Esform Yönetim Kurulu Başkanı Atila Biçer, Türkiye ve Eskişehir’deki emlak piyasasını değerlendirerek, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Biçer, ekonomik destek sağlanmadan dönüşümün gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Emlak piyasasını değerlendiren Eskişehir'de Esform Yönetim Kurulu Başkanı Atila Biçer, “Vatandaşın evi kentsel dönüşüme girse bile, ekonomik gücü olmadığı için evini yenileyemiyor. Emekli maaşı 20 bin lira bile olmayan bir insan, nasıl kentsel dönüşüm yaptırsın?” dedi.
Esform Yönetim Kurulu Başkanı Atila Biçer, Türkiye ve Eskişehir’deki emlak piyasasını değerlendirdi. Biçer, emlak sektöründeki kriz ve kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, ekonomik destek olmadan dönüşümün mümkün olamayacağını vurguladı.
MALİYETLER ARTTI
Ülkenin ekonomisinin büyük ölçüde inşaat sektörüne dayandığını vurgulayan Biçer, “Ancak son 4-5 yıldır ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Emlak sektörü büyük bir krizde, inşaat maliyetleri ise fahiş şekilde artmış durumda. Örneğin, iki yıl önce 40 kuruşa aldığımız tuğla şu an 9-10 lira. Bu maliyet artışı, konut fiyatlarını yükselttiği gibi vatandaşların ev sahibi olmasını da zorlaştırıyor.Pandemi sürecinde uygulanan ekonomik politikalar, düşük faiz politikasıyla vatandaşı desteklemeyi amaçlasa da uzun vadede ciddi sıkıntılara yol açtı. Dünya genelinde faizler düşerken, Türkiye’de rekor seviyelere ulaştı. Mevcut asgari ücret seviyesinde, karı-koca çalışan bir aile bile borçlansa ev sahibi olamaz hale geldi” diye konuştu.
İMAR ALANLARI AÇILMALI
Biçer, şehrin organize sanayi, askeri alanlar ve mezarlıklar arasında sıkışmış durumda olduğunu dile getirerek, “Kat artışı yapılmadığı gibi, yeni imar alanları da açılamıyor. Sonuç olarak, şehirde dar sokaklara mahkum edilmiş, yüksek fiyatlı konutlarla karşı karşıyayız. Özellikle Yeşiltepe gibi mahallelerde, yıllardır verilen imar vaatleri yerine getirilmedi. Şehrin merkezinde kalmasına rağmen insanlar tek katlı, depreme dayanıksız evlerde oturmaya devam ediyor. Odunpazarı bölgesinde de eski devlet hastanesi civarındaki sokaklar hala düşük kat imarıyla sınırlı. Bu sorunun çözümü, belediyelerin imar planlarını genişletmesi ve şehirde konut yapımını teşvik etmesiyle mümkün. Ancak her seçim döneminde verilen sözler tutulmuyor, vatandaş sadece seçim zamanı hatırlanıyor” dedi.
İKTİDAR VE BELEDİYE BERABER ÇALIŞMALI
Emekliye verilen 13-15 bin liralık maaşlarla kentsel dönüşüm mümkün olmayacağını kaydeden Biçer,“Türkiye’de kentsel dönüşümün uygulanamadığı nadir şehirlerden biriyiz. Ne belediye ne de hükümet bu konuda yeterli desteği veriyor. Vatandaşın evi kentsel dönüşüme girse bile, ekonomik gücü olmadığı için evini yenileyemiyor. Emekli maaşı 20 bin lira bile olmayan bir insan, nasıl kentsel dönüşüm yaptırsın?Şehrimizde en küçük bir depremde yıkılabilecek binlerce bina var. Hem hükümetin hem belediyelerin elini taşın altına koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak : HABER MERKEZİ