Ev sahibi, kiracı kavgasında patlama: 523 kişi tokalaşıp helalleşti

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ev sahibi, kiracı kavgasında patlama: 523 kişi tokalaşıp helalleşti
A
a

Geride kalan 6 ay içerisinde Eskişehir’de 1350 kişi arabulucu birimine başvurdu. Yapılan görüşmelerde 523 kişi mahkemelik olmadan, arabulucu sayesinde anlaşmaya vardı. Öte yandan, ortak olup ta anlaşamayan 295 kişide arabulucuya müracaat ederek uzlaşma yolunu tercih etti. Yine aynı süre içerisinde 170 kişinin ortaklığı karşılıklı görüşmeler sonucu arabulucu sayesinde bozuldu. Taraflar tokalaşarak ve helalleşerek birimden ayrıldı.

Sütiş Eskişehir
01 Eylül 2023 tarihi itibarıyla devreye giren arabuluculuk sistemine Eskişehir’den yoğun bir talep geldi. Adliye bünyesindeki büroya 6 ay içerisinde anlaşamayan ev sahibi ve kiracılardan oluşan bin 350 kişinin müracaatta bulunduğu öğrenildi. Yapılan başvuruların çoğunluğunu ev sahiplerinin oluşturulması dikkat çekti. Arabuluculuk bürosu en hareketli günlerini yaşıyor. Kiracı ve ev sahipleri arasında mahkemelerde oluşan dava yükünü hafifletmek amacıyla yürürlüğe giren ve zorunlu hale getirilen arabuluculuk sisteminde geride kalan son 6 ay beklenmedik bir yoğunluk yaşandı. Kira bedellerinde anlaşmazlık yaşayan kiracı ve ev sahibi daha önceden olduğu gibi mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk bürosuna giderek gerekli müracaatını yapmaya başladı. 

6 AY BOYUNCA 1350 KİŞİ BAŞVURDU

Eskişehir adliye bünyesinde faaliyet gösteren arabuluculuk bürosu gelen talepleri geride kalan Eylül ayından itibaren kabul etmeye başladı. Bu sürenin ardından geride kalan 6 ay boyunca başvuru patlaması yaşandı. Konu ile ilgili edinilen bilgilere göre, yapılan başvuru sonrası sistem otomatik olarak devreye girerek ve bir gün sonra taraflara Eskişehir’de görev alan yetkili arabuluculardan birisi görevlendirildi. Sistem tarafından başvuru yapan ev sahibi ve kiracılara 3 hafta süre tanınacak. Eğer bu süre zarfında anlaşma sağlanamadığı takdirde bir hafta daha süre verilecek. Başvuru yapanlar arasında başlatılan görüşmelerin çoğu olumlu bir şekilde sonuçlandı.

MAHEKEME GİTMEDEN 523 KİŞİ ANLAŞTI

Eskişehir Aliye Sarayı bünyesindeki Arifiye Mahallesindeki arabuluculuk bürosuna ilk gün sabah saatlerinde yoğunluk gözlenirken sayı 6 ay boyunca. Büroya geride kalan hafta içerisinde yaklaşık bin 350 kişi başvuruda bulundu. Genel olarak başvuruların çoğunluğunu ev sahiplerinin oluşturduğu öğrenildi. Ev sahiplerinin çoğu da kiracılarıyla anlaşamadıklarını gerekçe gösterdi. Arabulucu ile yine anlaşma sağlayamayan ev sahibi ya da kiracı son çare olarak yine mahkemenin yolunu tutacak. Eskişehir’de hizmete açılan büroya başvuruda bulunarak anlaşmak isteyenler arasında yapılan görüşmeler neticesinde 523 kişi anlaşarak mahkemelik olmak durumunda kalmadı.

170 KİŞİNİN ORTAKLIĞI BOZULDU

Kurulduğu günden beri yoğun bir taleple karşılaşan birime yine aynı süre içerisinde arabulucu sayesinde ortaklığın giderilmesi şikayetiyle birlikte 295 müracaatın yapıldığı belirlendi. Ortaklıklarına son vermek isteyen taraflar, avukat ve tayin edilen arabulucu ile yaptıkları görüşmeler neticesinde anlaşmaya vardı. Birime ayrıca, birçok farklı anlaşmazlıktan talep olduğu ifade edildi.

 
Kaynak : MUHABİR - TUĞÇE KAŞ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi