileri 1 buçuk ay ile 3 ay civarında sürmekte. Aldığımız akut hastalar da mevcut. Bunlar genelde zehirlenme hastaları oluyor ve tedavileri görece 1-2 hafta sürmekte. Onun dışında yine ezilme yaralanmaları geliyor. Özellikle deprem zamanı burası oldukça yoğun çalıştı. Akut tarzı yaralanmalarda oldukça faydalı bir tedavi. Hatta bazen cerrahiyi bile engellediği vakaların olduğu çok değerli bir tedavi. Bölgede tek merkez olarak hizmet vermekteyiz. Oldukça yoğun bir çalışma saatlerimiz var, günde 4 seans aralıksız hizmet veriyoruz. Sabah 08.00'dan başlayıp akşam 19.00'a kadar sürüyor. 3 hekim bunu idare ediyoruz, 10 yardımcı sağlık personelimiz var. Bölgeye hizmet verdiğimiz ve tek merkez olduğumuz için tüm ekiple 7/24 kesintisiz acil vakalar için de hizmetimiz sürüyor.”
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi