Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, 9-15 Mart 2025 tarihleri arasında kutlanan "Pulmoner Rehabilitasyon Haftası" kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, kronik solunum hastalıkları olan bireylerin sağlıklarını iyileştirmek ve yaşam kalitelerini artırmak amacıyla uygulanan pulmoner rehabilitasyon programlarının faydalarına dikkat çekti.
Pulmoner rehabilitasyonun, solunum sıkıntısı yaşayan hastaların tıbbi tedaviye ek olarak fiziksel ve psikolojik iyileşmelerini sağlayan kapsamlı bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Yılmaz, "Pulmoner rehabilitasyon; egzersiz eğitimi, hasta eğitimi gibi yaklaşımlarla hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Bu programlar, KOAH, astım, akciğer kanseri gibi birçok hastalıkla mücadele eden bireyler için önemli bir tedavi seçeneğidir" dedi.
Yılmaz, programların hastaların yaşına ve hastalığın durumuna göre hastanede, ayaktan veya evde uygulanabileceğini vurgulayarak, "Tele-pulmoner rehabilitasyon programları da artık mevcut. Bu sayede hastalar sanal ortamda, bulundukları yerden tedaviye katılabiliyor" ifadelerini kullandı.
Egzersiz eğitiminin pulmoner rehabilitasyonun temel bileşeni olduğunu söyleyen Yılmaz, yürüyüş, dayanıklılık ve solunum egzersizlerinin yanı sıra sağlıklı yaşam alışkanlıklarının da bu programın bir parçası olduğunu belirtti. Yılmaz, "Pulmoner rehabilitasyon üniteleri göğüs hastalıkları hastanelerinde, şehir hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde bulunuyor. Eğer nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler yaşıyorsanız, göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak bu programlardan faydalanabilirsiniz" dedi.
Pulmoner rehabilitasyonun önemli bir tedavi seçeneği olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şenay Yılmaz, bu hafta boyunca hastaların bilinçlendirilmesi gerektiğini ve tedaviye erken başlamanın hastaların yaşam kalitesini artıracağına dikkat çekti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...